ПоддержатьУкраїнська

Не змогли зупинити корупцію — вирішили її очолити? Як Держгеонадра розбазарюють надра України

StopCor
StopCor

StopCor

Не змогли зупинити корупцію — вирішили її очолити? Як Держгеонадра розбазарюють надра України

Карантин — не привід зупинити розпродаж державних надр. Схоже, так вирішили у Держгеонадрах і під час пандемії провели серію скандальних аукціонів або навіть без них виставили на сейл усе — від бурштину до піску.

 Акція під Держгеонадрами з вимогою зупинити корупцію у відомстві. Джерело: СтопКор

Про шахрайські схеми та фактичний розпродаж державних надр стало відомо громадським активістам ГО «Стоп корупції».

 Активісти проходять до керівника Держгеонадр Опімаха через чорний вхід. Джерело: СтопКор

«У розпал карантину в Україні Держгеонадра вирішили провести аукціон та продати спецдозвіл на дослідно-промислову розробку бурштину в Олевському районі фактично за копійки (3400 грн за гектар).

Наприкінці травня відбувся другий аукціон з продажу ліцензій на геологічне вивчення ділянок надр, загальна вартість проданих лотів перевищила 32 мільйони гривень», — розповідають активісти ГО «Стоп корупції».

 Заступник Опімаха Сарамага обіцяє розібратись із даними від «СтопКору». Джерело: СтопКор

У травні на розпродаж були виставлені об'єкти з покладами бурштину, глини, граніту, підземних вод, пісковиків, кварцового піску, каоліну тощо.

Представники проєкту звернулись до керівництва Держгеонадр і прийшли під відомство, щоб поспілкуватись із головою служби Опімахом. Він уник спілкування із пресою. Замість нього до активістів вийшов заступник Роман Сарамага, який на камеру заявив, що готовий боротись із порушеннями і імовірними корупційними схемами. Посадовець пообіцяв вивчити матеріали, надані журналістами, але зазначив, що для цього йому потрібен час.

Зазначимо, що наступні торги за вісім нафтогазових ділянок планують провести 6 липня. І громадські активісти будуть пильно слідувати за прозорістю і чесністю цього процесу.

Другие новости