ПоддержатьУкраїнська

Мали посадити, але можуть й призначити: Кудрявцев знову спробує вдачу

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

Мали посадити, але можуть й призначити: Кудрявцев знову спробує вдачу

В Україні поповзли чутки про можливе призначення міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова на посаду голови КМДА. З їхньою появою знову активізувався постійний охочий потрапити в будівлю на Великій Житомирській. З наполегливістю народу, з батьківщини якого він приписував собі першу вищу освіту будівельника, колишній очільник ДАБІ Олексій Кудрявцев почав радувати інфопростір своєю променистою появою.

 Олексій Кудрявцев

Кудрявцев під час перебування на державній службі набув статусу мультимільйонера. Його відомство у вересні 2018 колишній Генпрокурор публічно звинуватив у тому, що «побори у будівельній галузі порівняно із часами Януковича зросли вчетверо. Він також визнав будівельну галузь найкорумпованішою в Україні. Отже тепер цей самий Кудрявцев може собі дозволити роздавати поради та оцінювати роботу міністра.

Активність у блозі на «Цензорі» щодо ліквідації ДАБІ з підсвідомими зізнаннями про те, як він долав-долав та раптом очолив корупцію в будівельній галузі та людський фактор в електронній системі. Дотепні дописи про донати для «Бабах» Соні Кошкіної. Та, нарешті, єдиний високопосадовець в Україні, якого було звільнено за доведений факт подання під час вступу на державну службу недостовірної інформації. Тепер він дає оцінку роботі Міністра Чернишова, коментуючи ці події УНІАН.

 Активність Кудрявцев проявляє в блозі на Цензорі Фото: Скриншот

Це все вже було наприкінці 2019 року, коли захиталося крісло під тодішньою очільницею Мінрегіону Оленою Бабак. Тоді Кудрявцев почав відбілювати свою репутацію.

Потім почав робити «лідера думок» зі свого найближчого поплічника Сергія Шевченка. Останній — директор юридичного департаменту ДАБІ, який був одним із ключових менеджерів для всіх тіньових потоків.

Нагадаємо, свого часу у пресі багато писали  про цього персонажа та схеми, запроваджені в ДАБІ.

Перша схема пов’язана із саботажем судових процесів ДАБІ. Тут і програш в суді першої інстанції, й імітація апеляційного оскарження, і подання скарги. А потім — несплата судового збору та зрив термінів на оскарження. За даними журналістів, така схема дозволяла видавати дозвільні документи в обхід «каси».

Друга схема також передбачала «договорняки» й навмисний програш у судах, але вже з метою відновлення дії скасованих у порядку нагляду сумнівних містобудівних умов і обмежень. Спершу ДАБІ демонстративно скасовувало скандальні документи, аби заспокоїти обурену громадськість, а потім документи відновлювали свою дію за рішенням суду.

Третя схема – заробіток на накладених штрафах. За 30-50% від суми штрафу ДАБІ начебто «забувала» сплатити судовий збір та пропускала терміни на оскарження.

Загалом, за інформацією Рахункової палати України, через ці схеми держбюджет втратив значні суми від штрафних санкцій. За три роки спільної роботи Кудрявцева й Шевченка департамент нормативно-правового забезпечення ДАБІ забезпечив стягнення тільки 122,6 млн грн штрафів. За виявлені порушення вимог законодавства – це лише 13,3% від загальної суми накладених санкцій, яка мала становити майже 920 млн грн.

Які шанси Олексія Кудрявцева та його друзів на повернення на орбіту будівельної галузі — покаже час та принциповість влади під час добору кандидатів на провідні посади.

Тільки в Україні непосаджені корупціонери мають усі шанси стати експертами та лідерами думок.

Другие новости