ПоддержатьУкраїнська

Концерти «95 кварталу» проходили в готелі фірми «Онур», яка ремонтує українські дороги

StopCor
StopCor

StopCor

Концерти «95 кварталу» проходили в готелі фірми «Онур», яка ремонтує українські дороги

Літо, сонце, море, пляж – теплий сезон часто асоціюється із безтурботністю та приємними знайомствами. Утім, іноді курортні зв’язки здатні перерости в дещо дуже серйозне – особливо, коли йдеться не про особисте, а про великий бізнес. Де і з ким відпочиває оточення Президента? Та як «курортний роман» між «Кварталом 95» та турецьким забудовником обійшовся українцям у 40 млрд гривень? Читайте у матеріалі «СтопКору».

 Ілюстрація: СтопКор

Відпочинок з Зеленським – від 1500 євро

Актори і менеджери студії «Квартал 95», як і більшість колег за цехом, поєднують приємне з корисним: лакшері-відпочинок на кращих курортах із заробітком на VIP-туристах з просторів колишнього СНД. Так, починаючи з 2009 року «кварталівці» спільно з CITA Travel Company, яка належить подружжю Лисаків та має кіпрське коріння, проводять фестиваль «Весело» на морських узбережжях Греції та Туреччини.

 Організатори фестивалю – студія «Квартал 95» та туроператор CITA Фото: Facebook

При цьому ТОВ «Студія Квартал 95» забезпечує концертно-розважальну складову, а CITA (давній партнер гумористів) займається розміщенням VIP-туристів у п’ятизіркових готельних комплексах. Провести «майовку» під жарти «Вечірнього кварталу» й у компанії українських та російських селебритіз коштує від 1,5 до 20 тисяч євро залежно від категорії номеру https://www.sunvoyage.com.ua/95-kvartal-v-turcii-2020/.

 У 2020 році у Туреччині мав відбутись 16-й за рахунком фестиваль Фото: CITA

У різні роки серед гостей «Весело» можна було помітити вітчизняних бізнесменів, депутатів та посадовців. Зокрема, колишнього податківця та нинішнього представника Зе-команди у Чернівецькій області Валерія Другановського представили Володимиру Зеленському саме під час турецького «вояжу». А торік сам Зеленський з родиною відвідав фестиваль вже у статусі гаранта.

All inclusive від турецького забудовника

Підбір готелів – теж невипадковий і викликає чимало питань. У цьому переліку є Sueno Hotels Deluxe Belek 5*, що належить анонімній турецькій компанії, та відкритий росіянами з «ANEX Tour» помпезний Lujo Hotel Bodrum 5*. Та найбільш цікавим є Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa, де «кварталівці» виступали неодноразово – зокрема, проводили там свій івент у 2017-му та збирались повторити у 2020-му.

 «Квартал 95» у Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa у 2017 р. Фото: CITA

Перший у Туреччині резорт під брендом Hilton у туристичному центрі Саригерме, де поєднуються Середземне та Егейське моря, на території 150 га у 2009 році побудувала місцева компанія Göçay на замовлення спорідненої Göçay-Onur Tourism Operation Investment Construction Transportation Mining and Trade Inc.

 5-зірковий готель побудовано на замовлення Göçay-Onur Tourism Operation Investment Construction Transportation Mining and Trade Inc. Фото: Göçay

Люксовий готель входить до складу групи Onur – одного з лідерів турецького ринку будівництва дорожньо-транспортної інфраструктури. Про це вказано навіть на офіційному сайті компанії.

 Готель входить до складу групи Onur Фото: Onur Group

«Алаверди» від української влади

«Веселий» фестиваль вперше завітав до Hilton Dalaman Sarıgerme у травні 2017 року. За дивним збігом, відтоді й розпочалась тісна дружба Onur та Göçay з українською владою: як свідчить система Prozorro, з 2017-го до квітня 2020 року місцеві представництва турецьких компаній розіграли між собою дорожньо-будівельні підряди на суму понад 37 млрд грн.

 У 2017 році кількість виграних ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» тендерів різко зросла, а з 2019 компанія живе винятково за рахунок держзакупівель Фото: YouControl

А сам Володимир Зеленський чи не одразу після обрання головою держави відкритим текстом запропонував віддавати підряди «Онуру».

Сто мільйонів для «Юзика»

Як з’ясували журналісти «СтопКору», «Онур Конструкцiон Інтернешнл» та представництво «Онур Тааххут», що попри численні скарги на якість робіт та низку кримінальних проваджень входять до трійки фаворитів вітчизняних автодорів, мають тісні бізнес-зв’язки з вихідцями з «Кварталу».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=772&v=A4vHt3KnJ4E&feature=emb_logo

Зокрема, один з найдорожчих щебенів для «Онур Таахуут» постачає компанія «Брекстон» з орбіти члена транспортного комітету, депутата ВР Юрія Корявченкова, відомого телеглядачам як «Юзик». Лише торік ця фірма продала турецьким дорожникам матеріалів на 25 мільйонів гривень за майже втричі завищеною ціною.

 Близькі до ''Юзика'' структури тісно співпрацюють з ''Онуром'' Ілюстрація: СтопКор

Понад те, підприємство «Каргіл» помічника нардепа Романа Варварова, яке офіційно не має у власності жодного транспортного засобу, у 2019 році за паперами надало «Онуру» автомобільних послуг на понад 84 млн грн.

Бізнес-імперія родини Кравс

І це ще не все: за повідомленням ЗМІ, дружина генерального координатора «Онур Груп» Емре Караахметоглу, львів’янка Олена Кравс теж має тісні зв’язки з оточенням Президента.

Пані Караахметоглу належать кілька фірм на Львівщині – зокрема, агенція святкових послуг «Колабас», що вже припинила свою діяльність, та будівельна ТОВ «Глудно», співвласницею якої є Мар’яна Черкес – дружина детектива львівського НАБУ Олега Гришканича.

Крім цього, Олена володіє однією з найдорожчих кав’ярень у центрі Львова – Glory Café. У вересні 2014 року цей заклад отримав нагороду від «Інспектора Фреймут» («1+1 Продакшн»), попри низку порушень у діяльності. Зокрема, у теплий сезон ресторація, не соромлячись, захоплює тротуар на проспекті Шевченка під свій літній майданчик. У квітні 2016 року власниці кав’ярні було скеровано попередження з вимогою демонтувати конструкцію, але згодом їй дивним чином погодили новий паспорт майданчика.

 Олена Кравс у 2011 році Фото: соцмережі

Дружина турецького топменеджера також має частку у ТОВ «Небо Інвестмент», кінцевим бенефіціаром якої є Четіндевіз Онур.

Її мати – Надія Кравс – у грудні 2019 року стала власницею 50% у ТОВ «Спец комплект постач», яке вже цього січня отримало від Служби автомобільних доріг на Рівненщині майже 60 млн грн на експлуатаційне утримання та поточний дрібний ремонт автодороги М-06 Київ – Чоп. Один з конкурентів оскаржив підсумки тендеру, але згодом скаргу було відкликано заявником.

Своєю чергою, батько Олени – Петро Кравс – є директором ТОВ «Агросетон», яка входить до групи впливу «Онур» в Україні. А їхній родич Олег Фаріон володіє часткою «Онур конструкціон інтернешнл».

Зауважимо, що два роки тому турецька Onur розпочала наступ ще й на сільськогосподарський сектор. Наразі групі вже належить п’ять тисяч гектарів українських земель, а цього року вона планує наростити земельний банк в Україні вдвічі — до 10 тисяч гектарів.

Такими темпами та з таким впливовим лоббі підприємливі турки вже збагатились нашим із вами коштом на десятки мільярдів гривень і зупинятись, вочевидь, не збираються. Не є для них перешкодою ані численні кримінальні провадження, ані українське правосуддя: жодна справа проти «Онуру» досі не доведена до логічного кінця.

Що ж саме змусило українських посадовців так полюбити турецького дорожника: чарівність середземноморського курорту? Чи магічне слово «відкати»? І у чиїх кишенях зрештою опиняться рекордні суми, спрямовані цьогоріч на ремонт автошляхів?

Зазначимо, 20 липня у столиці біля Антимонопольного комітету відбулась акція протесту. Активісти наголошують на навмисному завищенні цін на матеріали для будівництва доріг компанією «Онур» та зацікавленими особами, які нібито хочуть збільшити вартість тендерів.

 Активісти прийшли до Антимонопольного комітету через «Онур» Фото: СтопКор

«Компанія «Онур» нераціонально витрачає державні кошти, які були спрямовані на ремонт та будівництво українських доріг. Наразі нами були зафіксовані факти порушення законодавства, про які ми повідомили у зверненні до Антимонопольного комітету. Як нам стало відомо, наразі вже триває перевірка дільності фірми «Онур». Сьогодні ми хочемо почути, чи було долучене наше звернення до перевірки, на якому етапі перевірка та що вже було зроблено. Як нам стало відомо раніше, компанія за попередньою змовою з групою осіб фіктивно підвищує ціни на матеріали – щебінь, пісок для того, щоб збільшити вартість тендеру та збагатитись», – наголосив правозахисник Максим Томілов.

 Мітингарі наголошують на навмисному завищенні цін компанією «Онур» Фото: СтопКор

Підписуйтесь на наш канал та слідкуйте за публікаціями, аби не пропустити продовження розслідування.

Другие новости