ПоддержатьУкраїнська

Вода від прориву Канівської дамби може досягти Стамбулу, – експерт

StopCor
StopCor

StopCor

Вода від прориву Канівської дамби може досягти Стамбулу, – експерт

Жоден шлюз Дніпровського каскаду, за висновками інженерних військ США, не пройшов тесту на міцність. На ймовірні наслідки прориву неодноразово звертали увагу й українські підприємці, що транспортують річкою вантажі. Чим це загрожує українцям та чому дамби своєчасно не укріплюють? Розслідувала Алла Легеза.

https://www.youtube.com/watch?v=YpSiB5PmdJs

«У випадку якщо обвалиться верхня дамба, вона автоматично змиє всі інші. Ми отримаємо затоплення приблизно четвертої частини території всієї країни, яка стане непридатною для життя. Уявіть собі масштаб жертв. Тому недофінансування шлюзів може призвести до такої величезної катастрофи, техногенної катастрофи, наслідки якої буде видно не тільки в Чорному морі, але навіть буде підтоплення Стамбула», – наголошує президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

Питання фінансування шлюзів було на часі після оприлюднення аудиту американців. Тоді навіть домоглися виділення більш ніж 100 млн на відновлення гідротехнічних споруд,

Як зазначає ексміністр інфраструктури України Володимир Омелян, коли його команда прийшла до Міністерства у 2015-му, то з’ясували, що «Укрводшлях», на балансі якого перебувають ці шлюзи, фінансується фактично лише на 10-20 відсотків від потреб.

 «Укрводшлях» фінансувався лише на 10-20% від потреби, - Омелян Фото: СтопКор

Коштів не вистачало навіть на заробітні плати, але тодішньому керівництву МІУ вдалося переконати ЄС, який виділив фінансування, в тому числі, і на ремонт українських шлюзів.

Тоді ж Мінінфраструктури анонсувало старт масштабних робіт з капремонту шлюзів, а держпідприємство «Укрводшлях» через тендери почало масово шукати підрядників. Здавалося б, крига скресла.

Але ж в Україні не буває так, щоб все пройшло гладко, і коли йдеться про використання мільйонів, заповзятливі підприємці думають, на чому б заробити брудний кеш. І багатостраждальний Канівський шлюз — яскравий тому приклад. Тут за 25 млн грн мали замінити старі ворота на нові.

Гроші використали, але те, що знімальна група «СтопКору» побачила на місці – нас вразило. Нові підйомно-опускні ворота – вже з іржавими швами. Вони опущені у воду, не функціонують і слугують лише для страхування старих аварійних воріт, на які припадає основне навантаження.

 Нові підйомно-опускні ворота – вже з іржавими швами Фото: СтопКор

За інформацією колишнього в.о. голови ДП «Укрводшлях» Дмитра Шершньова, роботи досі не закінчені, в експлуатацію шлюз не зданий, і наразі суднопропуск ведеться аварійними воротами.

Другие новости