ПоддержатьУкраїнська

Бочкала: НАЗК може бути упередженим з молодими та неолігархічними політичними проєктами

StopCor
StopCor

StopCor

Бочкала: НАЗК може бути упередженим з молодими та неолігархічними політичними проєктами

Штучна та упереджена ситуація? НАЗК особливо прискіпливо ставиться до молодих політичних партій, змушуючи генерувати сотні дрібних звітів, при цьому ігнорує великих олігархічних гігантів. Таку думку висловив координатор ГО «Стоп корупції» 2 березня під час відкритої дискусії на тему «ЕФЕКТИВНІСТЬ КОНТРОЛЮ НАЗК ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ», що відбулась у пресцентрі «СтопКор».

 Роман Бочкала Фото: СтопКор

«Якщо говорити щодо ефективності НАЗК у контролі діяльності політичних партій, то виникає ключове питання – що це? Штучна та упереджена ситуація? Яка чомусь трапляється особливо з молодими політичними проєктами – неолігархічними, які не мають якогось мішка з грошима. Чи це дійсно проблема недосконалого законодавства? З одного боку – так, а з іншого – НАЗК орган забюрократизований, недостатньо відкритий, недостатньо здатний сприймати критику та давати зворотний зв'язок. Я більше схиляюся до другого, але це моя приватна думка», – заявив він.

Бочкала навів приклад неефективної співпраці антикорупційного органу з представниками громадської ради.

«Коли тільки створювалися НАЗК та НАБУ, були також створені громадські ради. Я тоді був в скликанні ради при НАБУ  – і в другому, і третьому. Паралельно існувала громадська рада НАЗК – як вона працювала? Якщо не помиляюся, її не переобирали 4 роки. Вона просто була непотрібна НАЗК. Зараз ми бачимо схожу ситуацію. Нарешті її переобрали. Представник ГО «Стоп корупції» Роман Литвин теж увійшов до цього органу, але зворотного зв’язку немає. Він  представник громадської ради, яка є тим органом, який якраз повинен мати зворотну функцію зв’язку з громадськістю та суспільством, але НАЗК навіть свою громадську раду не чує», – наголосив він.

 Фото: СтопКор

На думку Бочкали, враховуючи ситуацію, яка виникає, треба залучати представників НАЗК та можливо проводити окрему зустріч з членами громадських організацій, які увійшли до цього дорадчого органу.

«З одного боку ми бачимо, що новий керівник НАЗК ніби якісь консультації проводить, але в досить в обмеженому, вибірковому режимі. Якщо виходити з того, що це недолугість самого НАЗК та законодавства, то, мабуть, дійсно треба напрацьовувати варіант законодавчої ініціативи, вносити зміни до законодавства та сподіватись, що депутати почують, підтримають та ситуація буде розв'язана», – підсумував він.

Другие новости

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Предоставление телевизионных услуг в Тернополе превратилось в предмет судебного разбирательства после обвинения в сговоре компании, связанной с городским депутатом