ПоддержатьУкраїнська

“Для них я нескінченно героїня секс-скандалу”, – Клітіна про себе та роботу в держструктурах

StopCor
StopCor

StopCor

“Для них я нескінченно героїня секс-скандалу”, – Клітіна про себе та роботу в держструктурах

Хто серед політиків принижує жінок лише за те, що вони жінки? Як позбутися корупції в українській інфраструктурній галузі? Скільки грошей планують чиновники вкрасти цього року в “Укрзалізниці”? Та що означає вислів “політичний проститут”? Про це все розповіла в ексклюзивному інтерв’ю “СтопКору” колишня заступниця міністра інфраструктури України Олександра Клітіна.

 Ілюстрація: СтопКор

  • Розкажіть для початку про себе та як взагалі ви потрапили у велику політику?

Я навчалась за кордоном, працювала в інвестиційній сфері, працювала в таких великих компаніях, як “Millenium capital”, а потім, коли трапилася Революція Гідності, захотіла до цього долучитися і побачила, що колишній Міністр інфраструктури Пивоварський постить у фейсбуці, що їм потрібні спеціалісти з інфраструктурних проєктів. Саме тоді я відгукнулася. Так, з 2014 року фактично і почалась моя кар'єра в Міністерстві інфраструктури.

Спочатку я була радником, потім консультантом міжнародних організацій, а потім започаткувала проєкт “Support team” – це група підтримки реформ. Також багато працювала над реформою концесії, над дорожнім фондом та електронним кабінетом перевізника. Загалом багато-багато проєктів, яким сильно допомагали міжнародні партнери. Майже всі ініціативи, у тому числі й мої, мали підтримку Світового банку, ЄС тощо. Ми багато започаткували речей, з якими наразі Міністр інфраструктури продовжує свою роботу. Фактично на тому ґрунті, який ми напрацювали упродовж цих 4 років.

  • Яке ваше найбільше досягнення за час роботи у Міністерстві, чим пишаєтесь?

Це моя команда, яку я створила. Команда підтримки реформ – 20 спеціалістів, з якими ми розробили багато законопроєктів, які вже прийняті. Зокрема, аудит дорожнього руху. Хизуюся я найбільше законопроєктом про автоматичний ваговий контроль. Міністр дуже багато розповідає, що у нас будуть ще 50 комплексів таких автоматичних. Це коли фури перевіряють автоматично без зупинки й потім вже інспектор фіксує, яке перевантаження. Це просто прибирає корупційну складову, і фактично це теж моя ініціатива. Законопроєкт про концесію спільно з Мінекономіки теж розробляла моя команда. Я вважаю, що це основа для співпраці з інвесторами, як у сфері інфраструктури, так і в інших. Це велике досягнення, і не тільки моє.

  • А чи будуть ці проєкти втілені в життя, бо та ж концесія зараз мало обговорюється?

Дивіться, Ольвія, Херсон, з ними були укладені контракти та ще Міністр говорить, що з деякими невеличкими портами були укладені договори про концесію. Потім я боролася ще за концесію залізничних станцій.

Зараз дуже повільно ці проєкти йдуть і в дорожній сфері теж. Я не бачу багато прогресу, тому будемо сподіватися, що з часом це будуть розвивати. Концесія – це більш прозорий механізм і чесний для держави, ніж оренда, яка зараз існує.

  • В одному з ваших інтерв’ю ви казали про необдумані реформи, зокрема, в Міністерстві. Ви якісь конкретні реформи мали на увазі?

Я мала на увазі, що законопроєкти мають дуже ретельно відпрацьовувати, тому що якась непродумана норма може серйозно зашкодити. Ми вели роботу над такими законопроєктами як лібералізація залізничного транспорту і законопроєкт про річковий транспорт. Фактично це основні проєкти галузі, які необхідно прийняти. Я б сказала, що на етапі підготовки реформ, ще все добре – є консультації, є прозорість, але саботаж я бачу на етапі імплементації. Наприклад, ми бачимо морську адміністрацію. Задумка хороша та відповідає європейським стандартам. Проте замість того, що там мало бути, ми бачимо корупційну організацію. Саме на цьому етапі все знищують.

"Чутки про секс-скандал використали для того, щоб мене звільнити"

  • Чому ви пішли з Міністерства?

Це ж відома історія. Мене звільнив міністр через якісь чутки та скандал у пресі. Взагалі я думаю, що це не через скандал. Мені здається, що чутки використали для приводу, щоб звільнити. Реальна ж причина, що я дійсно попереджала про якісь корупційні ризики та протидіяла непрозорим речам. Зокрема, в "Укрзалізниці" я бачила багато дивних речей та ініціатив, яким протидіяла, тому думаю, що так я заважала. На якомусь етапі я потрібна була Міністру, щоб дати якусь компетенцію, а потім я стала заважати й таким чином мене вирішили позбутися.

  • Дійсно, ми навіть у своїй діяльності зіткнулися з тим, що маємо декілька кейсів зі зловживаннями чиновників Міністерства інфраструктури, вони стосуються “Укрзалізниці”. Ви, мабуть, чули про історію, що декілька посадовців вже були звільненні після великих скандалів, коли ми об'єдналися у коаліцію. І з іншого боку подібна ситуація з українським пароплавством. Політика така, що всі кораблі, які у нас є, дешево списують та продають на брухт. У кожній сфері є своя корупційна складова. Чи я правильно зрозумів, що ви були певним сигналізатором у Міністерстві й це стало причиною звільнення?

 Фото: СтопКор

Так, я вважаю, що це дійсно так. Ми багато чого не знаємо, того, що планувалося і не відбулося, тому можна сказати про багато чого іншого.

  • А ви можете якісь конкретні приклади схем назвати, які викликали у вас підозру?

Я бачила непрозорі переговори з постачальниками локомотивів, тобто перевага надавалася чомусь одній компанії, а всіх інших просто “футболили” не дуже гарно, і це все викликало в мене багато питань. Потім ситуація з вокзальними концесіями. Багато разів ми обговорювали, список цих вокзалів, і весь час нас саботувала “Укрзалізниця”, весь час вони змінювалися, а потім чомусь найбільш потенційно привабливий Київський вокзал хотіли здати в оренду якійсь компанії, яку вже вибрали заздалегідь, і провели підозрілий аналіз вартості. Я сказала, що просто так не можна, бо це неетично, непрозоро і невигідно для держави й для користувачів. А Міністр навпаки це все підтримував, і було в нас багато таких дискусій.

  • Як у вас виникла ідея будувати свій напрямок роботи? Спочатку ви працювали в Мінінфраструктури, а потім в Космічному агентстві.

У Космічному агентстві я консультувала з приводу міжнародної співпраці та донорів. Потрапила туди я за рекомендацією людей, з якими до цього багато працювала та які були задоволені моєю роботою, тому голова агентства, попри скандал, вирішив мене взяти. Я допомогла там налагодити відносини з французькими партнерами та загалом з ЄС.

“Для них я вічна героїня секс-скандалу”

Також була ідея і там команду реформ створити, але знову цей скандал, і ЗМІ дізналися, що я працюю в Космічному агентстві, і я одразу зрозуміла, що мене знову звільнять. А що мені вже було втрачати? Для них я вічна героїня секс-скандалу, я не можу далі продовжувати свою кар'єру, і я просто вирішила зайняти якусь активну позицію. Мені здається, що вже краще боротися з політичними проститутами, ніж бути жертвою політичного цього скандалу. Я ж вже казала, де в нас за секс роздають позиції? У нас що, проститути працюють при владі? Мені здається, що повії більш порядні, ніж наші політики. Вони хоч якісь обіцянки виконують, а політики – ні. Чому в компетенції Криклія ніхто не сумнівається? Чи в компетенції депутатів транспортного комітету, в якому навіть законопроєкти ніхто не читає? Тобто мене дискримінують за те, що я жінка, тому що я – проти корупції. Саме після того відео мене підтримали багато людей і я задумалася про якийсь політичний рух, і саме тому фактично доєдналася до партії “Національна платформа”, але цю партію теж не допустили до участі у виборах.

https://youtu.be/0WFFw89Q7vw

  • Чому саме секс-скандал? Чому вони вибрали саме такий спосіб з вами боротися, а не якийсь інший?

Тому що легко висміювати жінок в нашому суспільстві. Подібні атаки не тільки на мене роблять, обговорюються й інші жінки. Та ж кампанія Верещук, мені здається, що з неї просто знущаються. Дуже легко можна дискредитувати людину просто за те, що вона жінка. Це звичайний сексизм у політиці і його рівень у нас дуже високий. Велика різниця навіть з українським суспільством в плані сексизму, бо є такий індекс гендерного розриву, в якому Україна посідає 59 місце зі 153 країн, а в політиці – 81 місце. Я дуже часто зіштовхувалася з тим, що комусь не подобалося, як я одягаюсь, моє декольте тощо. Саме тому я записала відео у купальнику, щоб роздратувати цих сексистів та корупціонерів.

  • Цим відео ви започаткували “хайповий” рух. Чи з'явилася у вас команда однодумців?

Звичайно, знайшла однодумців, та ж Катерина Одарченко, сильна жінка і в чомусь повністю протилежна до мене. Вона вся така правильна та коректна. Ми врівноважуємо одна одну. Я вирішила її підтримати, бо я бачу, що в нашій країні дуже важко створювати нову партію прозорим та чесним шляхом. Це мої однодумці. І з вами мені цікаво працювати. Всі хто хоче боротися з корупцією – приєднуйтесь.

https://youtu.be/O0LKDfbDyJ4

Про сексизм у владі та “хайпове” відео, яке побачила вся країна

Мене дуже бісить, коли якісь обіцянки політики дають, а їх апріорі неможливо виконати, одразу видно, що це політичний проститут. До прикладу, ми там збільшимо пенсію людям. Ну як ти її збільшиш без пенсійної реформи чи якихось політичних кроків? Це абсолютний популізм та брехня.

  • Чому багато чиновників асоціюють вас із “низьким рівнем знань”? Багато хто каже, що пані Клітіна бере своєю вродою.

Це безумство, де за вроду роздають посади? Якщо подивитися на мій рівень освіти та компетенції, досвіду в транспортній сфері, то мені здається, що навіть Міністр та депутати транспортного комітету зі мною не можуть зрівнятися. Це якесь зверхнє стереотипне враження про вроду жінки та її рівень знань. Якомусь чоловічому его це важко витримати. Поважати потрібно таких жінок, а не принижувати.

  • Ви самі придумали ідею того легендарного відео чи, може, вам хтось підказав?

Сама придумала. Я просто взяла і пішла до недобудови біля будинку і поставила там на стовпчик камеру та сама зняла. Трошки підготувала текст та все зробила.

Я ж теж хотіла все це висміяти, і цей ролик трохи комедійний. Я не очікувала, що буде така популярність цього відео. Щонайменше, я хотіла просто висловити все.

  • Чи буде друга частина цього відео?

Це відео було протестом, тому на цьому і зупинюся. Я на іншому спеціалізуюся. Хочу проявляти себе в професійному плані, тому, думаю, з купальником я скінчила.

  • У самому відео ви говорили, що політики з принадами дозволяють собі ображати жінок. Чи можете ви розповісти, хто конкретно вас ображав?

Знаєте, ображають не тільки мене, ми бачимо всі ці скандали з жінками у політиці. Я бачу, що до жінок у нас ставляться зверхньо, їх не поважають. Тих же депутатів-жінок менше, ніж депутатів-чоловіків.

Я чотири роки провела в Нідерландах, фактично це  – феміністична країна, і мені ці сексистські речі дуже сильно впадають в очі. Мені Міністр казав, що я не можу займатися “Укрзалізницею”, тому що я жінка і там мене не сприймуть. Про Богдана я вже розповідала з його словами “де ви її взяли?” під час співбесіди з Президентом. Багато жінок зіштовхуються з приниженням під час співбесід.

  • Після всього цього у вас склалася неоднозначна репутація. Що ви збираєтеся робити далі? Рухатися далі з партією “Національна платформа” разом з Катериною Одарченко чи, може, ви хочете продовжити працювати в державній структурі?

Звичайно я хотіла б продовжити реформи Міністерства інфраструктури. В мене для того найбільша компетенція, але зараз я просто не бачу для себе можливості, поки це відомство очолює Криклій. На мій погляд, у команди Зеленського був шанс побороти цю корупцію, але в якийсь момент все пішло не так, і ми бачимо посилення влади олігархів. На посади призначають людей часів Януковича, і саме зараз я не бачу там для себе місця чи можливості “просунути” реформи. Наприклад, лібералізація залізничного ринку – про це ніхто не говорить, хоча сам законопроєкт лежить у парламенті вже рік. Про відкриття ринку ніхто не говорить. Ми навіть не знаємо собівартість “Укрзалізниці”, щоб боротися з корупцією у ній. Нам потрібна конкуренція, щоб ми могли порівняти, як оператори працюють та наскільки “Укрзалізниця” ефективна чи ні.

Про корупцію в “Укрзалізниці” та як позбутися корупції в інфраструктурі

Я бачу, що ці реформи, які направлені на боротьбу з корупцією, зупинилися. Саме тому я буду робити зараз те, що можу – допомагати Катерині з партією, громадським організаціям тощо.

“Для них я нескінченно героїня секс-скандалу”, – Клітіна про себе та роботу в держструктурах

У нас незалежні партії не можуть конкурувати з олігархічними проєктами. Я дійсно почала замислюватися, чи може нормальна людина прийти у нас до влади, і зараз бачу, що не може.

  • Колишній Міністр інфраструктури Володимир Омелян розповів нам, що в “Укрзалізниці” раніше був встановлений ліміт на крадіжки це 20-30 відсотків, а все інше мало йти на розвиток підприємства. Чи можете ви щось про це сказати? Також чи готові ви оцінити за 10-бальною шкалою роботу міністра Криклія?

В “Укрзалізниці” близько 10-15 мільярдів гривень розкрадають корупціонери. Мене дуже сильно тривожить те, що в новому бюджеті в нас закладені кошти на “Укрзалізницю” і вони вже починають їх отримувати – близько 4 мільярдів. Так, звичайно, це добре, що вони збираються закупити 100 пасажирських вагонів та електрифіковано дві ділянки, але, на думку експертів, у фінплані на цей рік закладена корупційна складова у розмірі 4-7 мільярдів гривень, тобто це “корупційне болото”, куди потрапляли і бюджетні кошти, і я просто боюсь, що це не закінчиться, а платники податків будуть далі фінансувати цю корупційну схему. Тому я вважаю, що реформу “Укрзалізниці” потрібно впроваджувати та приймати лібералізацію ринку.

Клітіна низько оцінює роботу Криклія

Що стосується оцінки роботи Міністра, то всі знають, що я не дуже сильно люблю Криклія, м'яко кажучи, тому що, якщо бути об'єктивною і подивитися на його обіцянки за 100 днів, які вже були, бачу, що він боїться давати якісь інші обіцянки на рік. Про 100 днів — проєкт пілотної тяги не зробили, проблема з "Делфі" в Одесі, закупівлю локомотивів не зробили, Міністр не відстоює реформи лібералізації ринку, він цього взагалі не робить. Низький бал, на мою думку. Але є позитив  – прийняття законопроєкту про ваговий контроль, підписані концесії Ольвія-Херсон, але, якщо по-чесному, це все напрацювання попередників. Своїх ініціатив Криклій не робив жодних.

  • Що потрібно зробити, щоб підняти з колін інфраструктуру та позбавитися від корупції? Перезавантажити Міністерство, змінити кадровий склад чи залучити іноземців? Що ви думаєте?

Якщо розібратися, то я вважаю, що в нас існує системна корупція  – люди приходять на посади і в них немає цілі насамперед реформи якісь зробити, а навпаки, вони приходять і думають звідки урвати щось для себе. Розумієте, зараз партії беруть гроші в олігархів та великого бізнесу, приходять до влади та їх відпрацьовують, а потім потрібно ще накопичити на нову кампанію, і звідси в нас взагалі немає політичної волі.

По-перше, потрібно якесь бажання цю корупцію завершити, інакше всі корупційні реформи будуть завершуватися саботажем.

По-друге, у нас транспортний ринок дуже монополізований, в нас немає чесної конкуренції. Треба створити конкуренцію, лібералізувати ринки – це все ключ до гарного сервісу, який отримає користувач. Ми також бачимо антикорупційні органи, наприклад, у Сінгапурі знадобився лише один орган, щоб все зробити. Те ж НАБУ працює, є справи, і мені здається, що потрібно їм дати більше повноважень. Якщо буде політична воля, повноваження в НАБУ, реформи щодо унеможливлення корупції – ми побачимо зниження корупції. Але політичної волі зараз немає.

  • На вашу думку, чому так успішно пройшла кампанія того ж Зеленського? На мою особисту думку, люди думали, що в нього вже є гроші і він не буде їх красти. Чи має бути людина забезпечена? Чи достатні зарплати у чиновників та політиків, щоб їх мотивувати та протистояти корупції? І щодо вас, я так розумію, що ви з забезпеченої родини, бо, щоб виступати проти корупції, треба самому бути зацікавленим та жити в достатку, щоб не хотіти красти.

Мені здається, що одними високими зарплатами корупцію не побореш. У людини повинні бути якісь принципи та мотивація. Європейська практика показує, що у їхніх чиновників зарплати трохи нижчі за ринкові, та цього достатньо, щоб боротися з корупцією, тобто якісь захмарні зарплати не допоможуть. Набагато більше допоможуть якісь речі, які направленні на прозорість роботи чиновника. Це має бути системний підхід.

Що стосується мене, то я з не дуже заможної родини. Я завжди працювала та навіть коли вчилась за кордоном, працювала офіціанткою, і я знаю, як це. Просто повинні бути якісь принципи, мені не подобається брехати людям чи щось там красти. Для чого? Я можу піти в якусь інвестиційну компанію та буду собі заробляти. Навіщо мені брехати людям, а потім все життя бігати від прокуратури?

"Я сама голосувала за Зеленського"

Щодо кампанії Зеленського, я сама за нього голосувала, бо хоч Порошенко і декларував якісь реформи, але де-факто вони теж саботувалися. Зеленський подавав надію, що він не з цієї тусовки, і було видно, що це незалежна людина, але з іншого боку був цей Богдан та фінансування Коломойського, тобто вже було зрозуміло на якомусь етапі, що будуть спроби Коломойського впливати на політику Президента.

У Зеленського була вся повнота влади, він Президент, у нього більшість у парламенті – він мав шанс зібрати команду, щоб дати відпір корупціонерам. Звичайно, його критикували, що в нього немає досвіду, і саме через це багато чого залежало від його команди. Мені здається, що поворотним пунктом було звільнення Гончарука, бо він точно не був пов'язаний з корупційними схемами та олігархами.

 Фото: СтопКор

Це спланована кампанія очорнення людей, які хотіли щось змінити, в яких, можливо, щось і не виходило, але вони точно не були корупціонерами.

Навіть Європа почала заявляти, що в Україні посилюється влада олігархів та взагалі вони “не банкомат”, а проти Коломойського треба завести кримінальну справу. В ЄС реально злі через все це. Про це все вони розповіли під час зустрічі представників ЄС із Президентом Зеленським. Зараз ми відвертаємось від європейського напрямку і повертаємося у бік однієї країни, на жаль.

  • Ви розповідаєте, що у вас вже є однодумці і ви рухаєтесь в одному напрямку, але кажете, що виконуєте більшість роботи. Чи готові ви стати лідером у громадянському суспільстві?

Готова, але потрібно зібрати команду і продовжувати шукати однодумців та шлях, як все це втілити. На це потрібен час та підтримка громадськості.

Ви хочете втілити формат громадської організації чи політичної партії? Що саме із громадськістю ви хочете втілити?

Зараз я буду співпрацювати з Катериною Одарченко і я не бачу сенсу розпорошувати зусилля, тому що разом ми сильніше. Я вважаю, що всі адекватні та незалежні партії, які хочуть гарного майбутнього в Україні, мають об'єднуватися, щоб люди могли зрозуміти, що це незалежні партії, які хочуть чогось позитивного.

"Клітіна відмовилась від ідеї створення своєї партії"

Люди хочуть підтримати когось незалежного, але кого? Є багато партій, але їм теж потрібно переступити через свої амбіції заради того, щоб об'єднатися на якійсь платформі.

Я буду намагатися стимулювати об'єднання людей навколо себе та Катерини, бо хочу бачити навколо себе команду, щоб були професіонали, які хочуть щось змінити. А багато незалежних партій зараз дискримінують, не допускають до виборів, тому треба об'єднуватися. Тільки разом можна щось відстоювати.

“Для них я нескінченно героїня секс-скандалу”, – Клітіна про себе та роботу в держструктурах

  • Можна ще згадати клонів, яких зараз масово реєструють на вибори. Ми багато спілкувалися з закордонними спостерігачами і вони постійно розповідають, що у нас дуже розвинені методи впливу на електорат, тому що в Америці та Європі все досить примітивно – це публічні заходи та телебачення, а у нас маніпуляції, які тільки можна уявити.

У нас медіа непрозорі взагалі, бо все належить олігархам, і ми бачимо ці нескінченні шоу, де одні й ті ж люди. Де представники нових партій? Ніхто не приходить. Мені подобається тільки шоу “Право на владу”, бо, мені здається, що ведуча розумніша, ніж ті, хто туди приходить.

  • Ми вже говорили про недопущення кандидатів на місцеві вибори. У місті Сміла взагалі зняли партію з виборів, а в Умані реєструють клонів та не допустили чинного мера, “Національну платформу” не допустили і, ви казали, що можете ще 4 випадки навести. На вашу думку, чи вбачаєте ви тут якусь системність та чи може хтось бути зацікавлений у тому, щоб не пускати нових людей до політики і через що це може бути? Страх політичної конкуренції?

Дискримінація всіх незалежних партій існує і я бачу це на власні очі. Чому відбувається? Ну, мені здається, що це просто хочу “на старті” все обламати, тому що Зеленському буде складніше конкурувати з новими силами, ніж з тими, що є.

З боку влади це відбувається свідомо і вони адміністративно тиснуть, подібне було при Януковичі. Зеленський, можливо, хоч і є лідером серед тих сил, які є зараз, але чи буде він лідером, якщо дійсно нова та прогресивна сила прийде на політичну арену? Чи зможе “Слуга народу” конкурувати? Я дуже сумніваюся. Місцеві вибори – це плацдарм для нових партій, щоб потім була можливість піти на парламентські вибори, і саме через це їх дискримінують, щоб зачистити собі “поле” до наступних виборів, щоб нові сили просто не створювали конкуренцію. Це все моє бачення.

Другие новости