ПоддержатьУкраїнська

В історичному ареалі Києва під виглядом реконструкції гуртожитку будують новий ЖК

StopCor
StopCor

StopCor

В історичному ареалі Києва під виглядом реконструкції гуртожитку будують новий ЖК

Будмайданчик в історичному центрі Києва: дві ділянки площею понад півтора гектара перебувають у постійному користуванні Національної академії внутрішніх справ України, і ще рік тому тут були розташовані гуртожитки для курсантів. Через поважний вік будівлі потребували ремонту. Чому замість звичайної реконструкції їх знесли і почали зводити тут новий ЖК? Розбиралась Анна Закутська.

Замовником житлового комплексу «CITY HUB» є відома будівельна компанія «Інтергал-Буд», а замовником будівництва виступає Національна Академія внутрішніх справ України. Понад те, у документах, які перевірила авторка програми «Шоб я так жив», немає ані слова про зведення нового будинку.

Своєю чергою, у містобудівних умовах та обмеженнях, отриманих департаментом містобудування та архітектури, та у дозволі на виконання будівельних робіт від державної архітектурно-будівельної інспекції вказано: реконструкція гуртожитків.

Визначення терміну «реконструкція» надано у ДБН А2.2. 3 2014 «Склад та зміст проектної документації». Як пояснюють експерти, ситуація, коли будівлю зносять повністю і зводять новий об’єкт – це аж ніяк не реконструкція, а нове будівництво.

 Визначення реконструкції Фото: скріншот

У лютому 2020 року під час перевірки ДАБІ видав припис про зупинення будівельних робіт за адресою Кудряшова 8-10, а у квітні цього ж року Національна академія внутрішніх справ України, яка є замовником будівництва, звернулася до суду з позовом до Державної архітектурно-будівельної інспекції. У результаті заява залишилася без руху, і забудовник продовжив зводити ЖК.

Який зиск з усього цього має Національна академія внутрішніх справ і чи отримають курсанти житло? Питання риторичне. А ось чим ця ситуація загрожує потенційним інвесторам?

 Комплекс зводять в історичному ареалі Києва Фото: СтопКор

«До етапу введення в експлуатацію є ризик того, що об’єкт буде зупинений. З урахуванням того, що ця ділянка не передбачає жодної житлової забудови, будівля може бути не здана в експлуатацію», – коментує адвокат Олександр Босенко.

Окрім цього, в містобудівних умовах та обмеженнях вказано, що ділянка входить у межі історичних ареалів, і забудовник «Інтергал-Буд» мав отримати містобудівне обґрунтування. Команда «СтопКору» звернулася до Міністерства культури та інформаційної політики з питанням, чи отримував забудовник відповідний дозвіл? Однак на відповідь журналісти досі чекають.

Другие новости