ПоддержатьУкраїнська

Громадські активісти завадили броварським чиновникам украсти 500 тисяч на шкільному милі

StopCor
StopCor

StopCor

Громадські активісти завадили броварським чиновникам украсти 500 тисяч на шкільному милі

Брудні ігри із засобами для чищення: броварські чиновники намагаються в буквальному сенсі "відмити" кількасот тисяч гривень за допомоги улюбленого постачальника. Утім, на корупційну "пральню" звернули увагу не лише активісти руху "За чесні закупівлі", але й представники Антимонопольного комітету.

Громадські активісти завадили броварським чиновникам украсти 500 тисяч на шкільному милі

Нагадаємо, йдеться про закупівлю засобів для чищення, вартість яких було завищено вдвічі. Загальна сума тендера тоді перевищила 1 мільйон: Управління освіти й науки Броварської міської ради планувало придбати близько 15 тисяч літрів рідких засобів. З трьох пропозицій – ТОВ "Гренландія", ТОВ "ФАРТУНАТ" та ТОВ "ВІК-ХХІ" переможцем вийшла остання – найвища.

Схема наживи виглядає ще зухвалішою через те, що аналогічна за змістом і масштабом закупівля обійшлася сусідньому Борисполю вдвічі дешевше.

"Умови тендера було прописано під конкретну компанію з наваром у 40%, але трапився "нежданчик": Антимонопольний комітет України зобов'язав замовника внести зміни", – коментує координатор руху "За чесні закупівлі" Роман Сімутін.

Умови тендера було прописано під конкретну компанію з наваром у 40% - Роман Сімутін

Згодом повторна закупівля засобів чищення броварським УОН все ж відбулася, але очікувана вартість становила вже близько 800 тисяч.

Та антимонопольникам ще двічі довелось втручатись і скасовувати рішення тендерного комітету. Адже, у кращих традиціях броварської освіти, улюбленого постачальника чиновники намагались протягти "не миттям, так катанням".

24 травня 2019 року замовник оголосив уже четверту процедуру закупівлі за ідентифікатором UA-2019-05-24-000725-c.

Свої пропозиції надали три учасники: ТОВ "Гренландія", ТОВ "ДЕЗ-ТАЙМ" та ТОВ "ВІК-ХХІ". Найбільш економічно вигідну пропозицію ТОВ "Гренландія" в сумі 605 479,80 грн замовник відхилив, пославшись на відсутність фото етикеток товарів.

А переможцем стало "ДЕЗ-ТАЙМ" із пропозицією 796 339 грн.

Представники ТОВ "Гренландія" двічі звертались до АМКУ з оскарженням результатів торгів, але цього разу жодну зі скарг не задовольнили.

Дивним фактом є укладення Додаткової угоди №1 від 09.08.2019 до Договору №441 від 08.08.2019, про зменшення обсягу закупівлі та зміну загальної вартості, яка тепер становить – 456 275 грн.

Тож, сам факт того, що вдалося досягнути зниження вартості тендера з 1 млн до майже 500 тисяч гривень – вже перемога громадських активістів, адже завдяки розголосу вдалося зекономити півмільйона гривень.

Тож ми продовжимо відстежувати неправомірні закупівлі та інформувати про ці випадки як відповідні антикорупційні органи, так і громадськість. Чекайте на нові резонансні викриття!

Другие новости