ПоддержатьУкраїнська

На столичних Нивках 7 черг житлового комплексу зводять без дозволів: квартири вже у продажу

StopCor
StopCor

StopCor

На столичних Нивках 7 черг житлового комплексу зводять без дозволів: квартири вже у продажу

Будую-будую, без дозволів розпродаю. Забудовник київського ЖК «Нивки Парк» компанія «Інтеграл-Буд» без дозволів будує 7 черг будинків, а відділ продажу вже продає квартири.

 Фото: СтопКор

Про це стало відомо активістам ГО «Стоп корупції» з відкритих джерел. Правозахисники провели експеримент задля того, щоб перевірити факт продажу тих квартир.

«Частина будинків вже побудовані та введені в експлуатацію. На 7 із 12 черг ДАБІ не дала дозволу будувати. При цьому у відділі продажів нас запевнили, що все вже буде готово до 2021 року. Я запитав, як буде розв'язуватися питання з документами, мені ж сказали, що це вирішиться в міру будівництва. Коли ми вже зайшли в курточках «СтопКору», реакція працівників змінилась, і ми вже не змогли потрапити всередину», – розповіли вони.

 Фото: СтопКор
 Фото: СтопКор

Зокрема, як стало відомо, відмовили у видачі дозволів на будівництво 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12 черг.

 Фото: скріншот

На місце події викликали представників поліції, проте ті так і не приїхали. Натомість місцевий дільничний розповів про те, що за фактом порушень вже відкрито кримінальне провадження, учасники якого – ДАБІ, КМДА та «Інтеграл-Буд».

 Активісти спілкуються з дільничним Фото: СтопКор

«Також щодо цього об’єкта та у провулку Приладний, 10 є кримінальне провадження 62019000000000575 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Київської міської ради, Київської міської державної адміністрації та ДАБІ України, які протягом 2017-2019 років за попередньою змовою групою осіб вчинили протиправні дії в інтересах ТОВ «БК «Інтергал-Буд», ПрАТ «КДЕЗ «Вугілля» та ТОВ «Термогальванічний завод», направлені на незаконну забудову земельних ділянок територіальної громади м. Києва», – наголосили активісти.

Зазначимо, що розв'язання таких питань наразі постало критично гостро через невдалу реформу ДАБІ, яка полягає в ліквідації органу та створенні замість нього 3 окремих державних установ. Цей процес затягнувся вже майже на рік, проте Держархбудінспекція не ліквідована, а нові органи не виконують покладені на них функції. Варто зауважити, що за такі порушення, як із ЖК «Нивки Парк» (цей об’єкт належить до класу наслідків СС3) забудовник має сплачувати шалені штрафи, які є вагомою часткою державного бюджету. Проте штрафи не сплачуються, а кошти втрачаються.

Через провальну реформу у ВРУ вже говорили про поновлення роботи Держархбудконтролю в будівництві та поновлення дії постанови, що її регламентує Держархбудконтроль (Постанова КМУ №553). Саме тому представники Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю заявили про намір звернутись до Президента України Володимира Зеленського з проханням «зупинити дію антиконституційних та протизаконних постанов Кабміну».

Варто додати, що відсутність адекватного контролю в будівельній галузі нівелює всі правила, у тому числі ті, що стосуються боротьби з корупцією. Також порушення норм може призвести до неякісного будівництва, а відповідно, становить загрозу життям людей. Це державна проблема, яка потребує нагального розв'язання.

Другие новости