ПоддержатьУкраїнська

Компанія з корупційним шлейфом побудує крематорій, що "вбиватиме" українців

StopCor
StopCor

StopCor

Компанія з корупційним шлейфом побудує крематорій, що 'вбиватиме' українців

Керівництво Донецької області заради збагачення готове труїти жителів Костянтинівки та дозволити будівництво на кістках людей. У Костянтинівці продовжують боротьбу проти зведення нового заводу з утилізації померлих тварин, а нові подробиці протистояння розповіла "СтопКору" активістка Ольга Землянко.

Екологічна ситуація Костянтинівки та прилеглих сіл небезпечна для життя. Люди змушені проживати у так званому "трикутнику смерті": на виїзді з міста з одного боку сміттєзвалище, з іншого – очисні споруди водоканалу та м'ясокістковий завод. Здавалося б, очільники області мали замислитись після акцій протесту ще два роки тому, коли жителі "трикутника" масово скаржилися на погане самопочуття та закликали владнати ситуацію з нестерпним смородом, що охопив місцевість. Та замість того, щоб розв'язати нагальне екологічне питання, керівництво пішло іншим шляхом, і в жовтні 2019 року оголосило про будівництво нового заводу з утилізації трупів тварин.

Обурення активістів викликали одразу три фактори задуманого будівництва. По-перше, безпосередньо місце зведення заводу. Нове підприємство опиниться не лише у "трикутнику смерті", а й на місці захоронення жертв розстрілу під час нацистської окупації. Відстань до пам'ятника становитиме усього кілька десятків метрів.

"Річ у тому, що цей пам'ятник не зареєстрований у документах як історична пам'ятка. Усі документальні свідчення, що тут справді відбувалися розстріли, нині залишилися в архівах на території РФ. І вони (обласне керівництво – ред.) посилаються на те, що у нас немає підтвердження. Хоча ця інформація є у нашому краєзнавчому музеї та й взагалі у відкритому доступі", – розповіла Ольга Землянко.

Зі страчених на місці, де планують будувати тваринний крематорій, понад 3000 євреїв. Рабин Донецької області рішуче заперечив дії влади, заявивши, що це образа для єврейського народу.

Окрім культурно-історичного значення місцевості, пані Землянко підкреслила також небезпеку для здоров'я не тільки жителів Костянтинівки та Новодмитрівки, а й усієї України.

"Вони планують утилізувати 8000 тонн трупів тварин на рік. Усі вони будуть звозитися сюди, до нашого міста. Це небезпека I класу – підвищений рівень. Для будівництва розкопають могили жертв з концтабору. Ми знаємо, яка у концтаборах була медицина – ці загиблі були хворими. І усі ці бактерії, інфекції з ґрунту змішаються з вірусами від тварин і будуть розповсюджуватися. А враховуючи, що у нас поруч зона фронту, і звідси військові роз'їжджаються по всій країні, це загрожує не лише нам, під загрозою Україна", – зазначила Ольга Землянко.

Вона підкреслила, що на презентації нового заводу замовники не змогли відповісти чітко на запитання активістів щодо того, якими костюмами забезпечуватимуть працівників, як контролюватимуться відходи, яке саме обладнання буде встановлено тощо.

Не менш гострим питанням "смертельного" будівництва є компанія-забудовник, яка виграла тендер на виконання замовлення. Мирноградська фірма "Донбаська будіндустрія сервіс" виявилася фігурантом кримінальних справ з розкрадання бюджетних коштів. Субпідрядник забудовника, київська компанія "Greenex Eco", обладнання якої планують використовувати на підприємстві, будь-які сертифікати та документацію про підтвердження якості та безпечності своєї продукції надавати відмовилася всупереч законодавству.

Компанія з корупційним шлейфом побудує крематорій, що ''вбиватиме'' українців

Другие новости