ПоддержатьУкраїнська

Вигідна угода чи життя 60-ти тисяч людей? АРМА обирає гроші, коли Львівщина – на межі соціального вибуху

StopCor
StopCor

StopCor

Вигідна угода чи життя 60-ти тисяч людей? АРМА обирає гроші, коли Львівщина – на межі соціального вибуху

Вже упродовж двох років з мешканців Нового Роздолу та Новоярівська за активної підтримки АРМА продовжує знущатись приватна компанія "Гарант Енерго-М". Стабільність – їхнє усе. 60 тисяч людей живуть без гарячої води, а цієї зими з великою ймовірністю будуть замерзати в своїх домівках. І байдуже на пенсіонерів, на інвалідів, які не можуть пересуватись. Байдуже на дітей, які дуже легко можуть захворіти від постійного холоду. Байдуже на все, щоб досягнути своєї меркантильної мети.

 Новороздільська ТЕЦ Фото: СтопКор

Мета тут дуже проста. Йдеться про Новороздільську ТЕЦ, вартість якої в сукупності становить мільярди, однак її хочуть максимально знецінити, а потім вигідно продати. Лише коли це буде зроблено, ми зможемо говорити про те, хто ж був замовником жорстокого ігрища.

Дивились фільм "Голодні ігри"? В Україні його можна знімати на реальних подіях – коли влаштовують геноцид нації заради банальної вигоди. Може вийти дуже яскрава телевізійна версія. Показати, як люди гріються, як виживають в нелюдських, якихось доісторичних умовах – без води, тепла, потенційно без електроенергії. Усе, що залишається – йти на вулицю, палити вогнища. Ті, хто не може ходити – помиратимуть на своїх ліжках. Матері з дітьми на спинах повзтимуть замерзлі по рідній українській землі з холодною кров’ю в жилах. Екранізація цієї картини завоює прокати у всьому світі. Її покажуть у США і Європі, в країнах Азії, навіть африканці споглядатимуть та жалітимуть нещасну націю, яку намагаються стерти з обличчя Землі усіма способами. Причому стерти її намагаються самі ж українці – лише багатші, з зажерливими пиками, сидячи в лежаках на Мальдівах, жуючи канапки. Такі українські реалії, такі ігри на виживання влаштовують нам щодня.

25 жовтня відбулось засідання Новороздільської міської ради, на якому розглядались ймовірні варіанти вирішення "теплового" питання. Тривали пошуки, відповідей і досі немає.

З чиєї вини постраждають 60 тисяч людей

Приватна компанія "Гарант Енерго-М", яка виступає управителем Новороздільської ТЕЦ, за 2 роки накопичила собі шалених боргів, які не має змоги виплатити. Серед них – заборгованності по заробітній платі. Крім того, "управителі" довели до того, що теплоенергоцентраль абсолютно не готова до опалювального сезону.

Як розповіла міський депутат Ірина Телька, мер Нового Роздолу 2 роки оббивав пороги. "Стукав", куди міг – АРМА, Кабінет міністрів України, прокуратура, поліція, саме підприємство "Гарант Енерго-М", Львівська облдержадміністрація. Вимагав змінити управителя. Все, на що натикався – цілковитий ігнор. Увесь цей час було очевидно, що компанія не справляється з покладеними на неї обов’язками, однак АРМА вперто продовжувала призначати її управителем.

"Про цю проблему АРМА знала, знала про неефективність управління ще рік тому і все одно віддала повторно цього року управління компанії "Гарант Енерго-М", яка не має фінансів, техніки, щоб здійснювати підготовчі роботи. Керівництво компанії довело місто до того, що люди масово звільнились (з ТЕЦ, ред.) – вузькопрофільні фахівці, які працюють на обладнанні, які запускають тепло. Якщо туди приїде, наприклад, нова людина з іншого міста – їй потрібен буде місяць на те, щоб вникнути. Крім того, обладнання не пройшло відповідної перевірки на предмет безпеки. Якщо запустять котли та турбіну, то хто буде відповідати за наслідки аварії? Зараз воно все стоїть.

13 січня у нас була величезна техногенна аварія – масивний гідроудар, постраждали теплові мережі міста. Люди були без тепла в зимовий період. У "Гаранта" не було пального та машин для ліквіації наслідків. У них навіть не було 20-30 тисяч, щоб засувки купити. Міськрада й Львів виділяли свої кошти, спільними зусиллями ми ліквідовували. Як можна допускати до управління підприємство, яке становить загрозу життю? Це корупція неймовірного розміру", – розповідає Ірина.

Найсумніше, що ані місцева влада, ані влада Львівської області, ані сама держава не можуть допомогти людям. Ймовірність замерзнути – надто велика.

Причина в тому, що це приватне підприємство, яке погрузло в боргах. Якщо держава почне виплачувати його борги – це буде порушенням законодавства. Це те ж саме, якби приватний підприємець почав просити в держави 30 мільйонів – на яких підставах?

25 жовтня на другому засіданні міської ради Нового Роздолу розглядалось рішення щодо збільшення резервного фонду, який може максимально становити 1% від суми видатків. Цього може вистачити лише на погашення заборгованності по зарплатах.

"Ми зі свого боку гарантуємо що міськрада в межах своїх фінансових можливостей долучиться до бюджету на покриття наслідків, спричинених цією компанією. Однак ми не будемо порушувати законодавство. Цю проблему не створило місто, її створив уряд – АРМА, яка призначає таких управителів, контролює їхню діяльність, зокрема в частині збереження майна. Нехай Кабмін і розв'язує цю проблему. Підприємства зобов'язані подати тепло, як не подадуть – кримінальна відповідальність", – каже Телька.

В ЛОДА хочуть державним коштом покрити борги приватного підприємства

Проте смішно – бо кого в Україні лякає кримінальна відповідальність? Назвіть хоча б одного корупціонера, який сидить у в'язниці. Ще один варіант для фанфіку на фільм "Щурячі перегони". Але я вже втомилась думати про це – про тотальну безкарність кожного корупціонера вітчизняного виробництва. Йдемо далі.

Покрити борги приватної компанії – таку ідею озвучив новий очільник Львівської ОДА Маркіян Мальський, запропонувавши провернути це у формі "поворотної фінансової позики цій компанії". Повернути гроші мають до кінця року. А звідки, цікаво, вони візьмуться?

"Я вважаю, що пан Мальський повинен подати у відставку як посадовець того рівня, який відповідальний за життя львівської громади, оскільки він не справився зі своїми обов'язками, бо два міста на межі колапсу. Новий Розділ – це Алчевськ-2, а Новоярівськ – це Алчевськ-3. Він (Мальський, ред.) не здатний до управління. В інших державах його притягнули б до відповідальності, причому не адміністративної", – впевнена депутатка.

 Фото прес-служба ЛОДА

За її словами, останні події щодо виділення коштів з резервного фонду підводили мера Нового Роздолу під кримінал, про це було заявлено у ЛОДА. Сам мер сказав, що швидше покладе трудову книжку, ніж проведе частниу життя за ґратами. Він таки звільнився. Як розповів у коментарі редакції "СтопКору", пішов "через здоров'я".

"Якщо гіпотетично область профінансує підприємство і покриє борги по зарплатах, виникає інше питання – де візьме "Гарант" кошти на здійснення поточної діяльності? Коштів у нього немає. Борги ми погасимо, але за що буде куплене обладнання та поремонтований порив? Щоб дізнатись, потрібно наповнити систему водою, купити відповдні латки, провести ліквідаційні роботи, назад загорнути це в асфальт. Це не єдиний порив у місті, до речі. Ще одна небезпека – незакрита гігантська труба "шестисотка". Якщо буде мінусова температура – вода розшириться і порве трубу. Якщо постійно циркулює вода, то нічого не станеться. Але поки її запустять – виникає небезпека", – розповідає Ірина.

Після тодішньої аварії багато на теплоцентралі не перевірено. Начальник турбінного цеху відмовився підписувати дозвіл на експлуатацію котла, бо "це кримінал". В "Гарант Енерго-М" казали, що наймуть компанію для первірки, однак цього не сталось, а начальник турбінного цеху звільнився.

"Бабак з Міністерства регіонального розвитку казала, що будуть формувати аварійні бригади, які сприятимуть тому, щоб підготувати для початку експлуатації електроцентраль. Я готувала інтерв'ю і з'ясувала, що це складно та проблематично. Тепломережі міста були закладені в 60-х роках минулого сторіччя. Відбувалась модернізація, щоб знати, що де знаходиться – треба там працювати", – слова Ірини.

Зазначу, що на підготовку до опалювального сезону потрібен час. У вересні ми спілкувалися з генеральним директором Миколаївської теплоелектроцентралі Юрієм Кішком. За його словами, 9 серпня АРМА звернулось до них із пропозицією взяти на себе керівництво Новороздільською та Новояворівською ТЕЦ. Підприємство погодилось, однак згодом конкурс відтермінували й Миколаївська ТЕЦ відмовилась від участі через брак часу на підготовку.

"Ми не будемо брати участь, тому що ми не можемо обманювати ані АРМА, ані споживачів щодо опалювального сезону. Ми не встигнемо аж ніяк провести підготовку. Наше підприємство дійсно займається виробленням енергетичної та теплової енергії й мені дуже шкода, що це вже не в наших можливостях", – зазначив тоді він.

Відтермінувавши конкурс, АРМА фактично змусило Миколаївську ТЕЦ відмовитись від ролі управителя. Зате підсунуло "Гарант".

Вигідна угода чи життя 60-ти тисяч людей? АРМА обирає гроші, коли Львівщина – на межі соціального вибуху

Наразі працівники теплоцентралі Нового Роздолу налаштовані проти управителя та не хочуть співпрацювати з компанією (майже всі, окрім наближених до адміністрації). Є ініціативи, щоб збирати підписи від людей з вимогою забрати "Гарант" з місцевого ринку. В міськраді давно просили АРМА віддати ТЕЦ в управління місту. Тим паче, 10% майна в статутному майні – актив на кілька десятків мільйонів гривень. І це майно знищується "Гарантом".

Як заявляв Мальський, підготовка до опалювального сезону мала розпочатись 21 жовтня. На сьогодні, звісно, жодні роботи не виконуються, попри те, що на вулиці тепло та є сприятливі умови.

Ситуація надто загрозлива – регіонального масштабу

Новороздільска ТЕЦ, до речі, ще й генерує електроенегрію та зав’язана з ринком енергетичної системи.

"Поки на вулиці тепло – місто інертне. Як тільки похолодає – я боюсь соціального вибуху. Я можу зрозуміти новороздільчан, доведених до відчаю. Коли приходите додому та не маєте можливості зігртись", – продовжує Телька і наголошує, що все це нагадує їй експеримент над людьми, – "Cоціальний експеримент – виживемо чи не виживемо? В жодній країні така ситуація неприпустима навіть на день. Держава в обличчі ЛОДА змушує виплачувати кошти приватній компанії, покривати її борги".

До чого можна дійти? Державі ніхто не забороняє передавати компанію в комунальне управління, цього хоче місто. Та дуже схоже на те, що свідомо знецінюється актив компанії, бо його ліквідність – мільярдні суми. Дуже вигідні умови для потенційного покупця – купити за копійки компанію, вартістю в мільярди.

Другие новости