ПоддержатьУкраїнська

Законопроєкт 4353: українських поштових операторів можуть позбавити міжнародних митних постів

StopCor
StopCor

StopCor

Законопроєкт 4353: українських поштових операторів можуть позбавити міжнародних митних постів

Прощавай, закордонний онлайн-шопінг? У сусідній Росії, надавши право розмитнювати міжнародні посилки тільки національній пошті, приватних операторів фактично знищили. Відтак світові інтернет-магазини на певний час припинили співпрацю з РФ через хвилю скарг від клієнтів та масове повернення покупцям коштів за відправлені, але не доставлені вчасно посилки. Невже українські законотворці вирішили наслідувати приклад Росії? Дивіться у сюжеті Алли Легези.

https://www.youtube.com/watch?v=6UzuFprp62Q&t=1s

Ідеться про те, що розмитнювати поштове відправлення має право тільки ММПО державного поштового оператора – тобто фактично про монополію.

ММПО являють собою склади, де відбувається розмитнення і контроль товарів оператора поштового зв'язку, що їх ввозять та вивозять із країни. Наразі в Україні такі митні пости для контролю за міжнародними посилками мають 8 компаній. А в разі ухвалення законопроєкту №4353 всі ММПО у приватних поштовиків або мають закрити, або перепрофілювати.

 Оператори змушені будуть закрити або перепрофілювати ММПО Ілюстрація: СтопКор

На думку експертів, у разі прийняття цього закону в пропонованій редакції, оператори повинні будуть розірвати контракти, які вони не зможуть виконати. Це загрожує гравцям ринку збитками та звільненням працівників, адже за один день перепрофілювати свою діяльність складно. Крім того, їм доведеться позбавити частини хліба й залучених кур’єрів.

В «Укрпошті» пояснюють: роботу всіх приватних ММПО потрібно припинити, бо цього нібито вимагають норми Всесвітнього поштового союзу.

«На ринку України сьогодні призначеним оператором є «Укрпошта». Всесвітній поштовий союз визначає ММПО прерогативою призначеного національного оператора», – стверджує директор із міжнародних операцій АТ «Укрпошта» Юлія Павленко.

 Юлія Павленко Фото: СтопКор

Утім, за словами аналітика Олексія Калініченка, акти ВПС регулюють переважно надання універсальних поштових послуг, тобто мінімального гарантованого набору поштових послуг, які мають бути доступні усім громадянам держави.

«Жоден із документів ВПС не передбачає монополізації ринку міжнародних поштових відправлень державним оператором. Лобісти створення монополії «Укрпошти» використовують підміну понять, адже насправді положення актів Всесвітнього поштового союзу передбачають переважне право призначених операторів на використання деяких, але не всіх форм супровідних документів, з якими пересилається пошта, а не монополію на послуги з пересилання міжнародних посилок», – наголошує він.

Другие новости