ПоддержатьУкраїнська

Щороку Україна втрачає 40 млрд грн через податкові схеми великих компаній, – експерти

StopCor
StopCor

StopCor

Щороку Україна втрачає 40 млрд грн через податкові схеми великих компаній, – експерти

Поки в Україні вирує чергова хвиля пандемії, а на Сході країни продовжують гинути військові, великий бізнес не завжди готовий протягнути державі руку допомоги. За оцінками експертів, ухиляючись від сплати ПДВ, певні компанії за рік «заощаджують» близько 40 мільярдів гривень. Як через схеми великих підприємств та податкової бюджет країни втрачає мільярди? Розслідувала Любов Данча.

Як стверджує інсайдер із податкової, який побажав залишитись інкогніто, компанії, що входять до «Універсальної інвестиційної групи», мають податковий борг на суму майже 7 мільйонів гривень. Тобто вони, за його твердженням, не тільки використовують схеми з ПДВ, а ще й не сплачують до бюджету обов’язкові податки та збори.

 Кінцевим бенефіціарним власником холдингу є президент «Концерн Галнафтогаз» Віталій Антонов Фото: СтопКор

«Найбільшими боржниками є компанії: ТОВ «Промбудтехносервіс» – 2 млн грн, дочірнє підприємство «Львівський хлібзавод №5» – 700 тисяч гривень та ПП «Крим-Ліспромбуд» – 500 тисяч гривень. Операції з реалізації пального у групі на ризикових контрагентів складають понад 3 млн грн. ПДВ – 557 млн грн. Це означає, що відсутній фактичний продаж палива, продавалися тільки документи компаніям, які перебувають у статусі ліквідації або які задіяні у схемах скрутки», – наголошує експерт.

З його слів випливає, що група за 9 місяців 2020 року не сплатила ПДВ до бюджету на суму майже 200 мільйонів гривень.

«Компанія, яка направляє на цю скрутку певну суму, отримує кредит на ПДВ. Якщо вона це сплатила за якісь послуги, вона ще ухиляється від податку на прибуток. І далі вона отримує кеш, щоб виплатити зарплату в конвертах. Це відразу три схеми, тобто за 12% компанія, яка вирішила цим займатися, економить 30-40% і не сплачує цілу низку податків», – коментує економіст, координатор економічної групи «Експертної платформи» Олег Гетман.

 Олег Гетман Фото: СтопКор

Можна припустити, що ці схеми організовують не без участі працівників податкової. Адже саме вони завдяки спеціальній програмі СМКОР контролюють, що компанія купила, а що – продала.

Другие новости