ПоддержатьУкраїнська

Пашинський в СІЗО, а схеми працюють: як банкрутять торф'яну галузь Житомирщини

StopCor
StopCor

StopCor

Пашинський в СІЗО, а схеми працюють: як банкрутять торф'яну галузь Житомирщини

Злочинні схеми Сергія Пашинського продовжують працювати в торф'яній галузі України навіть попри його перебування в СІЗО. Так, штучно знищуються і доводяться до банкрутства раніше успішні підприємства ДП "Житомирторф" і ДП "Олевськторф" з метою подальшого розпродажу майна цих підприємств. Водночас торф – це товар який має попит як в Україні, так і на світовому ринку. Робиться це руками директора Державного концерну "Укрторф" Андрія Озерчука. До складу ДК "Укрторф" входять "Волиньторф", "Житомирторф", "Київторф", "Реммашторф", "Поділляторф", "Рівнеторф", "Сумиторф", "Укрінспаливо" та "Чернігівторф", де існують такі ж проблеми.

Підприємства ДП "Житомирторф" і ДП "Олевськторф" штучно роблять збитковими, наразі вони знаходяться на стадії банкрутства, тому що керівництво продає торф своїм компаніям за заниженими цінами. Якби підприємства працювали відкрито – була б можливість суттєво наповнювати місцевий бюджет, забезпечувати школи та дитячі садочки громади дешевим паливом. Колективи могли б розвиватися, працівники – отримувати гідну зарплату, на виробництво закуповували б нове обладнання. Але це не входить в плани "команди Пашинського".

Андрій Озерчук був помічником нардепа Сергія Пашинського у Верховній Раді 5 і 6 скликань (на платній основі), з липня 2014 року призначений Прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком головою державного концерну "Укрторф". У 2014 році Андрій Озерчук балотувався до Верховної Ради по 64 округу від партії «Народний фронт», але не пройшов. У 2015 році став депутатом обласної ради від партії "Укроп". Наразі він імітує боротьбу з банкрутством цих підприємств, розповідаючи, мовляв, проблема в тому, що Житомирським торфовидобувним підприємствам не дають спецдозволи на видобуток копалин. Однак у цих підприємств є чинний спецдозвіл на видобуток торфу в Олевському районі. Основною причиною того, що не видають спецдозволи, є податковий борг і те, що підприємства знаходяться на стадії банкрутства.

Співробітники Служби безпеки України у 2016 році викрили на Житомирщині механізм завдання збитків держбюджету на більше ніж дев'ять мільйонів гривень при реалізації торфу.

Пашинський в СІЗО, а схеми працюють: як банкрутять торф'яну галузь Житомирщини
Пашинський в СІЗО, а схеми працюють: як банкрутять торф'яну галузь Житомирщини

Посадовці ДП "Олевськторф" та ДП "Житомирторф", що входять до структури державного концерну "Укрторф", продали двом комерційним фірмам майже п'ятдесят три тисячі тонн торфобрикету. Продукція реалізовувалася за цінами вдвічі-втричі нижчими за її фактичну собівартість. Потім підприємці перепродавали торф за ринковими цінами. Співробітники спецслужби ініціювали внутрішній аудит фінансово-господарської діяльності підприємства, який оцінив збитки від дій посадовців у 9,4 мільйона гривень. Відкрито кримінальне провадження за ст. 191 Кримінального кодексу України. Кримінальна справа за "політичними мотивами" правоохоронними органами затягується. У 2016 році, не дивлячись на кримінальну справу, Озерчук Віктор Андрійович, син голови концерну "Укрторф" разом з директором ДП "Житомирторф" Фатенком Василем Петровичем відкрили підприємство ТОВ "ВАН-КОМЕРС", де директором є помічник депутата Андрія Озерчука в Житомирській обласній раді Скляревський Ілля Васильович (балотувався до Верховної Ради за списком №179 від партії "Народний фронт" у 2014 році). І основним видом діяльності у цієї фірми є перепродаж торфу. Торф купують у ДП "Олевськторф" за заниженими цінами та перепродують за ринковими. Тільки у 2017-2018 роках виторг цієї фірми становив 12 мільйонів гривень.

Олевська міська рада водночас імітує стурбованість в тому, що ДП "Олевськторф" доводять до банкрутства, про що пишуть на сайті громади. У вересні 2019 року в мерії Олевської ОТГ навіть було організовано нараду керівництва концерну "Укрторф", куди запрошували нового голову Житомирської ОДА Віталій Бунечка.

Але дії керівництва Олевської ОТГ розходяться зі словами й посадовці не закуповують торф для опалення у ДП "Житомирторф" чи ДП "Олевськторф", щоб допомогти місцевим підприємствам розрахуватися з боргами та вивести з банкрутства, а купують у ТОВ "ВАН-КОМЕРС". У 2019 відділом освіти, молоді та спорту Олевської міської ради був організований тендер на закупівлю торф'яних брикетів на суму 1 145 000 грн. У тендері брало участь ТОВ "ВАН-КОМЕРС", але інша компанія запропонувала ціну на 300 000 грн нижчу. Угода була зірвана керівництвом відділу освіти, молоді та спорту Олевської міської ради. ДП "Олевськторф" не брав участі в торгах. З 2018 року син мера Олевської ОТГ Євген Омельчук, влаштований на роботу в концерн "Укрторф" на посаду заступник начальника відділу координації та розвитку виробництва, а син голови ДП "Укрторф" Озерчук Віктор Андрійович влаштований в Міністерство палива та енергетики на посаду державний експерт експертної групи фінансово-економічного аналізу директорату викопних видів палива. 31 травня 2016 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик із парламентської трибуни наголосив: "На сьогодні ми розглядаємо заміну керівника "Укрторфу", що довів галузь, яка має бути прибутковою, до 249 млн грн збитків. Я думаю, що це не лише звільнення, а цей керівник має бути притягнутий до кримінальної відповідальності за свої дії". Така ж ситуація, що і на Житомирщині, була у "Смолінського торфозаводу" філії ДП "Чернігівторф", однак там колектив почав обурюватися і не дав довести до банкрутства підприємство. Зараз це підприємство продає торф на пряму й отримує прибуток.

Просимо голову Житомирської ОДА Віталія Бунечка і народних депутатів об'єднання "Житомирщина" у Верховній Раді втрутитися в цю ситуацію та зупинити розграбування цих підприємств.

За матеріалами розслідування місцевого активіста ГО "Стоп корупції" Олександра Ігнатьєва.

Другие новости