ПоддержатьУкраїнська

5 тисяч га – скільки земель "віджимає" депутат від "Батьківщини" під видобуток бурштину на Житомирщині

StopCor
StopCor

StopCor

5 тисяч га – скільки земель 'віджимає' депутат від 'Батьківщини' під видобуток бурштину на Житомирщині

Незаконний видобуток бурштину в промислових масштабах намагається налагодити місцевий депутат від партії ВО "Батьківщина" на Житомирщині.

Про це "СтопКору" розповів місцевий осередок в області.

Виявилось, що біля села Замисловичі Олевського району фірма "Райт Солюшн" відгородила територію орендованих для ведення сільського господарства земельних ділянок, на яких без погодження з місцевою владою та обласною радою здійснює незаконний видобуток бурштину. Про це свідчать огорожі та встановлене обладнання для промислового видобутку надр.

ТОВ "Райт Солюшн" – це скандальна компанія, яка у 2016 році без аукціону та погодження обласної ради злочинним шляхом отримала права на розробку більше ніж п'яти тисяч гектарів землі в заповідниках Житомирщини. У жовтні 2018 року в цієї компанії змінився власник і 75% стало належати депутату від партії "Батьківщина" Віктору Коцу, а 25% – жителю міста Львів, раніше 100% належало китайській компанії.

 Наслідки видобутку Бурштину на Житомирщині/Фото: скріншот Інтер

Нагадаємо, що 9 березня, 2016 року Держгеонадра у Житомирській області подала запит на дозвіл користування надрами на 18 тисяч га землі трьом компаніям. Однак навіть попри відмову обласної ради державна служба під приводом "принципу мовчазної згоди" із порушеннями законодавства України самовільно надала дозвіл. Тоді депутати обласної ради звернулися до прокуратури справа була передана в суд.

Власне, сама заява Держгеонадр була написана 25 лютого, однак офіційно зареєстрували її лише 9-го березня. Установа тоді наголошувала, що якщо обласні депутати не дадуть дозвіл, то вони скористаються "принципом мовчазної згоди". 31 березня обласна рада відмовила у дозволі на виробку, однак відмова була проігнорована, а дозволи надані.

У 2017 році місцеві мешканці дізнались про те, що компанія "Райт Солюшн" отримала дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки бурштину. Даній компанії надавалось право на користування 5 тисячами га землі.

Тоді частину території відгородили парканом та оточили озброєною охороною навіть попри те, що видобуток бурштину заборонений на сільськогосподарських територіях.

Активіст "СтопКору" впевнений, що депутат міської ради від партії "Батьківщина" Віктор Коц намагався приховати від місцевої громади факти про порушення, однак у 2017 році люди дізнались правду.

 Наслідки видобутку Бурштину на Житомирщині/Фото: скріншот Інтер

Після звернення депутатів Верховної ради прокуратура подала до Житомирського суду заяву щодо незаконного надання дозволів, правосуддя це підтвердило.

Далі представники компаній звернулися до Житомирського апеляційного суду. Як розказав борець із корупцією, справа не обійшлась без залякування судді та голови суду, який навіть подав заяву в поліцію щодо погроз, які ймовірно спричинили те, що в результаті судді відмовились розглядати дану справу. Вона була перенаправлена до Вінницького апеляційного суду, який зі свого боку задовольнив вимогу заявників – тобто компаній на користування надрами.

Наразі лише в Олевському районі видобувають бурштин на 260-ти га землі. Після такого ґрунт втрачає свою родючість і в землі нічого не росте. Якщо так і надалі триватиме, то Житомирщина продовжить втрачати родючі землі, що може спричини екологічну катастрофу, а бюджет країни втратить мільярди доларів.

Другие новости