ПоддержатьУкраїнська

Згадав про репутацію? Ексочільник ДАБІ Кудрявцев хоче закрити справу про підроблений диплом

StopCor
StopCor

StopCor

Згадав про репутацію? Ексочільник ДАБІ Кудрявцев хоче закрити справу про підроблений диплом

Спочатку невдалі спроби «відбілитись» у ЗМІ, а тепер намагання закрити справу про підроблений диплом. Колишній голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев, відомий, як «батько сучасної корупції в будівельній сфері» намагається домогтися закриття кримінальної справи щодо нього.

 Ілюстрація: СтопКор

Кудрявцев був звільнений з посади голови ДАБІ ще 12 грудня 2018 року. Причиною відставки став факт подання ним при влаштуванні на роботу підробленого диплома про вищу освіту.

До таких висновків дійшла Комісія з питань Вищого корпусу держслужби після отримання листа від Технічного університету Молдови, який нібито закінчив Кудрявцев. У виші спростували, що у них навчався такий студент і заявили, що ніколи не видавали диплома, який Кудрявцев подав до ДАБІ, пише УНН.

«В основу висновків Комісії лягли документи, які ми отримали від Національної поліції, Міністерства освіти і науки України, Технічного університету Молдови, також була залучена поліція Молдови. Правоохоронці повідомили, що володіють інформацією про липовий диплом і вже порушили кримінальну справу. До речі, пана Кудрявцева викликають на допит в Кишинів для надання свідчень», – пояснив тоді голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко.

 Костянтин Ващенко Фото: Главком

Однак, як з'ясувалося, Нацполіція не тільки передала Комісії необхідні документи, але також і порушила щодо Олексія Кудрявцева кримінальну справу, як повідомляє джерело інформагентства.

«Поліція ще в грудні 2018 року завела проти Кудрявцева справу за ст. 358 ч 1, 4 і ст. 190 ч. 4 підробка документів, використання підроблених документів і шахрайство в особливо великих розмірах. Сумарний термін – до 12 років з конфіскацією майна», – розповіло джерело.

За його даними, справу спочатку розслідували не дуже активно через те, що почалася президентська, а потім і парламентська виборчі кампанії.

«В результаті Кудрявцев навіть вирішив, що його «пронесло», і через рік після відставки спробував вкластися в саморекламу, щоб відбілити репутацію і, по можливості, прилаштувати себе в Кабмін Гончарука. Але погорів на незграбному піарі і тільки привернув до своєї персони увагу правоохоронців», – пояснило джерело.

Він зазначив, що Кудрявцеву довелося знову на пів року зачаїтися, а наступну спробу повернутися в публічну політику він вирішив зробити з залагодження питання своєї кримінальної справи.

«Кудрявцев намагається тишком-нишком розв'язати питання своєї кримінальної справи за підроблений диплом. Його мета домогтися закриття провадження за всіма статтями. І йому це навіть вдалося з допомогою Держбюро розслідувань, але... подарунок від ДБР ексголові ДАБІ скасував суд. Матеріали кримінального провадження №62019100000000813 спрямовані на продовження досудового розслідування», – повідомило джерело.

 Фото: скріншот

Як повідомляв «СтопКор» раніше,  пан Кудрявцев, якого публічно звинувачують у хабарництві та підробці власних документів про освіту, останнім часом також розпочав масовану «антикризову піар-кампанію», аби відбілити заплямовану репутацію.

Нагадаємо, свого часу у пресі багато писали про корупційні схеми, нібито запроваджені Кудрявцевим та Шевченком, чий департамент був ключовим для всіх тіньових потоків.

Перша схема пов’язана із саботажем судових процесів ДАБІ: програш в суді першої інстанції, імітація апеляційного оскарження і подання скарги, а потім несплата судового збору та зрив термінів на оскарження. За даними журналістів, така схема дозволяла видавати дозвільні документи в обхід «каси».

Друга схема також передбачала «договорняки» й навмисний програш у судах, але вже з метою відновлення дії скасованих в порядку нагляду сумнівних містобудівних умов і обмежень. Спершу ДАБІ демонстративно скасовувало скандальні документи, аби заспокоїти обурену громадськість, а потім документи відновлювали свою дію за рішенням суду.

Третя схема – заробіток на накладених штрафах. За 30-50% від суми штрафу ДАБІ начебто «забувала» сплатити судовий збір та пропускала терміни на оскарження.

https://www.youtube.com/watch?v=HX6uxrVqZ7o&feature=emb_logo

Загалом, за інформацією Рахункової палати України, через ці схеми держбюджет втратив значні суми від штрафних санкцій. За три роки спільної роботи Кудрявцева й Шевченка департамент нормативно-правового забезпечення ДАБІ забезпечив стягнення тільки 122,6 млн грн штрафів за виявлені порушення вимог законодавства – це лише 13,3% від загальної суми накладених санкцій, яка мала становити майже 920 млн грн.

Другие новости

На Волыни обнаружили двух водителей, управлявших транспортом с поддельными документами

На Волыни обнаружили двух водителей, управлявших транспортом с поддельными документами

Во время обычной проверки документов в Ковеле полицейские столкнулись с неожиданной находкой — поддельным водительским удостоверением, которое стало первым из двух случаев этого дня на Волыни