ПоддержатьУкраїнська

Рахунки ще не відкрили, а білборди вже розвісили, – на Донеччині зафіксували незаконну агітацію

StopCor
StopCor

StopCor

Рахунки ще не відкрили, а білборди вже розвісили, – на Донеччині зафіксували незаконну агітацію

Затягування процесу реєстрації, незаконна агітація та адмінресурс – ці фактори здатні неабияк вплинути на підсумки місцевих перегонів, особливо у віддалених куточках України. Як проходить виборча кампанія-2020 на Донеччині, під час брифінгу в рамках проєкту «Стоп політичній корупції» 8 жовтня поінформував Володимир Рибалкін – керівник відокремленого підрозділу ГО «Стоп корупції» в Святогірську Донецької області та чинний кандидат на посаду голови Святогірської ОТГ.

https://www.youtube.com/watch?v=FaTwa43TfQs

«Почнімо з місцевих ТВК. Комісії створені з людей, які вже мали певний досвід роботи на виборах. Однак кандидати стикаються з тим, що члени комісій не хочуть приймати документи, і через це у кандидатів виникають проблеми, пов’язані з дедлайнами виборчого процесу. Такі процеси ставлять перепони для всіх без винятку кандидатів – і самовисуванців, і «списочників», і для решти учасників виборчого процесу», – наголосив пан Рибалкін.

Іншою проблемою є агітація: на сьогодні у всіх містах і селах Донеччини зафіксовано багато матеріалів без вихідних даних, тиражу й без прізвищ осіб, відповідальних за друк поліграфії. Такі друковані матеріали є незаконними, однак їх дуже багато, зазначає керівник підрозділу ГО «Стоп корупції».

«Вони розміщені всюди – у під’їздах, на деревах, на стовпах, що також є порушенням. Оскільки у місті є чітко визначені місця для політичної реклами. Але партії та кандидати не дотримуються закону й продовжують забруднювати вулиці своїми «агітками».

У Слов’янську не всі політсили ще відкрили рахунки, з яких сплачують за агіткампанію, але всі вже розвісили свої білборди. І коли одна з партій звернулась до правоохоронних органів, у поліції з матеріалів справи дивним чином зникли світлини із зображенням цієї агітації», – розповів Володимир.

  Володимир Рибалкін Фото: СтопКор

Він також нагадав про інцидент, коли одна з політичних партій вказала невірний номер рахунку для внесення застави, і члени ТВК звернулись до представників політсили з проханням виправити помилку. Адже такі дії партійців можуть бути як випадковими, так і навмисними – з метою уникнути сплати внеску. В цьому випадку питання згодом було розв'язане, і партію не зняли з реєстрації.

Пан Рибалкін зауважив, що величезна відповідальність лежить на органах поліції та громадських організаціях, які займаються моніторингом дотримання виборчого законодавства. Адже, якщо не буде чіткого контролю, кандидати і партії будуть вдаватися до численних порушень.

Наостанок він запросив усіх небайдужих та тих, хто не хоче, аби їхні голоси вкрали, долучитись до ініціативи «За чесні вибори», аби забезпечити прозорість кампанії-2020.

Другие новости