ПоддержатьУкраїнська

Судові каруселі: корумповані суди Вінничини 9 років перекидають справу по колу

StopCor
StopCor

StopCor

Судові каруселі: корумповані суди Вінничини 9 років перекидають справу по колу

Вінницький бізнесмен Олександр Романюк «віджав» у колишніх партнерів по бізнесу будинок, ін. нерухомість, майно і повісив мільйонний борг та кримінальну справу. Та місцеві суди, спираючись лише на слова самого бізнесмена і його компаньйона-іноземця, без жодних доказів виносять рішення, які потім скасовує Верховний суд. Причина – корупція місцевого рівня, - повідомила активістка Ладижинського відокремленого підрозділу ГО «Стоп корупції» Марина Колесникова.

Судове засідання Верховного суду. Романюк праворуч Фото: СтопКор

Дев’ятий рік брати Колесникови доводять в судах хибність звинувачень, які висуває проти них колишній партнер Олександр Романюк. Та Вінницькі суди не зважають на факти, свідків і відсутність доказів і просто вірять на слово Романюку. За інформацією місцевого осередка, прихильність суду Романюк здобуває корупційним шляхом: його донька Катерина працює в Вінницькому апеляційному суді помічницею судді. А дружина його адвоката – суддя того ж самого суду.

З 2003 по 2010 рік брати як експерти допомагали Романюку у бізнесі з транспортування і продажу автівок з Європи. Та потім дізнались про його корупційні схеми.

«Романюк через нібито офіційний продаж тисяч автівок з Німеччини «відмивав» НДС. Купував, наприклад,  за 10 000 євро, а в документах вказував ціну в 10 разів меншу. А потім продавав, вказував  теж занижену ціну і вимагав повернути йому НДС. Податкова відмовляла -  добивався повернення НДС через суд. Він сам розповідав, що через суд повертати дешевше і натякав на корупційну взаємодію», - розповідає Анатолій  Колесников.

Активіст розповів, що бізнесмен кілька років тому відібрав у нього і брата майно за підробними розписками. Його родина – дружина і малолітня дитина – лишились без домівки.

«Одного разу дружина повертається додому, а там двері замінені, будинок під сігналізацією, і власників не пускають. Виявилось, що Романюк за сфальсифікованими документами вже продав наш будинок підставним особам. Він на свою фірму «Як і віт» викупив через аукціон будинок і перепродав своєму родичу. Та навіть коли ми спромоглися через суди добитися рішення вселення в будинок дружини і дитини, і вселятися було нікуди, бо оселю використовували як хостел. І зараз він потребує ремонту», - ділиться подробицями  Колесников.

Та найстрашніше для родини – це звинувачення братів у шахрайстві, які тривають вже майже 10-ліття. Вони повідомили: усі звинувачення будуються лише на заяві компаньйона Романюка, який мешкає у Німеччині і жодного разу не давав покази у суді, а також на голослівних звинуваченнях самого Романюка.

«Справа тягнеться вже по другому колу. Перший раз її розгляда Голова Вінницького міського суду Михайленко, утім він узяв самовідвід. Потім коллегія з 3-х суддів направила справу на дорозслідування. Утім Романюк подав апеляцію і Апеляційний суд скасував дорозслідування.  Тоді справа потрапляє до одіозної судді Вінницького міського суду Гайду. Про її корупційні зв’язки вже писали місцеві ЗМІ. І вона, не виконавши вказівки Апеляційного суду і не взявши до уваги докази невинуватості братів, за 10 хвилин провела засідання і зачитала обвинувачувальний вирок: 6 років з конфіскацією майна. Місцеві кажуть, що після цього вирока у родини судді з’явилась нерухомість і нова автівка», - зазначають брати Колесникови.

Апеляційний суд скаргу розглянув без підсудних, навіть не запросивши їх на засідання. Вирок лишив в силі.

А от Верховний суд вже скасував ухвалу Вінницького Апеляційного суду  і дав вказівку Апеляційному суду: дослідити наші всі доводи і ухвалити законне рішення.  І направив знову до апеляційної інстанції. Апеляційний суд знову вирок залишив в силі, не взявши до уваги доводи, які наводили обвинувачувані в апеляції і касації.  А Верховний знову скасував вирок і докладно розписав, що потрібно зробити: допитати заявника, свідків і витребувати докази, -  розповідають учасники процесу.

Акція протесту ГО "Стоп корупції" під Верховним судом. Фото: СтопКор

На сьогоднішній день справа знову на розгляді Вінницького апеляційного суду, який знову ставиться до учасників процесу упереджено.

«Судді апеляційного суду постійно і систематично відхиляють клопотання сторони захисту, і зокрема, про долучення доказів, про які вказує Верховний суд. Верховний суд вказав, що саме факт не взяття до уваги Апеляційним судом цих доказів є підставою для повторного розгляду справи. Такі дії суддів апеляційного суду є підставою для заявлення відводу і можуть лягти в основу скарги до Вищої ради правосуддя», - зазначили юристи «Стоп корупції».

Активісти Ладижинського осередку готові  і надалі боротися з корумпованістю і упередженістю вінницьких судів.

Другие новости

Стало известно, на какую сумму ущерб нанесли вражеские обстрелы энергетике Украины

Стало известно, на какую сумму ущерб нанесли вражеские обстрелы энергетике Украины

Основные повреждения вследствие массированных атак получили объекты тепловой и гидрогенерации, а также системы передачи электроэнергии

Британская разведка: Россия готовит первую мобилизацию на оккупированной части Запорожской области

Британская разведка: Россия готовит первую мобилизацию на оккупированной части Запорожской области

По мнению специалистов, российская мобилизация в этом регионе будет ограничена, потому что многие выехали из Запорожской области.