ПоддержатьУкраїнська

Дефіцит зростає, ліквідність падає: як «коронакриза» позначилась на банківській системі України

StopCor
StopCor

StopCor

Дефіцит зростає, ліквідність падає: як «коронакриза» позначилась на банківській системі України

Наслідки пандемії COVID-19 суттєво вплинули на ліквідність грошово-кредитного й валютного ринку в Україні. Про це свідчать дані оперативного аналізу, отримані «СтопКором» від власного урядового джерела.

 НБУ Фото: СтопКор

Так, коррахунки банків за останній місяць зросли з 52,7 до 58,8 млрд грн. За той же період кошти Уряду в НБУ збільшились на 4,5 млрд грн і складають 21,2 млрд. Однак в останні дні листопада їхній обсяг досить різко скоротився – на півтора мільярди гривень. Також майже на 200 млн грн зменшились і кошти МБ в державних банках. Залишки за депозитними сертифікатами НБУ знизились зі 116,4 до 103,5 млрд грн.

 Фото: скріншот

Номінальна вартість портфелю НБУ з початку року зменшилась на 12,5 млрд грн – за рахунок амортизації собівартості звичайних ОВДП. Чиста вартість активів станом на 26 листопада 2020 року склала 233,8 млрд грн.

Зауважимо, що на думку експертів, у період кризи, яка супроводжується безпрецедентною невизначеністю, на ринку суттєво зростає попит на ліквідні активи, тому для національної економіки важливою стає не стільки дохідність заощаджень, скільки їхня ліквідність.

Утім, у самому Нацбанку запевняють, що вітчизняна економіка «вже пережила найбільший шок від пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 й починає відновлюватися».

Приводом для стриманого оптимізму нацбанкірів є той факт, що у 3-му кварталі 2020 року прибутковість банків зросла в 1,8 рази у порівнянні з другим, на який припав основний період жорстких карантинних обмежень. Однак загальні цифри все одно залишаються на 20% меншими за аналогічні показники 2019 року. Майже на 10% скоротилися й надходження до банківських кас.

Що стосується джерел фінансування загального фонду державного бюджету, то попередня оцінка Нацбанку щодо запозичень виконана лише на 88% (в тому числі щодо внутрішніх – на 86%, щодо зовнішніх – на 90%), щодо погашень – на 94% і щодо приватизації – на 99%.

Дефіцит зростає, ліквідність падає: як «коронакриза» позначилась на банківській системі України

На тлі збільшення Урядом низки видатків, дефіцит бюджету-2020 було збільшено з 2,1% до 7,5% ВВП, а основними джерелами його фінансування мали стати дешеві позики від МВФ, Світового банку та ЄС на загальну суму близько 6 млрд доларів.

Однак сума отриманого кредитування від офіційних донорів станом на 20 листопада склала лише 2,7 млрд доларів, тоді як обсяг недовиконаних видатків загального фонду держбюджету за 10 місяців цього року вже становить 95 млрд грн.

Натомість відшкодування ПДВ з бюджету з початку року сягнули вже 126,7 млрд грн.

Нагадаємо, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що залишається шанс того, що Україна може отримати транш від МВФ до кінця грудня, але більш реальним сценарієм є наступний рік.

Другие новости