ПоддержатьУкраїнська

Фінансова піраміда з облігаціями внутрішнього займу "з'їла" 100 мільярдів – Анатолій Кінах

StopCor
StopCor

StopCor

Фінансова піраміда з облігаціями внутрішнього займу 'з'їла' 100 мільярдів – Анатолій Кінах

Україна стоїть на порозі безпрецедентної фінансової кризи, вважає президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах. Про це експрем’єр-міністр заявив під час спільного розширеного засідання Антикризової ради громадських організацій України та правління УСПП, що відбулось у столиці 11 листопада.

https://www.facebook.com/stopcor.ua/videos/vb.1602446153357239/954740378222141/?type=2&theater

В ході зустрічі представники бізнесу обговорили з парламентарями та членами уряду низку проблемних питань ділового клімату в Україні.

Пан Кінах наголосив, що в державі наразі навіть на декларативному рівні відсутнє завдання щодо поступового наближення до цивілізованих умов кредитування.

"Ніхто не закликає до грубого втручання. Але роль Національного банку в економічному стані безпрецедентно велика", – зазначив очільник УСПП, наводячи приклади Федеральної резервної системи США та Європейського банку, однією з найголовніших функцій яких є саме сприяння створенню бізнес-клімату і нових робочих місць.

"Уряд виходить на внутрішній фінансовий ринок з облігаціями внутрішнього державного займу з доходною частиною 15-20%, затикаючи дірки в бюджеті. Чи піде банк кредитувати аграрія, машинобудівника, коли його адміністративно, силовими методами примушують викупити пакети облігацій? Без ризиків, без якихось проблем із заставами вони чекають, поки ці 15 чи 20% впадуть їм на рахунок", – пояснює пан Анатолій.

За словами президента УСПП, так, лише з січня по листопад поточного року з внутрішнього ринку «викинули» мінімум 100 мільярдів гривень.

"Значна частина – у так званих нерезидентів. Хоча є і наші "рідні" олігархи. Ми знаємо, як вони це роблять. Більше ніж 3 мільярдів доларів інвестували тільки цього року в ОВДП. Це створило величезну проблему спекулятивної фінансової піраміди. І, якщо кон’юнктура зміниться, я не хочу далі коментувати, що буде з нашою фінансовою системою в державі", – резюмував пан Кінах.

Другие новости