ПоддержатьУкраїнська

Карантин вихідного дня, негативний вплив на бізнес та вакцина від коронавірусу: ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

StopCor
StopCor

StopCor

Карантин вихідного дня, негативний вплив на бізнес та вакцина від коронавірусу: ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

У п'ятницю 13 листопада 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов черговий випуск політичного ток-шоу «Мир чи війна». У студії ведуча програми «Подробиці» Катерина Лисенко та заслужений журналіст України Роман Бочкала з гостями обговорювали карантин вихідного дня, скільки коштуватимуть нові обмеження економіці та появу вакцини від коронавірусу.

 Роман Бочкала

У першій половині ток-шоу політики, експерти, ресторатори та онлайн-аудиторія з різних куточків нашої держави говорили про карантин вихідного дня і як саме він вплине на захворюваність в країні.

«Від завтра, як відомо, починає діяти карантин вихідного дня. І як зазначає Уряд, оця-от норма карантину в суботу та неділю, має перервати ланцюг захворюваності», - розпочав журналіст Роман Бочкала.

Заступниця Міністра охорони здоров'я України Ірина Микичак розповіла про те, як цей локдаун на вихідні знизить рівень захворюваності на коронавірус.

Карантин вихідного дня, негативний вплив на бізнес та вакцина від коронавірусу: ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

«Ви знаєте, що ми переконані у тому, що не тільки у МОЗу, а ні у кого в світі немає ні статистики відповідної, є прогнози тільки. Кожна країна йде своїм шляхом, але між собою обмінюються думками. І для того, щоб ми чітко розуміли, який ми отримаємо результат нам все таки треба це спробувати. Є приклад Ізраїлю. Центр громадського здоров'я, наші колеги епідеміологи прораховують приблизно. Ми очікуємо зниження на рівні 20 відсотків захворюваності. Але це знову ж таки повторюю очікування. І тому ми запропонували такий варіант м'якого локдауну вихідного дня, тому що економісти, фінансисти прорахували що Україна не в стані сьогодні витримати жорсткий локдаун, тобто закрити всю життєдіяльність держави і сподіваємось на розуміння нашого суспільства», - відзначила Микичак.

У другій половині ток-шоу гості обговорювали, як саме локдаун вихідного дня вплине на бізнес, особливо на заклади громадського харчування.

Тетяна Абрамова власниця кафе розповіла, як вона пережила весняний карантин і про свої фінансові справи на сьогоднішній день.

Карантин вихідного дня, негативний вплив на бізнес та вакцина від коронавірусу: ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

«Я, як підприємець на порозі бідності. Ви самі говорити, що скоро всі ми будем бідні. І власне я це відчуваю, мені нема чим зараз платити зарплату. Ми ще не покрили борги за минулий період, тобто з самого початку в березні були порушені усі конституційні права і все поклали на наші плечі. Ми повинні платити оренду, ми платимо усі податки, ми платимо зарплати, ми за свій власний рахунок утримували сім'ї наших працівників. Ми годували лікарів, ми збирали для них одяг, ми збирали для них маски. У нас утворилися борги і ми хоча б на літній період намагалися їх закрити. Зараз нас знову вганяють в це, але влада не зробила, держава не може зробити ніякого механізму, як це має власне працювати. І оскільки держава заявляє, Уряд заявляє власне по телевізору, що держава не має такої можливості, щоб зробити повний локдаун. Но перепрошую, якщо держава не має такої можливості то питання: Ми маємо таку можливість? Тобто підприємці, ми як маємо це урегулювати? Я звідки маю брати кошти для того, щоб оплатити заробітну плату. Я вже звільнила 30 працівників. Вони лишилися без грошей, без роботи», - поділилася власниця кафе.

У третьому блоці ток-шоу говорили про вакцину від коронавірусу.

Академік, директор інституту біохімії імені О.В. Палладіна Сергій Комісаренко розповів, коли Україна може отримати вакцину від COVID-19 і наскільки вона може бути ефективною.

Карантин вихідного дня, негативний вплив на бізнес та вакцина від коронавірусу: ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

«Вакцина буде ефективною це по-перше. По-друге ми повинні очікувати не тільки цю вакцину зроблену Файзером та зрештою розробки німецької компанії Санснет, але зараз закінчується третя фаза клінічних випробувань відразу приблизно 9 компаній, 9 платформ і я думаю що з'являться вже до кінця року. Єдине, що все буде залежить від кількості цих вакцин. Ті кількості, які будуть вже достатніми вже для імунізації певної кількості населення, вони будуть я думаю лише в середині наступного року. А імунізація повною силою під кінець наступного року. Всесвітня організація охорони здоров'я має спеціальну програму, яка спрямована на те, щоб забезпечити країни з низьким або середнім рівнем економічного розвитку майже безкоштовно. Приблизно 20 відсотків потреби населення країни вони будуть передавати ці вакцини. Які вакцини, це буде залежати від того, які сертифіковані. На превеликій жаль Україна відноситься до цієї когорти. Я б хотів би, щоб Україна була серед економічно розвинутих країн звичайно. І я думаю, що приблизно 20 відсотків нашого населення, ну 5 частина, 8 мільйонів осіб отримають цю вакцину до кінця наступного року», - поділився академік.

Дивіться повну версію ток-шоу:

https://youtu.be/9mmapzQ-YQ4

Нагадаємо, 11 вересня на телеканалі «Інтер» стартував перший випуск політичного ток-шоу «Мир та війна». Заслужений журналіст України Роман Бочкала разом із Олексієм Фадєєвим щоп'ятниці обговорюють важливі для України питання. Гості програми – представники влади, політики, народні депутати, представники Офісу Президента, Уряду, експерти, політологи, жителі Сходу та Заходу.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, у столиці знову зафіксовано більше тисячі хворих на COVID-19 за добу.

Другие новости