ПоддержатьУкраїнська

«Вихід США з угоди про відкрите небо може ослабити Україну» - оглядачі

StopCor
StopCor

StopCor

«Вихід США з угоди про відкрите небо може ослабити Україну» - оглядачі

Міністр оборони США Марк Еспер пов'язав вихід США з угоди про "відкрите небо" з агресією Росії в Україні і Грузії.

"З часу підписання угоди "відкрите небо" у 2002 році, Росія використовувала її з метою пропаганди і агресії проти своїх сусідів  України та Грузії. США оголосили про намір вийти з цієї угоди", - написав у п'ятницю, 22 травня, міністр оборони США Еспер.

Втім, чимало американських політиків не погоджуються з офіційною позицією американської влади щодо виходу з угоди і вважають, що це може послабити безпеку як в Україні, так і в багатьох інших країнах світу.

Так, колишній міністр оборони США Вільям Перрі заявив, що вихід США з угоди про "відкрите небо" є "значним промахом" у міжнародній політиці.

"Втрата "відкритого неба" є значним промахом у зусиллях з міжнародного контролю за зброєю. Закрита ще одна важлива лінія комунікації з Росією. На одну можливість менше, щоб запобігти лихові до того, як воно трапиться», написав колишній глава Пентагону.

Колишній посол США в НАТО Айво Даалдер переконаний, що такий крок адміністрації Трампа послабить безпеку у багатьох країнах світу.

"Розпалась уся структура із контролю над озброєнням, яка створювалась для європейської безпеки після Холодної війни: Договір про традиційні збройні сили в Європі, Віденський документ, Угода про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, і зараз - Угода про "відкрите небо". Порушення з боку Росії - це основна причина. Втім вихід з угоди робить усіх менш захищеними", - написав у Твітері Айво Даадлер.

На плани Білого дому відреагували також у самому НАТО. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що союзники НАТО зустрілись для обговорення питання і взаємодіють з Росією щодо її повернення до якнайшвидшого виконання угоди.

Джеремі Богайські, кореспондент з питань оборони у видання "Форбс", вважає, що вихід США з угоди, насамперед, буде на збиток для України та Грузії. Посилаючись на своїх колег, Богайські пише:

"Трамп ще раз зробив те, що хоче Путін, вийшовши з угоди про "відкрите небо", послабивши зв'язки США з країнами-друзями, партнерами, зокрема Україною і Грузією, які значною мірою отримували користь від польотів над Росією", пише Голос Америки.

Тим часом у Конгресі голова комітету із закордонних справ Палати представників Еліот Енгель назвав рішення адміністрації Трампа про вихід з угоди про "відкрите небо" нелегальним. Про це пише The New York Times.

Другие новости