ПоддержатьУкраїнська

9 грудня світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією: що він означає для України

Игорь Корж
Игорь Корж

Общественный деятель

9 грудня світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією: що він означає для України

9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

 Ілюстрація: СтопКор

Словосполучення «боротьба з корупцією» настільки часто згадується, що стало заїждженим поняттям, таким собі кліше ...

Тобто якщо політику немає про що говорити, то він просторікує на тему боротьби з корупцією.

Але ж насправді саме наявність чи відсутність корупції є тим фактором, який визначає економічну успішність країни і рівень добробуту її громадян.

Недарма в економічно найбільш розвинених країнах навіть найбільш високопоставлені чиновники, президенти і прем'єр-міністри, опиняються на лаві підсудних за незначні, здавалося б, прояви корупції. А в більшості країн пострадянського простору найбільш кричуще і нахабне збагачення чиновників залишається безкарним. На превеликий жаль, до числа останніх доводиться віднести й Україну.

Але ж «розруха», як завжди, насамперед у головах.

Своїм корінням вона походить від сприйняття можновладців якимись «государевими людьми», дворянами, які за замовчуванням стоять вище за звичайну людину. І нашому суспільству просто необхідно нарешті усвідомити, що чиновник – це найнятий громадянами менеджер, який отримує зарплату коштом платників податків і несе особливу відповідальність за чесність своїх дій.

Тому в вільних демократичних країнах корупція мінімальна, а розростається вона якраз при тоталітарних або олігархічних режимах.

«Чесність невіддільна від свободи, як корупція від деспотизму»

Ці слова належать письменнику Анатолю Франсу і донині відображають нашу реальність, а значить, в Україні ще дуже багато чого потрібно змінити, щоб вона могла назватися по-справжньому вільною країною!

Довідково:

Міжнародний день боротьби з корупцією — Міжнародний день ООН, встановлений резолюцією A/58/4 Генеральної Асамблеї ООН 31 жовтня 2003 року, який відзначається щорічно 9 грудня.

Цього дня у 2003 році у мексиканському місті Мерида на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції і вже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами.

На кінець 2009 Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року. Документ зобов'язує країни, які підписали його, встановлювати відповідальність за корупцію за законом. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції.

Другие новости