ПоддержатьУкраїнська

На Донеччині 13 га національного парку хочуть залити бетоном – представники бізнесу вийшли на протест (відео)

StopCor
StopCor

StopCor

На Донеччині 13 га національного парку хочуть залити бетоном – представники бізнесу вийшли на протест (відео)

17 жовтня у Слов'янську Донецької області відбулась мирна акція протесту. Люди хотіли привернути увагу місцевих можновладців до питання будівництва спортивної бази на території національного природного парку "Святі гори".

 Фото: Facebook/Сергей Горбатенко

За планом передбачена так звана "агресивна забудова" близько на 13-ти га заповідника, фактично – бетонування. І це при тому, що вік деяких дерев на території сягає 600-700 років, а на лугах ростуть червонокнижні рослини. Люди хочуть мати можливість користуватись спортивною базою, однак просять звести її в іншому місті.

"У нас є багато піонерських таборів, власники яких наразі перебувають на окупованих територіях. Є багато зруйнованих та розграбованих земель, які можна було б використати. Тим паче, що на території парку є червонокнижні рослини, а забудова знищить діброву вже через декілька років", – розповів голова місцевого відокремленого підрозділу ГО "Стоп корупції" Володимир Рибалкін.

 Фото: Facebook/Сергей Горбатенко

За словами активіста, на протест вийшли представники середнього класу, яких непокоїть ймовірне знищення природи на Донеччині.

"На акцію вийшли в основному представники середнього бізнесу – самодостатні, успішні люди прийшли та стояли з плакатами. Вони вирішили просто повідомити, що Святогірська діброва може бути знищена", – зазначив він і додав, що історія розпочалась і триває ще з 2016 року.

 Фото: Facebook/Сергей Горбатенко

"Процес розпочався ще у 2016 році, коли ділянку виділили для ветеранів АТО. Потім це рішення було скасоване судом і з'явилась інформація про те, що знайшли територію для розташування бази олімпійського резерву. Тоді активісти "Стоп корупції" провели круглий стіл за участі місцевих можновладців, на якому політики нібито дослухались до громади. Однак зараз ми бачимо, що маніакальне бажання забудувати цю землю у будь-який спосіб так і не зникло", – розповів він.

Трансляцію акції вів Святогірський підрозділ "Стоп корупції" на сторінці у Facebook:

Водночас губернатор Донецької області Павло Кириленко розповів, що наразі навіть не готовий проєкт землеустрою і зазначив, що ніякі зелені насадження в ході будівництва знищені не будуть, передають "Донецькі новини".

Він також пообіцяв зустрітися з активістами, щоб разом розглянути план забудови.

"Якщо будівництво буде заважати, або будуть знищуватись зелені насадження, або ж буде завдана шкода екосистемі, в мене достатньо волі та рішучості, щоб все це змінити. Але якщо таких перепон не буде, то розвиток як Святогірська, так і спортивної бази буде продовжено".

Зазначимо, попри те, що проєкт ще не готовий, місцеві можновладці опираються пропозиції прислухатись до громади та розглянути інші території як такі, на яких можна було б звести спортивну базу без прямої або ж непрямої шкоди місцевій екосистемі.

Другие новости