ПоддержатьУкраїнська

Як столичні чиновники «покривають» нелегальну забудову приватного сектора

StopCor
StopCor

StopCor

Як столичні чиновники «покривають» нелегальну забудову приватного сектора

У тихій, зеленій місцевості Солом'янського району міста Києва, на вул. Університетській розташовані приватні житлові будинки, садиби. Це оаза приватного сектора історичної місцини під назвою Олександрівська слобідка.

 Фото: скриншот

Але затишок жителів порушили незаконні містобудівні перетворення: на трьох присадибних земельних ділянках (8000000000:72:189:0019, 8000000000:72:189:0018, 8000000000:72:189:0053) з’явився 6-поверховий багатоквартирний житловий будинок.

Цільове призначення цих ділянок, як і в більшості у цій місцевості — для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Це явно не відповідає вказаному об’єкту та порушує вимоги ст.24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Це — класичне порушення: нецільове використання земельних ділянок забудовником. Першочерговий контроль за цільовим використанням земельних ділянок здійснюють посадовці земельної інспекції, яка діє в складі Головного управління Держгеокадастру у Києві.

Але якщо їх правильно «мотивувати», то можна спокійнісінько багатоквартирний будинок збудувати серед приватного сектору.

«З лютого ВГО "Стоп корупції" повідомляла представникам держоргану про наочні порушення та просила перевірити дотримання земельного законодавства під час будівництва багатоквартирного будинку в секторі приватної забудови. Там спочатку пообіцяли включити ділянку до плану перевірок на ІІ квартал 2021. А згодом почали місяцями готувати наказ на перевірку», – розповідає правозахисник організації.

Останнє наразі повідомлення — лист Головного управління Держгеокадастру у Києві, де вказано, що організаційних заходів щодо видачі наказу, який, нагадаємо, мав бути виданий до 01.06.21, ще вживають.

То скільки часу треба для того, щоб видати наказ на перевірку? День, тиждень, місяць? У Держгеокадастрі це тягнеться вже пів року. Але, як ви вже здогадалися, до завершення злочинного будівництва та продажу квартир жодних перевірок не буде.

Це яскравий приклад того, як заробляє дніпровська команда в столичному Держгеокадастрі. Вони фактично перетворили інспекцію на роботу мрії, де платять за те, щоб нічого не робити.

А українці утримують цих чиновників. Нібито для збереження комфортного середовища для жителів міста. Та поки що виходить лише комфортне існування для посадовців.

Другие новости