ПоддержатьУкраїнська

"Ми втратили контракт та втрачаємо репутацію України", – адвокат про корупцію в "оборонці"

StopCor
StopCor

StopCor

'Ми втратили контракт та втрачаємо репутацію України', – адвокат про корупцію в 'оборонці'

Україна втрачає репутацію та дає дорогу своїм бізнес-конкурентам у галузі постачання зброї. Через критичну необхідність НАБУ хоч якось рапортувати про хід розслідування скандалу в "Укроборонпромі" зриваються контракти на мільйони доларів, а головні фігуранти справи "Свинарчук-gate" гуляють на волі. Позицію щодо знищення іміджу нашої держави озвучив адвокат, партнер ЮК "Правовий альянс" Тарас Безпалий 4 листопада на пресконференції на тему: "Корупція в обороні – невирішена проблема".

 Адвокат, партнер ЮК ''Правовий альянс'' Тарас Безпалий Фото: СтопКор

"На початку цього року виник гучний скандал "Свинарчук-гейт", вимагали посадок, однак нікого не затримали. На початку березня 2019 року раптово були затримані керівник дочірнього підприємства "Укроборонпрому" "Спецтехноекспорт", його працівники – колишні та нинішні. Версія звинувачення базувалась на довідці однієї аудиторської служби та експертизи, яка цю довідку підтверджує.

Я як сторона захисту надіслав у НАБУ результати поліграфа, де клієнт доводить відсутність корупційної складової. На мою думку, не розібравшись у ситуації та стосунках між міністерством оборони Індії та ДП "Заводом 410 ЦА" ("Спецтехноекспорт" виступав посередником), намагаються запхати справу суд. Яке відношення до розтрати коштів має "Спецтехноекспорт", якщо контракт був підписаний у 2009 році? У НАБУ розглядають розтрату в період з 2015-го по 2017-й роки. Ми надали близько 5 експертиз, висновки поліграфолога, свідків. Ми втратили контракт та ризикуємо втратити інші контракти, додайте сюди репутаційні ризики. Кому це вигідно? Російській Федерації та іншим країнам, які на тому ж ринку, нашим бізнес-конкурентам", – наголосив він.

 Фото: СтопКор

Безпалий нагадав, що у 2009 році Україна підписала великий контракт з Індією, за який у 2010 році у "Спецтехноекспорт" отримали нагороду від президента. Контракт діяв з 2009-го по 2017 роки. Компанія привела в Україну 500 мільйонів доларів. Упродовж 2015-2018 років з'явилось НАБУ, детектив якого надіслав лист в міноборони Індії, заявивши в ньому про підозру посадових осіб "Спецтехноекспорту" в корупції без доказів та справи. У результаті цього в міжнародній пресі почали писати про корупційні ризики в контексті співпраці з Україною. "Це прямий вплив на репутаційні моменти", – підкреслив адвокат.

Водночас, на думку експерта Центру аналізу економічної політики Юрія Гаврилечка, через численні корупційні скандали в оборонній галузі Україна не лише втрачає позиції у світових рейтингах експортерів, але й зменшує свої шанси виграти війну.

Другие новости