ПоддержатьУкраїнська

Пиріг з чорноземом: на Херсонщині незаконно "роздерибанили" 600 гектарів сільгспземель

StopCor
StopCor

StopCor

Пиріг з чорноземом: на Херсонщині незаконно 'роздерибанили' 600 гектарів сільгспземель

«Дармовий» чорнозем – ласий шматок для будь-якого українського посадовця. І хоча на публіку політики заявляють про мораторій на продаж землі, коли доходить до справи – буквально давляться нею. За допомогою яких схем чиновники дерибанять державну землю – дізнавались журналісти «СтопКору» Артем Лагутенко та Альона Середа.

https://www.youtube.com/watch?v=1mxf-AArlk4

Генічеський район Херсонської області: 600 гектарів державного чорнозему – усе це землі колишнього радгоспу «Новоолексіївський». Після розпаду СРСР успішний і прибутковий радгосп перетворився на приватне підприємство, а його власники та керівники за безцінь скупили акції. Землю ж не розпаювали.

Пиріг з чорноземом: на Херсонщині незаконно ''роздерибанили'' 600 гектарів сільгспземель

«Якби була воля керівництва, колективу, то це можна було б зробити без будь-яких ускладнень», - вважає екс-директор радгоспу «Новоолексіївський» Сергій Рогожкін, - «Але тоді в колективі було сформовано кимось або чимось таку думку, що розпаювання призведе до ліквідації цього господарства».

Варто зазначити, що у наказі Держземагентства за 2013 рік містилася чітка вимога до товариства «Новоолексіївське» розробити проект землеустрою, і найцікавішим тут був третій пункт: «Погоджений проект землеустрою за наявності витягу з Державного земельного кадастру подати Головному управлінню Держземагентства у Херсонській області на затвердження протягом 1 року з дня видання цього наказу».

Пиріг з чорноземом: на Херсонщині незаконно ''роздерибанили'' 600 гектарів сільгспземель

Але цього зроблено так і не було. І вже 5 років підприємство використовує землю… незаконно. Та це ще не все – за півтисячі гектарів підприємство сплачує лише 75 тисяч гривень на рік!

«Згідно до Податкового Кодексу вони платять 0,3% від оцінки землі. А могла б місцева рада отримувати 12%. Тобто в 36 разів більше!», - обурюється громадський активіст, голова спілки ветеранів АТО Генічеського району Михайло Новосельцев.

Пиріг з чорноземом: на Херсонщині незаконно ''роздерибанили'' 600 гектарів сільгспземель

Михайло добивався цієї землі для ветеранів АТО. Та йому відмовили. Саме тоді він підняв усі документи і виявив численні порушення.

Втім спілкуватись про те, чи зацікавлена місцева влада, щоб податок складав не 75 тисяч, а півтора мільйона гривень, селищний голова Олександр Бурковський відмовився. Та й у своєму кабінеті на питання журналістів про мінімальний податок теж не зміг відповісти.

Пиріг з чорноземом: на Херсонщині незаконно ''роздерибанили'' 600 гектарів сільгспземель

Після наполегливих запитань від представників «СтопКору» пан Буковський зрештою викликав групу підтримки в особі землевпорядника селищної ради Новоолексіївки Херсонської області Олександри Степанової та бухгалтера ТДК «Новоолексіївське» Катерини Варфоломеєвої, яка повідомила, що річний чистий прибуток товариства складає… уявіть собі: лише 40 тисяч гривень прибутку в рік від понад півтисячі гектарів землі сільгосппризначення!

Та чи дивно це з огляду на те, що одна з акціонерок підприємства – дружина селищного голови Новоолексіївки – Олександра Бурковського. Саме до бюджету цього селища підприємство платить податки. А пан Олександр за сумісництвом – член партії «Батьківщина», яка активно виступає за мораторій на продаж землі. І тому, дуже схоже, що у Новоолексіївці господарюють за принципом: землю – дружині, бюджету – копійки.

Другие новости