ПоддержатьУкраїнська

"Держава у російському смартфоні": країна-агресор може вкрасти персональні дані українців?

StopCor
StopCor

StopCor

'Держава у російському смартфоні': країна-агресор може вкрасти персональні дані українців?

"Держава у смартфоні" – саме так сформулював один з пріоритетів Зе-команди лідер партії "Слуга народу" Давид Арахамія. Недарма перший публічний виступ Зеленського після президентських виборів відбувся саме на iforum – ІТ-заході. Та хто саме має вести Україну в цифрове майбутнє? І чому персональні дані українців можуть стати надбанням країни-агресора? Дізнавався "СтопКор".

https://youtu.be/kR7RGX2xqIA

"Перезавантаженням" персональних документів громадян, за задумом, має зайнятись компанія INDUSTRIAL INNOVATION GROUP. Місяць тому її представники влаштували у Києві справжнє технологічне шоу: на очах у здивованої публіки вони за 10 хвилин виготовили на власному обладнанні паспорт, id-картку, водійські права.

А генеральний директор IIG Андрій Первушин розповів про унікальність їхньої продукції та недосконалість нинішніх документів: "Сьогодні настав час перейти до картки другого покоління", – наголосив він.

Гендиректор IIG в ефірі одного з телеканалів заявив про необхідність ''перезавантаження'' документів громадян

Та чим насправді є ця приватна компанія, що ховається за бетонними мурами з колючим дротом та чи отримає вона доступ до бази даних для виготовлення найважливіших документів для наших громадян? За таких обставин у фірми мала би бути просто кришталева репутація.

Проте, як виявляється, компанія INDUSTRIAL INNOVATION GROUP – це насправді колишня Єдина державна автоматизована паспортна система (ЄДАПС). 20 лютого 2014 – у день розстрілу Небесної сотні – компанію з такою ж назвою офіційно реєструють у Москві. Власник той самий, що і в Україні – Юрій Сидоренко.

У 2014-му Юрій Сидоренко зареєстрував ТОВ ''ЄДАПС'' у Росії

До речі, своєї прихильності до Кремля пан Сидоренко ніколи приховував. Зокрема, на кошти, зароблені на паспортній монополії, він побудував єдиний на Аравійському півострові православний храм… Московського патріархату.

У закладці будівлі брав участь майбутній Патріарх московський Кирило. А сам "ктитор", себто меценат Сидоренко – частий гість цього храму. У травні 2015-го, під час запеклих боїв за Авдіївку на Донбасі, він стояв у першому ряду з георгіївською стрічкою на грудях на святкуванні Дня перемоги.

До цього варто додати, що правоохоронні органи США звинувачують Юрія Сидоренка у міжнародній корупційній схемі. Тож вимальовується дуже тривожна картинка щодо перспектив пропонованої "діджиталізації".

Другие новости