ПоддержатьУкраїнська

ЄС виділить Україні новий пакет допомоги об'ємом 1,2 млрд євро

ЄС виділить Україні новий пакет допомоги об'ємом 1,2 млрд євро

Європейський союз надасть Україні новий пакет екстреної макрофінансової допомоги у розмірі 1,2 млрд євро.

 ЄС виділить Україні новий пакет допомоги об'ємом 1,2 млрд євро - фото dw.com

Розмір першого траншу Києву складе 600 млн євро. Про це говориться в заяві голови Єврокомісії Урсулы фон дер Ляйен, опублікованому 24 січня на сайті відомства. Вона не назвала терміни надання цих засобів, але виразила надію, що лідери країн - членів ЄС і евродепутаты затвердять його "якнайскоріше". Зі слів фон дер Ляйен, пакет допомоги покликаний "задовольнити фінансові потреби" України через "конфлікт" з Росією.

"Минулої п'ятниці я розмовляла з президентом Зеленским, щоб оцінити ситуацію на Україні, створену агресивними діями Росії. Ми обговорили, як ЄС міг би продовжувати підтримувати Україну і в найближчій, і в середньостроковій перспективі. Як завжди, ЄС допомагає Україні в цих складних обставинах", - завірила фон дер Ляйен.

Крім того, відмітила вона, Єврокомісія має намір збільшити суму, що виділяється на гранти Україні, майже в два рази. Так, в поточному році на ці цілі буде спрямовано ще 120 млн євро. Відзначається, що ЄС працює над новою програмою підтримки України, у рамках якої в країну планується притягнути більше 6 млрд євро інвестицій.

Фон дер Ляйен нагадала, що з 2014 року Євросоюз і європейські фінансові організації виділили республіці більше 17 млрд євро у вигляді грантів і позик. До них відносяться засоби для підтримки стійкості і модернізації країни, у тому числі для боротьби з пандемією COVID - 19.

Нагадаємо:

  • у жовтні 2021 року Єврокомісія схвалила другий транш макрофінансової допомоги украине на 600 млн євро.
  • у середу 24 листопада Україна отримала транш кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ) на 700 млн доларів. Зазначається, що кошти збільшать резерви НБУ.

Другие новости