ПоддержатьУкраїнська

Корупція в деталях: курортний роман голови Славської ОТГ Володимира Беги

Наталия Дигтяр
Наталия Дигтяр

Журналист

Корупція в деталях: курортний роман голови Славської ОТГ Володимира Беги

Сьогодні на перших шпальтах різних видань ми бачимо багато статей про те, як у Львівській області триває запекла війна через дерибан землі у Славській ОТГ. Там представники місцевого самоврядування за підтримки обласного керівництва, як попереднього скликання, так і теперішнього, “продали” у довгострокову оренду на 30 років землі відразу двох сіл (Нижня та Верхня Рожанка)!

 Ілюстрація: СтопКор

Ця історія бере початок аж з 2015 року, офіційно – з 2017-го, коли до влади у Славській ОТГ прийшов Володимир Бега. Тоді на виборах селищного голови Славського переміг підприємець, з котрим і пов’язують “успішну реалізацію” проєкту побудови модерного гірськолижного курорту.

 Жителі двох сіл зібралися біля місцевого клубу, аби все повідати журналістам Фото: скріншот

Серед перших виборів до об’єднаних територіальних громад Львівщини особливу увагу привернули перегони у курортному гірському селищі Славське. Проте не стільки через політику чи проблеми із передвиборчим процесом, скільки з огляду на раніше заявлені плани компанії «ОККО-рітейл». Остання належить одному з найбагатших бізнесменів Львівщини Віталію Антонову. 

Мета: побудувати в Славському конкурента «Буковеля» – сучасний гірськолижний курорт!

Відомо, що на той час 49-річний бізнесмен Володимир Бега переміг на голосуванні 29 жовтня 2017-го. Тоді за нього віддали свої голоси майже 40% учасників голосування. Це і стало переконливою перемогою, оскільки за Михайла Кінаша, який фінішував другим, проголосували лише 24% фактичних виборців.

Це не перший похід підприємця в політику. Свого часу Бега був депутатом Сколівської райради від партії «Християнсько-демократичний союз». На минулих місцевих виборах підприємець був кандидатом до обласної ради від «Самопомочі».

 Фото: Facebook Володимира Беги

Проте не секрет, що під час тодішньої передвиборчої кампанії саме Володимира Бегу підтримував ексголова Львівської ОДА Олег Синютка. Разом із тим у коментарі виданню ZAXID.NET Михало Лучинець (тоді кандидат на посаду голови Славської ОТГ) розповів про те, як пан Синютка намагався втрутитися у перегони та агітував за Бегу: «Вчора (21 жовтня 2017 року) голова ЛОДА Олег Синютка відвідав селище Славське, щоб представити стратегію розвитку територіальної громади. Але він у звичному режимі Януковича почав агітувати за Володимира Бегу. Тобто голосуйте тільки за Бегу, всі інші кандидати недолугі та недостойні. Якщо виберете Бегу – буде у вас інвестор, а як ні – то він піде». 

 Фото: karpaty.info

Ідеться про підприємця- власника бази відпочинку «Вежа Ведмежа» у Волосянці львів’янина Володимира Бегу, який на той час був одним із шести кандидатів на голову Славської об’єднаної територіальної громади. 

Інвестор, якого, за словами Михайла Лучинця, мав на увазі Олег Синютка – власник ПАТ «Галнафтогаз» Віталій Антонов, який планує збудувати у Славському гірськолижний комплекс, співставний за масштабами з «Буковелем». Компанія навіть зареєструвала юридичну особу у Славському, щоб податки від діяльності майбутнього комплексу поповнювали бюджет місцевої ОТГ. Михайло Лучинець переконує, що влада використовує цей факт як шантаж. 

 Віталій Антонов Фото: Новое время

І навіть сьогодні, перед майбутніми місцевими виборами-2020, зі слів місцевих жителів, Бегу від самого початку вже називають одним із найбільш імовірних кандидатів на перемогу.  Адже останній заручився неабиякою підтримкою впливових людей, як керівництва області, так і самого Антонова, який накинув оком на славські землі. Проте тут, очевидно, взагалі не стоїть питання, де після “реалізації проєкту” житимуть селяни після того, як у них остаточно відберуть їхні власні землі! Зараз люди оббивають пороги селищної ради, аби отримати дозвіл на приватизацію своїх земель, що обробляються ними ще з діда-прадіда. Проте місцева влада відверто ігнорує всі прохання людей, і постійно годує їх своїми обіцянками.    

Нагадаю, наприкінці травня на одній із попередніх сесій місцеві жителі взяли Володимира Бегу в заручники, коли той разом із депутатами намагався обдурити селян, пообіцявши видати дозвіл на розробку технічної документації, аби надалі люди могли приватизувати свої землі.  

Другие новости