ПоддержатьУкраїнська

Судові каруселі: корумповані суди Вінничини 9 років перекидають справу по колу

StopCor
StopCor

StopCor

Судові каруселі: корумповані суди  Вінничини 9 років перекидають справу по колу

Вінницький бізнесмен Олександр Романюк «віджав» у колишніх партнерів по бізнесу будинок, ін. нерухомість, майно і повісив мільйонний борг та кримінальну справу. Та місцеві суди, спираючись лише на слова самого бізнесмена і його компаньйона-іноземця, без жодних доказів виносять рішення, які потім скасовує Верховний суд. Причина – корупція місцевого рівня, - повідомила активістка Ладижинського відокремленого підрозділу ГО «Стоп корупції» Марина Колесникова.

Судове засідання Верховного суду. Романюк праворуч Фото: СтопКор

Судові каруселі: корумповані суди  Вінничини 9 років перекидають справу по колу

Дев’ятий рік брати Колесникови доводять в судах хибність звинувачень, які висуває проти них колишній партнер Олександр Романюк. Та Вінницькі суди не зважають на факти, свідків і відсутність доказів і просто вірять на слово Романюку. За інформацією місцевого осередка, прихильність суду Романюк здобуває корупційним шляхом: його донька Катерина працює в Вінницькому апеляційному суді помічницею судді. А дружина його адвоката – суддя того ж самого суду.

З 2003 по 2010 рік брати як експерти допомагали Романюку у бізнесі з транспортування і продажу автівок з Європи. Та потім дізнались про його корупційні схеми.

«Романюк через нібито офіційний продаж тисяч автівок з Німеччини «відмивав» НДС. Купував, наприклад,  за 10 000 євро, а в документах вказував ціну в 10 разів меншу. А потім продавав, вказував  теж занижену ціну і вимагав повернути йому НДС. Податкова відмовляла -  добивався повернення НДС через суд. Він сам розповідав, що через суд повертати дешевше і натякав на корупційну взаємодію», - розповідає Анатолій  Колесников.

Активіст розповів, що бізнесмен кілька років тому відібрав у нього і брата майно за підробними розписками. Його родина – дружина і малолітня дитина – лишились без домівки.

«Одного разу дружина повертається додому, а там двері замінені, будинок під сігналізацією, і власників не пускають. Виявилось, що Романюк за сфальсифікованими документами вже продав наш будинок підставним особам. Він на свою фірму «Як і віт» викупив через аукціон будинок і перепродав своєму родичу. Та навіть коли ми спромоглися через суди добитися рішення вселення в будинок дружини і дитини, і вселятися було нікуди, бо оселю використовували як хостел. І зараз він потребує ремонту», - ділиться подробицями  Колесников.

Та найстрашніше для родини – це звинувачення братів у шахрайстві, які тривають вже майже 10-ліття. Вони повідомили: усі звинувачення будуються лише на заяві компаньйона Романюка, який мешкає у Німеччині і жодного разу не давав покази у суді, а також на голослівних звинуваченнях самого Романюка.

«Справа тягнеться вже по другому колу. Перший раз її розгляда Голова Вінницького міського суду Михайленко, утім він узяв самовідвід. Потім коллегія з 3-х суддів направила справу на дорозслідування. Утім Романюк подав апеляцію і Апеляційний суд скасував дорозслідування.  Тоді справа потрапляє до одіозної судді Вінницького міського суду Гайду. Про її корупційні зв’язки вже писали місцеві ЗМІ. І вона, не виконавши вказівки Апеляційного суду і не взявши до уваги докази невинуватості братів, за 10 хвилин провела засідання і зачитала обвинувачувальний вирок: 6 років з конфіскацією майна. Місцеві кажуть, що після цього вирока у родини судді з’явилась нерухомість і нова автівка», - зазначають брати Колесникови.

Апеляційний суд скаргу розглянув без підсудних, навіть не запросивши їх на засідання. Вирок лишив в силі.

А от Верховний суд вже скасував ухвалу Вінницького Апеляційного суду  і дав вказівку Апеляційному суду: дослідити наші всі доводи і ухвалити законне рішення.  І направив знову до апеляційної інстанції. Апеляційний суд знову вирок залишив в силі, не взявши до уваги доводи, які наводили обвинувачувані в апеляції і касації.  А Верховний знову скасував вирок і докладно розписав, що потрібно зробити: допитати заявника, свідків і витребувати докази, -  розповідають учасники процесу.

Акція протесту ГО "Стоп корупції" під Верховним судом. Фото: СтопКор

Судові каруселі: корумповані суди  Вінничини 9 років перекидають справу по колу

На сьогоднішній день справа знову на розгляді Вінницького апеляційного суду, який знову ставиться до учасників процесу упереджено.

«Судді апеляційного суду постійно і систематично відхиляють клопотання сторони захисту, і зокрема, про долучення доказів, про які вказує Верховний суд. Верховний суд вказав, що саме факт не взяття до уваги Апеляційним судом цих доказів є підставою для повторного розгляду справи. Такі дії суддів апеляційного суду є підставою для заявлення відводу і можуть лягти в основу скарги до Вищої ради правосуддя», - зазначили юристи «Стоп корупції».

Активісти Ладижинського осередку готові  і надалі боротися з корумпованістю і упередженістю вінницьких судів.

Другие новости