ПоддержатьУкраїнська

Агіль Алескер: "Росія і Туреччина виконали велику роботу для встановлення миру в Карабасі"

StopCor
StopCor

StopCor

Агіль Алескер: 'Росія і Туреччина виконали велику роботу для встановлення миру в Карабасі'

Про поствоєнний період в Карабасі, про введення миротворців РФ в зону конфлікту і вирішенні Туреччини відправити в Азербайджан своїх військових розповів казахстанському інформаційно-аналітичного порталу "Newsroom.kz" відомий азербайджанський журналіст, головний редактор Медіа-групи "Yenicag" Агіль Алескер:

 Фото: Yenicag.Ru

Агіль бей, як можна оцінити результати сорокаденний війни в Карабасі?

"Якщо проаналізувати війну, вірніше контрнаступальну операцію ВС Азербайджану, яка тривала всього 44 дня, то можна з упевненістю сказати, що наша армія здійснила практично неможливе, що підтверджують найвідоміші військові експерти і фахівці. Я не військовий, не можу вникати в деталі цієї операції, але очевидний один факт, що величезні території зі складним рельєфом і географією, плюс оснащені і обладнані безліччю плацдармів, оборонними спорудами, в яких базувалася ціла армія, збройна усіма видами стрілецької зброї, артилерійськими установками, переносними ракетними комплексами і технікою для маневрування, були звільнені нашою армією за такий короткий термін.

Процес окупації Нагірного Карабаху і прилеглих до нього районів - це по суті величезні території, тривав майже 3 роки. Протягом трьох з гаком років вірменські збройні сили з активною допомогою частин, які там залишилися і озброєння радянської армії окупували 20% територій незалежного Азербайджану. Протягом майже 30 років, поки йшли безглузді переговори по врегулюванню карабахського конфлікту, ворог зміцнився на захоплених територіях і перетворив Карабах мало не в саму мілітаризовану зону миру. Така оцінка військових експертів і найближчим часом Міноборони Азербайджану покаже журналістам ці щурячі нори, окопи, укріпрайони, вогневі точки, підземні бункери, які героїчно подолали наші бійці, знищивши окупантів", - зазначив журналіст.

Хто переможець у цій війні?

"Переміг Азербайджан, це неоднозначно і в цьому не може бути ніяких сумнівів. Це блискуча перемога нашої славної армії, яка діяла під єдиним командуванням - командуванням Верховного головнокомандувача, президента Азербайджану Ільхама Алієва, навколо якого тісно згуртувався наш народ, як єдиний кулак. Ми розбили ворожу армію і примусили його капітулювати і підписати мир на наших умовах. Основна частина окупованих територій повернулася до складу Азербайджану, а звільнення іншій частині Карабаху - це всього лише питання часу", - підкреслив Алескер.

Що ви можете сказати з приводу російських миротворців в Карабасі?

"Росія як одна з ключових держав регіону спочатку бере участь в процесі карабахського врегулювання. Росія одна із співголів Мінської групи ОБСЄ, який має дуже тісні зв'язки зі сторонами конфлікту. Крім усього, Москва за останні роки активно співпрацює з практично єдиним союзником Азербайджану - з Туреччиною з багатьох питань і конфліктних ситуацій. Співпраця між Москвою і Анкарою з кожним роком зміцнюється і ці країни об'єднують зусилля для вирішення фундаментальних проблем, конфліктів і протистоянь по всьому світу. Прикладом тому може бути співпраця Туреччини і Росії в Сирії, в Лівії, тепер вже в Карабасі. Обидві країни виконали велику роботу для встановлення миру в Карабасі, і саме завдяки розсудливості, взаєморозумінню між елітами Туреччини і Росії вірменської пропаганді і західним покровителям Вірменії не вдалося розширити масштаби війни в Карабасі.

Росія і Туреччина швидко знайшли спільну мову, і вірменські окупанти зрозуміли, що не так-то просто втягнути в свою дешеву провокацію сусідні країни. Місія миротворців Росії узгоджена між Азербайджаном і Росією, який і дав мандат Москві для введення російського військового контингенту на свою територію. Угода влаштовувало і вірменську сторону, яка підписалася під цим документом. Думаю, окремі деталі місії будуть узгоджені в майбутньому, так як все сталося в поспіху, коли йшли запеклі бої на фронті", - відповів журналіст.

Туреччина вирішила відправити своїх військових в зону конфлікту. Як це вплине на військово-політичну обстановку в регіоні і як після цього зміниться баланс сил на Південному Кавказі?

"Як ми знаємо, і ні для кого не секрет, що братська Туреччина завжди була поруч з Азербайджаном у всіх питаннях, в тому числі і в питанні карабахського конфлікту. Коли почалися бойові дії, конкретно провокації вірменської сторони ще в Товузському напрямку, турецька держава від президента до міністра заявили, що Туреччина всією своєю міццю, всіма своїми ресурсами готова надати Азербайджану будь-яку підтримку, яка знадобиться братній країні. Я думаю, що цього достатньо, щоб зрозуміти рівень відносин між нашими країнами. Тепер, коли знову Росія врятувала Вірменію від загибелі, коли наші війська звільнили Шушу і приступили до очищення Ханкенді від вірменських терористів і окупантів, Туреччина на прохання Азербайджану підключилася до процесу врегулювання конфлікту і прийняла рішення про відправку своїх військових в нашу країну. Поки невідомо, де будуть розташовані моніторингові центри для спостереження за обстановкою і дотриманням перемир'я, але тут головне, що Туреччина, армія братської країни як гарант безпеки Азербайджану і стримуюча сила буде присутній в регіоні. Парламент Туреччини схвалив відправку до Азербайджану турецьких військових. Як ми знаємо, російська сторона позитивно відреагувала на це рішення Туреччини, і Путін особисто сказав, що вибір союзників - це суверенне право незалежного Азербайджану і розміщення турецьких військових на території нашої країни не загрожує інтересам Росії.

Наш регіон вступає в абсолютно новий період свого життя. Кінець окупаційної політики Вірменії відкриває нову сторінку для всього регіону. Уявіть собі, майже вирішено одне з найскладніших конфліктів на Південному Кавказі. Угода щодо Карабаху передбачає розблокування транспортних комунікацій, відкриття прямого шляху в Нахчиван, а звідти до Туреччини. Це в цілому дуже позитивні процеси, які є провісниками економічного розвитку і процвітання всього регіону. Поки занадто рано говорити про це. Нам поки належить відбудувати, відновити зруйновані вірменськими фашистами наші міста і села, заново, з нуля створити там абсолютно нову цивільну інфраструктуру. Це займе певний час, і наші біженці поступово повернуться до своїх домівок, життя буде кипіти в цих краях, і ми відродимо нашу батьківщину", - підсумував Алескер.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, представники Росії вчергове звинуватили Україну у нібито зриві домовленостей.

Другие новости