ПоддержатьУкраїнська

На Донеччині кандидат від ОПЗЖ роздає людям шампанське та бісквіти (відео)

StopCor
StopCor

StopCor

На Донеччині кандидат від ОПЗЖ роздає людям шампанське та бісквіти (відео)

У місті Святогірськ Донецької області людям роздавали подарункові пакунки. Усередині – шампанське, бісквіт та привітальна листівка із зображенням кандидата від ОПЗЖ та відповідною символікою. Про це розповів місцевий активіст ГО «Стоп корупції» Володимир Рибалкін.

 Фото: СтопКор

«Місцевий житель нам надіслав відео, на якому з балкона видно, як до багатоповерхівок приїхали два бусики, з них вибігають люди та розносять пакунки. Ми викликали поліцію та самі виїхали на місце події, правоохоронці мене навіть випередили, за що їм дякую. Я побачив куратора, який почав запевняти, що вони хочуть привітати жителів Святогірська з Днем міста, який був 30 липня, та з Днем Незалежності. У пакетах – пляшка шампанського, пачка бісквітів та листівка з кандидатом від ОПЗЖ Володимиром Бандурою», – розповів він.

Відео підкупу:

https://www.facebook.com/svyatogirsk.stopcor/videos/343695763473081

За словами керівника юридичного департаменту проєкту «Стоп політичній корупції» Роксолани Арійончик, дії кандидата можна оцінити, як порушення ст.160 ККУ щодо непрямого підкупу виборців.

«Станом на зараз кандидати дуже часто практикують схему непрямого підкупу виборців ще до початку виборчого процесу. Оскільки виборчий процес стартує лише 5 вересня і дуже часто кандидати користуючись цим, роздають пайки, надають обіцянки потенційним виборцям, у свою чергу розуміючи, що не понесуть відповідальність за такі дії, адже виборчий процес ще не стартував.

Але всеодно в таких діях вбачаються елементи складу злочину, передбачених ст. 160 ККУ», – зауважила вона.

«Це точно можна назвати непрямим підкупом, він уже називає себе на рекламних відео кандидатом, а 5 вересня офіційно зареєструється. Тоді його мають притягти до відповідальності. Крім того, вартість пакунків має бути не більш як 3% від прожиткового мінімуму, а цей пакунок, схоже, коштує дорожче», – додав Володимир Рибалкін.

Відео потенційного кандидата від ОПЗЖ:

https://www.facebook.com/vladimir.bandura/videos/314702756441413/

Активіст склав повідомлення про вчинення кримінального правопорушення за ч.3 цієї статті, його було передано до полції та відібрані пояснення.

Як додав активіст, вимогу вилучити пакет, аби здійснити грошову оцінку, поліція не виконала.

«Ми плануємо вносити дані про це порушення до ЄРДР. Якщо поліція не захоче, будемо діяти через суд», – наголосив Рибалкін.

Нагадаємо, у рамках проєкту "Стоп політичній корупції" активісти організації здійснюють моніторинг порушень виборчого законодавства в усіх куточках країни.

Другие новости