ПоддержатьУкраїнська

«Укрзалізниця» збирається імпортувати старі вагони з РФ

Максим Шкиль
Максим Шкиль

Председатель Комитета по развитию инфраструктуры Федерации работодателей Украины

«Укрзалізниця» збирається імпортувати старі вагони з РФ

Декілька днів тому в логістичній галузі сталась надзвичайна подія. «Укрзалізниця», ігноруючи урядову заборону на ввезення вагонів з території Російської Федерації, фактично дала дозвіл на імпорт брухту у вигляді виведених з експлуатації вагонів, а також сприяє подовженню терміну їхньої роботи на території України. Наслідком стануть не лише підвищення ризиків для вантажовласників, руйнування колії, але й катастрофічні перспективи для вагонобудівників, які змушені зупинити заводи, а також для інвесторів, які вкладали кошти у придбання нових вагонів.

 Максим Шкіль Ілюстрація: СтопКор

Про ситуацію на сьогодні. Наразі в Україні є профіцит вагонів, що призвело до падіння ставок перевезення вантажів та економічної кризи в галузі залізничних перевезень та галузі вагонобудування.

На це є дві причини:

1. «Укрзалізниця» не списує вагони, у яких закінчився термін експлуатації, а постійно продовжує термін їх служби, що не відповідає світовій практиці і є економічно необґрунтованим.

2. «Укрзалізниця» дозволяє ввезення та експлуатацію на території України вагонів з РФ, які з врахуванням року виробництва (переважно 1980-ті) є брухтом. Крім того, «Укрзалізниця» дозволяє випуск на колії вагонів із продовженим терміном служби.

«Інвестиційна няня» чи знищення інвестора?

У результаті зупинилась робота українських виробників вагонів, зростає безробіття, оскільки одне робоче місце у вагонобудівній галузі пов’язане із 8-10 місцями із суміжними галузями, згортаються інвестиції у новий рухомий склад, надалі це спричинить на падіння ВВП. Страждають також українські та міжнародні логістичні компанії, провідні вітчизняні аграрні холдинги, які інвестували кошти в новий рухомий склад.

Загальний розмір інвестицій приватних перевізників в новий рухомий склад на території України протягом 2017-2019 років становить більш ніж 500 мільйонів доларів США. Зокрема, тільки я, як власник Першої логістичної компанії, інвестував в придбання власного нового рухомого складу більш як 30 мільйонів доларів США.

Падіння ставок перевезень створює величезні економічні труднощі для національних та міжнародних операторів, які проінвестували мільйони доларів США в придбання рухомого складу. Приміром, ціна на оренду вагону становить 350 гривень, що нижче граничного показника беззбитковості. Інвестори при такому рівні ставок не мають можливості обслуговувати свої боргові зобов’язання, не кажучи вже про інвестиції в придбання нових вагонів та розширення парку.

Шляхи розв'язання проблеми

Щоб змінити цю ситуацію я, як голова Комітету з розвитку інфраструктури Федерації роботодавців України, ініціював зустріч з Міністром інфраструктури України Владиславом Криклієм та виконувачем обов’язків голови правління «Укрзалізниці» Іваном Юриком для обговорення проблеми надлишкового рухомого складу.

Разом з іншими учасниками ринку ми звертали увагу Міністра на факти, ризики та негативні наслідки для економіки в цілому та просили створити робочу групу для розв'язання наявної ситуації. Питання неодноразово обговорювалось на рівні бізнес-асоціацій, конкретні пропозиції були подані до Міністерства, а також на ім’я Президента України та Офісу національної інвестиційної ради.

Що запропонували:

1. Заборонити продовження строку служби старих вагонів, як це є у всіх цивілізованих країнах.

2. Заборонити випуск на колії вагонів із продовженим терміном служби, технічний стан яких не відповідає вимогам.

3. Заборонити ввезення вагонів з продовженим терміном служби або термін служби яких закінчився, з території суміжних держав.

Міністр інфраструктури особисто пообіцяв, що питання будуть терміново опрацьовані, буде вжито заходів із захисту прав національних виробників та інвесторів, що будуть надані відповідні доручення для розв'язання наявної проблеми, що він докладе максимальних зусиль для розв'язання наявних проблем галузі.

Але чи є результат? Відповідь – ні, немає.

Ми отримали лише обіцянки, сьогодні знову завозяться російські вагони із закінченим терміном служби і знову цим вагонам дозволено продовжувати термін експлуатації. Свідчення цьому – телеграма УЗ від 3 липня з дозволом ввозити 539 вагонів АТ «Русагротранс», які майже всі 1983 року виробництва та у яких закінчився нормативний строк експлуатації. Станом на сьогодні 210 таких вагонів уже ввезено.

 Шкіль публічно звернувся до Міністра інфрастукрури України: Фото: скріншот

Тому звертаюсь публічно до Міністра інфраструктури України:

– ви особисто обіцяли захищати права інвесторів та виробників та бути «інвестиційною нянею»;

– ви особисто презентували ембарго на ввезення вагонів з РФ як перемогу в сфері інфраструктури;

– ви як міністр повинні займати державницьку позицію щодо захисту інтересів України, українського бізнесу та інвесторів;

– в чиїх інтересах здійснюється продовження ввезення російського брухту на територію України?

– чому інтереси російських компаній, яким надано дозвіл на ввезення вагонів, поставлені українським міністром та менеджментом «Укрзалізниці» вище за інтереси українських і міжнародних інвесторів та національних виробників?

Сьогодні я, як голова Комітету з розвитку інфраструктури Федерації роботодавців України та український інвестор, закликаю Міністерство та керівництво «Укрзалізниці» припинити знищувати український бізнес, національних виробників, логістичні компанії.

Від імені реального сектору бізнесу ми готуємо повторне звернення на адресу Президента України та Прем’єр-міністра України з проханням термінового втручання в ситуацію для захисту української економіки та запрошуємо всіх національних та міжнародних учасників ринку до співпраці на платформі Федерації роботодавців України з метою системної роботи для подолання кризи в залізничній галузі.

 Фото: Максим Шкіль/Facebook

Підготовлено за матеріалами Максима Шкіля у Facebook.

Примітка

Автор посту звернувся до Міністра інфраструктури України Владислава Криклія з проханням відреагувати на ситуацію. У свою чергу редакція «СтопКору» вважає цю думку суспільно-важливою та лишає за собою право на її поширення.

Другие новости