ПоддержатьУкраїнська

У київській клінічній лікарні без конкуренції віддали багатотисячний підряд заздалегідь обраному постачальнику

StopCor
StopCor

StopCor

У київській клінічній лікарні без конкуренції віддали багатотисячний підряд заздалегідь обраному постачальнику

Чи дійсно система ProZorro повністю прозора? Шпаринками у тендерному законодавстві вдало користуються не лише посадовці-бізнесмени, але й медики, які мають доступ до бюджетних коштів. Завдяки яким махінаціям з тендерами ділки від медицини кладуть до кишень чималі суми? Розслідувала Алла Легеза.

https://www.youtube.com/watch?v=p-pLfBm6apE

Експрес-курс на тему "як обійти систему" можуть провести в столичній міській клінічній лікарні №2. Одна із найпопулярніших схем тут – "допороги".

Згідно із законом про "Публічні закупівлі", якщо сума закупівлі перевищує 200 тис. грн, має відбутися відкритий онлайн-аукціон, участь в якому бере мінімум два учасники.

Але що робити, якщо постачальник вже негласно визначений? Правильно, розділити тендер навпіл, як це й зробили в КМКЛ №2.

"Перша закупівля на суму до 200 тис. була проведена 5 грудня 2017 року, а друга – 7 грудня, тобто з різницею у два дні пройшли тендери з одним предметом закупівлі, з одним кодом ДК", – акцентує увагу аналітик руху "За чесні закупівлі" Анастасія Бондаренко.

Власником усіх торгових марок є Paul Hartmann AG

Нагадаємо, йдеться, зокрема, про оголошений 5 грудня 2017 р. тендер на закупівлю медичних матеріалів загальною вартістю 199 700 грн: "дивним" чином сума закупівлі лише на 300 гривень не дотягує до порогового значення, регламентованого законодавством.

Усього за 2 дні, 7 грудня 2017 року, той самий медичний заклад оголошує другий тендер з таким самим предметом закупівлі, але вже на суму 49 900 грн.

Обидва тендери містять одні й ті самі торгові марки в описі тендерного завдання. Згідно з міжнародним реєстром торговельних марок, власником цих торгових марок є компанія Paul Hartmann AG.

Другие новости