ПоддержатьУкраїнська

Ситуація на Донбасі-2021: Росія блокує мирне врегулювання

Дмитрий Снегирев
Дмитрий Снегирев

Политолог, военный эксперт

Ситуація на Донбасі-2021: Росія блокує мирне врегулювання

Ситуація на Донбасі у ракурсі російсько-української війни (фронт, переговори, що відбувається на окупованих територіях) у 2021 році, як і у попередні роки, була ключовою. Чому не вдалося досягти мирного врегулювання?

 Ситуація на Донбасі-2021: хто блокує мирне врегулювання? Ілюстрація: СтопКор

Зазначу, що весь рік ми бачили на фронті конфлікт малої інтенсивності. З ним і підходимо до року нового. Ситуація на Донбасі залишається непростою.

Локальні загострення на окремих ділянках фронту відбуваються з метою військово-політичного тиску Росії на керівництво України. Кінцева мета – імплементація політичної частини Мінських угод. Це спроби посадити Київ за стіл переговорів із Донецьком та Луганськом.

Відбувався тиск і безпосередньо шляхом передислокації підрозділів збройних сил Росії біля кордонів з Україною у квітні-травні та листопаді-грудні. Також ми бачили спробу ескалації на лінії розмежування, причому в місцях пілотного розведення сил та засобів, чого раніше не було. Мовиться про райони Станиці Луганської та Золотого. Події останніх двох тижнів свідчать про посилення присутності бойовиків саме там.

Ситуація на Донбасі: Кремль намагається тиснути на Україну.

Елементом військово-політичного тиску, на мою думку, можна вважати блокування роботи СММ ОБСЄ на загарбаних територіях. Щодо переговорів – фактично заблоковані Нормандський та Мінський формат. Спроби України розблокувати хоча б гуманітарну підгрупу в моментах обміну полоненими, відкриття КПВВ та узгодження нових ділянок розведення та розмінування, на жаль, ні до чого не призвели.

Зайшли в глухий кут і спроби реанімувати Мінський формат завдяки США. Американські партнери та Україна, схоже, прорахували можливий негатив цього процесу та не пішли на нібито згоду Росії на розширення Нормандського формату за участі Штатів. Адже таким чином створювався елемент політичної протидії між США та європейськими представниками «Нормандії» – Німеччиною та Францією.

 На перебіг перемовин вплине ситуація з ''Північним потоком-2'' Фото: profile.ru

Варто зауважити, що на окупованих територіях цього року спостерігалася страшна ситуація з ковідом.

Смертність в загарбаних Росією районах від нього була близько 14%, що всемеро перевищує середньосвітовий показник. Причиною є клінічні випробування на окупованих частинах Донецької та Луганської областей несертифікованої російської вакцини «Спутник Лайт».

Також ми стали свідками посилення економічної та політичної інтеграції окупованих територій Донбасу з Росією.

Можна згадати той самий указ Путіна, який дозволив товарам, виробленим в окупованих районах, брати участь у тендерних закупівлях Росії. Відбувається фактичне економічне поглинання Росією окупованих територій. Плюс – прискорена паспортизація, участь жителів загарбаних територій у виборах російської Держдуми, видача партійних квитків «Єдиної Росії» лідерам терористів Пасічнику та Пушиліну.

 На тлі ескалації на Донбасі Кремль активізує видачу паспортів на окупованих територіях Фото: interfax

Ми бачимо явно контрольований «злив» інформації Ростовського суду про наявність в окупованих районах російських військових.

Невипадково відбувається передислокація підрозділів Росії біля кордонів, які не контролює Україна, а також створення нових батальйонно-тактичних груп безпосередньо на окупованих територіях Донбасу.

Упевнений, що Росія зараз робить ставку на два плани щодо Донбасу. Перший – продавлювання політичної частини Мінських угод із просуненням у політичне тіло України «автономій», підконтрольних Росії.

Якщо Україна та Захід не підуть на це, Росія розглядає план одностороннього визнання так званої «ЛДНР».

Тобто реалізація абхазького сценарію. Укладання договору із визнаними вже Росією «донбаськими республіками» про охорону так званого «держкордону» та легалізація російського окупаційного корпусу на окупованих територіях.

Нагадаю, заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак заявив, що у разі поновлення масштабних військових дій на Донбасі Росія буде змушена стати на захист своїх громадян.

«Сьогодні все залежить від того, який масштаб буде у пожежі. Якщо там буде, як каже наш президент, Сребрениця, ми будемо змушені стати на захист», – зазначив він.

Свою позицію висловили і в Державному департаменті США.

Речник Держдепу заявив, що Україна залишається партнером США, тож у Вашингтоні реагуватимуть на будь-які спроби Росії розхитати ситуацію.

Своєю чергою, президент України Володимир Зеленський заявив, що тимчасова окупація територій – «це наш виклик і нам необхідно його подолати, щоб, нарешті, сказати: мир настав, Донбас і Крим знову з нами».

Президент також зазначив, що став набагато жорсткішим після спроб припинити війну, яка забрала вже близько 14 тисяч життів. За словами Зеленського, 90% успіху в питанні встановлення миру в Донбасі залежить від президента Росії Путіна.

Другие новости