ПоддержатьУкраїнська

На Коростенщині під тиском громади взялися за Грозинське сміттєзвалище

StopCor
StopCor

StopCor

На Коростенщині під тиском громади взялися за Грозинське сміттєзвалище

Активісти Коростенщини святкують перемогу. Після кількох місяців активного громадського тиску виконком міськради припинив співпрацю з підприємством, яке відповідає за скандальне Грозинське сміттєзвалище. Туди масово звозили сміття з інших регіонів України. Про це повідомили коростенські активісти «Стоп корупції».

 Жителі Коростенщини перекривають трасу через несанкціоноване завезення львівського сміття. Скріншот: СтопКор

Фінал історії з Грозинським сміттєзвалищем. Міська влада розірвала договір про співпрацю з ТОВ "УКР ЕКО СЕРВІС ПЛЮС" у зв’язку з невиконанням підприємством зобов’язань із будівництва сортувальної лінії. Замість сортувальної лінії підприємство налагодило звезення на полігон сміття, у якому місцеві жителі знаходили медичні відходи та платіжки за комунальні послуги львів’ян.

«За кошти КВГП буде організовано охорону сміттєзвалища, щоб не допустити несанкціонованого ввезення сміття. "Спокій громади – найголовніше", — підкреслив міський голова», — зазначено в офіційному повідомленні Коростеньської міськради.

«Я хочу сказати, що це маленька, але таки ПЕРЕМОГА громади! Це говорить про те, що лише об'єднавшись, можна захистити свої права», — прокоментувала цю подію представниця ВГО «Стоп корупції» в Коростенському районі Леся Грищенко.

Зазначимо, раніше «СтопКор» повідомляв про громадську боротьбу жителів Коростенщини проти масового несанкціонованого звезення сміття з інших регіонів України на Грозинське сміттєзвалище. Люди влаштовували цілодобове чергування та зупиняли сміттєвози.

Активісти звинувачували міського голову в покровительстві нелегальному сміттєвому бізнесу. Утім, очільник міста відмоввся надати коментар «СтопКору», бо був у відпустці.

«Так, хтось встиг добряче нагріти кишені на фактично незаконному ввезенні чужого сміття, а "найкращий полігон України", як каже про грозинське сміттєзвалище нашенький султан всія Коростенщини, поповнився сотнями тонн львівського непотребу.

Так а хто буде покараний за укладання недолугого договору? Чи буде місцева влада у суді відстоювати права громади (ага, таки знову коштом громади!) та вимагати компенсацій від горе-інвестора? Прокуратура вже подала відповідну заяву. Цікаво, а чи повернуть місцеві бариги "аванс" за просування й "кришування" інтересів сміттєвих баронів на період дії папірця типу "договір"», — питає коростенська активістка Леся Грищенко.

 Грозинський полігон ТПВ. Скриншот: СтопКор

Місцеві громадські діячі побоюються, що "господарники та професіонали" запропонують... розширити площу полігону з метою розв'язати сміттєву проблему.

«Не сьогодні-завтра місто змушене буде закрити сміттєзвалище як таке, що вичерпало свій ресурс. "Запасного аеродрому" в нас немає, як і коштів на його будівництво, як і жодних активних рухів у бік розв'язання сміттєвої проблеми нашого регіону», — каже пані Леся.

Жителі Коростенщини побоюються, що замість львівських сміттярів на Житомирщину можуть прийти турецькі підприємці, що спеціалізуються на переробці медичних відходів.

«У них свій інтерес, бо основна їхня спеціалізація — стерилізація медичних відходів! Ага, ага, саме цього в еру ковіду якраз нам і не вистачало», — застегігає активістка.

Зазначимо, раніше «СтопКор» повідомляв: нещодавно сміттєвоз на Грозинському сміттєзвалище ледь не переїхав місцеву активістку. Місцеві депутати разом із жителями влаштували нічну засідку, щоб зупинити фури зі сміттям.

Другие новости