ПоддержатьУкраїнська

Карткове шахрайство: херсонського медика ошукали на 15 тисяч

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Карткове шахрайство: херсонського медика ошукали на 15 тисяч

Карткове шахрайство: за статистикою, у 2020-му кількість незаконних дій з платіжними картками в Україні перевищила 100 тисяч. Жертвами цинічних схем стають навіть справжні герої нашого часу, які щодня рятують людей. У Херсоні банківські аферисти повісили кредит на медика онкодиспансера. Яким чином з картки «ПриватБанку» вивели гроші та чому місцеві правоохоронці не квапляться проводити слідчі дії? «СтопКору» розповів потерпілий онкоуролог Сергій Межерицький.

 Карткове шахрайство у Херсоні: банківські аферисти ошукали медика Ілюстрація: СтопКор

Шахрайство з банківськими картками: від дій аферистів не застрахований ніхто? Сергій Межерицький – онкоуролог Херсонського обласного онкологічного диспансеру.

Щорічно в стінах цього закладу проходять стаціонарне лікування понад 7,5 тисяч хворих. Медики виконують декілька тисяч найскладніших операцій на рік, а в поліклініці диспансеру обслуговується майже 100 тисяч пацієнтів.

Пан Сергій працює онкоурологом вже 25 років. А з 2013 року бере участь у ветеранських спортивних змаганнях і навіть має два національних рекорди. Однак сьогоднішнє інтерв’ю – не про здобутки нашого героя. Цьогоріч лікар став жертвою карткових шахраїв.

 Сергій Межерицький Фото: khersonci.com.ua

Карткове шахрайство, жертвою якого ви стали – з чого почалася ця історія?

6 вересня цього року у мене перестав працювати телефон – SIM-картка мобільного оператора Vodafone. Я подумав, що вона вже протермінована. Тому по обіді того ж дня завітав до відділення Vodafone і замінив SIM-картку.

Запустив, вона пропрацювала близько години і до вечора знову припинила працювати.

Наступного дня, 7 вересня, опівдні я вирушив у те саме відділення Vodafone і повторно замінив картку. Вона вже працювала без перебоїв.

А за тиждень, на ранок 14 вересня мені надійшли близько 20-25 СМС-повідомлень від «ПриватБанку».

Якого змісту були ці повідомлення?

Усі СМС-ки були наступного плану: «рахунок заблоковано», «рахунок розблоковано», а також повідомлення про зняття грошей з картки. Тобто про серйозний рух коштів на рахунку.

 Від банку надійшли численні СМС про зняття коштів Фото: скриншот

Я заїхав до найближчого відділення «ПриватБанку» й заблокував карти. У мене їх дві: перша – універсальна, друга – юридична.

Щойно я вийшов з відділення, за хвилину мені надійшло повідомлення про те, що рахунок – розблокований. Повернувся до банку, і мені там порадили поїхати до поліції й подати заяву. Адже з карткою відбуваються шахрайські дії.

Того ж дня, 14 вересня, ввечері після роботи я подав заяву до поліції.

Чи припинилися після цього сумнівні транзакції?

Минає тиждень. І в ніч з 20 на 21 вересня мені знову приходять СМС-ки про якийсь рух коштів. Йдеться про численні перерахунки грошей на інші рахунки, зняття готівки тощо.

Я знову їду до відділення «ПриватБанку». Там мене спрямовують до Центрального офісу Херсонської філії. І у Центральному офісі я знову блокую картки.

Оператор, до якого я звернувся у Центральному офісі, повідомив мені, що у відділені «ПриватБанку» на моє ім’я заведено третю картку. А на неї повішаний кредит – на придбання якогось товару в магазині «Ельдорадо» в Кривому Розі. І все це відбулося 6-7 вересня, коли у мене якраз був заблокований телефон.

Яким чином могла з’явитися третя картка на моє ім’я? Адже у відділенні банку під час оформлення картки клієнта обов’язково мають сфотографувати. І оператор підтвердив: справді, без фотографування це зробити за правилами – неможливо.

Який саме кредит на вас «повісили»? І загалом на яку суму ошукали?

Перший внесок у криворізькому магазині «Ельдорадо» 7 вересня склав 1,5 тисячі гривень. Що саме купували – мені невідомо. Загальна сума кредиту, судячи з повідомлень, складає 15 тисяч.

 На медика ''повісили'' кредит на 15 тисяч Фото: скриншот

А щодо решти коштів у ніч з 6 на 7 вересня, коли у мене не працював телефон, надійшли СМС-повідомлення про зняття готівки у двох чи трьох різних банкоматах у Кривому Розі. Гроші знімали частинами.

Крім того, за тиждень зловмисники дібралися до другої картки – мого юридичного рахунку. На цьому рахунку на той момент у мене грошей не було. Але за 6 днів рух коштів по цій картці (різноманітні перекази, зарахування, перерахування) склав 114 тисяч гривень.

Тоді я подав другу заяву до поліції.

Як відреагували правоохоронці? Чи розслідують карткове шахрайство?

Я звертався до поліції двічі. Мені повідомили, що відомості про вчинення злочину внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань – ЄРДР. Сказали, що мене викличуть.

 Поліція зафіксувала повідомлення про злочин Фото: скриншот

Але станом на сьогодні зі мною жодного разу не зв’язувався ані слідчий, ані оперативні співробітники. Ніяких слідчих дій, наскільки я розумію, вони не проводять.

Я декілька разів сам заїжджав до відділення, але зі мною там розмовляли, скажімо так, не зовсім коректно. Чесно кажучи, не дуже приємне враження залишилося від цього спілкування.

У вас склалося враження, що правоохоронці не дуже зацікавлені у розслідуванні справи?

У мене є товариш, який має понад тридцятирічний досвід роботи оперативним співробітником в органах. Він мене консультує. І він одразу мене попередив: імовірно у справі ніхто нічого не буде робити. Будь-які дії для захисту своєї безпеки я маю вчиняти сам.

Ми оформили декілька заяв і звернень. Завтра (26 жовтня – ред.) минає два тижні, як я надіслав скаргу на ім’я голови Правління АТ КБ «ПриватБанк» до Дніпра. Реакції поки немає.

Наразі я готую скаргу до Нацбанку, звернення на ім’я голови Нацполіції та міністра внутрішніх справ. Тобто маю намір звертатися до всіх контролюючих і правоохоронних органів, аби донести до них цю ситуацію. Й змусити поліцію довести цю справу до логічного фіналу – знайти шахраїв і притягнути їх до відповідальності.

Від редакції. Зауважимо:

  • У «ПриватБанку» декларують, що гарантують збереження коштів клієнтів, та зібрали на своєму сайті 23 поради, дотримуючись яких можна знизити ризик стати жертвою карткових аферистів. Банк також започаткував «гарячу лінію з боротьби із шахрайством» та обіцяє винагороду у 10 тисяч гривень за інформацію про шахрайство з боку співробітників або клієнтів.
  • На сайті Нацбанку також діє #ШахрайГудбай – інформаційна кампанія, мета якої – навчити українців правилам безпеки безготівкових та онлайн-платежів.
  • Однак попри медіакампанію, кількість карткових шахрайств в Україні зростає: як повідомив регулятор, кількість таких випадків у 2020 році зросла до 101 тис. випадків проти 72 тис. випадків у 2019-му.
  • Як повідомляв «СтопКор» раніше, українські банки підозрюють у незаконних операціях з крипловалютою та відмиванні російських наркогрошей.

Другие новости