ПоддержатьУкраїнська

В перший клас несу аванс: як батьки стають жертвами шкільної корупції

Наталия Дигтяр
Наталия Дигтяр

Журналист

В перший клас несу аванс: як батьки стають жертвами шкільної корупції

Друзі, всім привіт! Вітаю НАС з новим навчальним роком! А разом з цим – із незмінним звичаєм "добровільного щомісячного внеску" на потреби класу. У зв'язку із неодноразовими зверненнями батьків про подібні випадки не можу і не маю права залишитися осторонь цієї проблеми.

В перший клас несу аванс: як батьки стають жертвами шкільної корупції

Сьогодні говоритимемо про побори у навчальних закладах, які звикли називати "добровільними внесками" через так звані "батьківські комітети". З настанням нового навчального року "фінансова проблема" нікуди не дівається, стурбовані поборами в закладах загальної освіти батьки регулярно надсилають скарги до місцевих органів влади про те, що "батьківські комітети" продовжують збирати кошти на вступні збори в ті чи інші навчальні заклади.

Так от, до чого це я.

Згідно з законодавством України, ніхто не має права вимагати здавати кошти для тих чи інших потреб. Це може бути винятково у вигляді добровільних пожертв! Водночас, як повідомили раніше у Міністерстві освіти і науки, відповідно до частини 1 статті 79 закону про освіту, джерелами фінансування закладів освіти можуть бути, зокрема, добровільні внески у вигляді коштів, матеріальних цінностей, нематеріальних активів, одержаних від підприємств, установ, організацій, фізичних осіб.

В перший клас несу аванс: як батьки стають жертвами шкільної корупції

Тема поборів у навчальних закладах підіймається щороку, проте проблема не зникає. І перш за все тому, що батьки самі заохочують такий вид корупції, вважаючи, що у такий спосіб покращують ставлення педагога до дитини.

Ось, наприклад, батьки у групах соціальних мереж розповідають про вимагання здавати кошти на ремонт класу, нові підручники, на придбання комп'ютерів або навіть на приватну охорону школи.

Окрім цього, хочу зауважити, що Уряд цього року інвестує 1 млрд грн в інтернетизацію та комп'ютеризацію українських шкіл: 700 млн грн спрямують на забезпечення доступу до мережі Інтернет, а ще 300 млн грн – на закупівлю комп'ютерів.

Реакція на подібні фонди та їхні розміри, зокрема й "подяки" вчителям, неабияк здивувала б звичайного європейця, і це першочергово стало б причиною скандалу та відповідного звернення до правоохоронних органів, а для вчителя – звільненням з посади.

Цього разу говоритиму на загальному рівні. А від ВАС залежить показник корумпованості ВАШОГО регіону.

Це невеликий анонс до мого розслідування про побори у навчальних закладах України.

ЧИ ВДАСТЬСЯ НАМ ВИКОРІНИТИ ТАКУ "БЛАГОДІЙНІСТЬ" ТА ЯК З НЕЮ БОРОТИСЯ – ПОБАЧИТЕ У МОЄМУ РОЗСЛІДУВАННІ.

Якщо ви стали жертвою шкільної корупції, пишіть свої історії у коментарях. Поговоримо.

Другие новости