ПоддержатьУкраїнська

Дніпровські шлюзи на межі катастрофи, – висновки аудиту USAСЕ

StopCor
StopCor

StopCor

Дніпровські шлюзи на межі катастрофи, – висновки аудиту USAСЕ

Прорив дамби, Черкащина під водою, південь України змито з обличчя Землі – сюжет голлівудського фільму-катастрофи чи наше найближче майбутнє? Ще ніколи в антикорупційних розслідуваннях «СтопКору» не йшлося про настільки масштабну загрозу. Чому вона може стати реальністю – дивіться у матеріалі Алли Легези.

https://www.youtube.com/watch?v=YpSiB5PmdJs

Зауважимо, подібна катастрофа насправді вже мала місце – майже 80 років тому. 18 серпня 1941 року Запоріжжя здригнулося від потужного вибуху. Тоді під натиском армії нацистської Німеччини радянські війська, що відступали, підірвали греблю Дніпрогесу. Хвиля заввишки з 9-поверховий будинок знищила все на своєму шляху. За приблизними підрахунками, тоді загинули майже 100 тисяч людей.

Як зазначає експерт із питань внутрішніх водних шляхів Євген Бачев, свого часу шлюзи на Дніпрі будували ще й із оборонною метою. І нині ця трагедія може повторитися. Адже більшість дніпровських дамб не те що в поганому, а у катастрофічному стані. Такі висновки американських інженерів, що інспектували шлюзи головної водної артерії України.

 Більшість шлюзів у критичному стані Фото: СтопКор

«Це була наша ініціатива. Ми залучили до повного аудиту стану гідротехнічних споруд на Дніпрі USAСЕ, і вони власним коштом провели перевірку й надали нам достатньо ґрунтовний звіт. Це, мабуть, перший аудит за десятки років», – згадує ексміністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Як розповів голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков, у 2016 році відбулась унікальні для України подія: на берег Дніпра приїхали інженерні війська Америки.

Американці надали доповідь на 175 сторінок. І зміст її невтішний: державі необхідно терміново кинути всі ресурси на укріплення дамб. Інакше катастрофи не уникнути.

Другие новости