ПоддержатьУкраїнська

Як учителька з Врадіївки показала країні проблему агрорейдерства

StopCor
StopCor

StopCor

Як учителька з Врадіївки показала країні проблему агрорейдерства

Світлана Бунієвська з маленького селища на Миколаївщині змогла донести до найвищого керівництва країни масштаб  агрорейдерства у своєму регіоні та спровокувала створення Антирейдерських штабів у всій країні для боротьби з цим ганебним явищем. Бунієвська кілька років очолює Врадіївський осередок «Стоп корупції».

 Ілюстрація: СтопКор

ОБЛИЧЧЯ

Витривалості колишньої спортсменки, а нині вчительки з  Врадіївки позаздрять навіть чоловіки. Її били, їй погрожували, її цькували і оббріхували. Проти неї відкривали справи. Утім, громадська діячка та журналістка продовжує висвітлювати нахабство і несправедливість, доносити своїм землякам інформацію про роботу місцевої влади.

Світлана з дитинства була у спорті. Закінчила 8 класів Миколаївської спортивної школи-інтернату. Займалась академічною греблею, має розряд з баскетболу і зимового багатоборства, неодноразово ставала чемпіонкою училища.  Балтське педагогічне училище Світлана завершила з добрими показниками, завжди була активісткою, старостою, організовувала та вела аматорські культурні заходи. Це сформувало лідерські якості дівчини і допомогло у подальшій  громадській і політичній кар’єрі.

У кінці 80-х пішла вчителькою початкових класів до Доброжанівської школи, де працює дотепер.

 Більше 30 років Світлана Бунієвська працює з дітьми. Фото: з особистих архівів С. Бунієвської

Молодим фахівцем Світлана взялася за створення вокального колективу з талановитих батьків своїх учнів.

«У Врадіївці багато талановитих людей, різного віку та творчих талановитих дітей. Вони мають розвивати свої таланти, нести моральне задоволення людям та дбати про духовний розвиток громади. Ми 7 років займались творчою діяльністю у сільському клубі, завідувачем якого був мій син», - розповідає Світлана.

Вокальний ансамбль "Чисті роси" Світлани швидко вийшов на всеукраїнський рівень, кілька років був лауреатом різних конкурсів,  учасником телевізійних програм на загальноукраїнському телебаченні. Саме створення колективу самодіяльності, єднання талановитих односельців у їхньому захопленні музикою Світлана вважає одним з досягнень свого життя, якого її позбавила місцева влада.

 Врідіївськй хоровий колектив - гордість Світлани Бунієвської. Фото: з особистих архівів

У 2010-му Бунієвську обрали депутаткою Врадіївської районної ради.

«Це було дуже почесно і відповідально. Я навіть подумати не могла, щоб комусь дати завдання вивчити документи – все ретельно вивчала, досліджувала, вчилася. Як шкільна вчителька, звикла до роботи ставитися прискіпливо. Сама обробляла та відповідала на звернення громадян, намагалася розібратися в проблемі, часто виїжджала на місце. І все – власним коштом», - розповідає громадська діячка.

У 2013 році до районної депутатки Бунієвської звернулися по допомогу селяни з Врадіївщини.

У людей вичерпалися угоди про оренду землі з ПП «ВКП «Каро» і вони хотіли перейти до іншого аграрія. Та керівник агрокомпанії «Каро» – місцевий бізнесмен Ханагян, який мав більш як 100 га землі на Миколаївщині – правдами і неправдами силоміць тримав власників паїв.

«Я почала вивчати договори оренди. Знайшла підроблення підписів, шахрайство, обман людей. Юристи Ханагяна не гребували укладати договори з уже померлими власниками землі. Землі селян фактично захоплювали без їхнього дозволу. Було дуже багато судів. Ми разом з активними депутатами районної і обласної ради готували звернення до районних, обласних правоохоронців, потім – до вищих органів влади – Генпрокуратури, керівництва Нацполіції, до Президента України», - розповідає Світлана.

Уже на другому терміні депутатства у 2017-му завдяки наполегливості Бунієвської і за підтримки колег з облради, зокрема, депутатки облради Поліщук,  вдалося пробитися навіть до Кабінету Міністрів. Світлана виступила на урядовій комісії за головуванням пана Кубіва та донесла інформацію про масштаб агрорейдерства на Миколаївщині та в Україні загалом. Представники загальноукраїнських ЗМІ проблему висвітлили на телебаченні, вона набула широкого резонансу. Після цієї комісії уряд запровадив механізм створення Антирейдерських штабів у всій Україні.

 Фото: з особистих архівів С. Бунієвської

«Дві жінки запустили процес створення Антирейдерських штабів в Україні», - скажуть потім. Однією з цих жінок була скромна вчителька з Врадіївки Світлана Бунієвська.

Вона захищала селян, які звернулися до неї по допомогу, навіть коли у самих постраждалих не вистачало сил продовжувати цю боротьбу. Власним коштом їздила на суди, безплатно представляла інтереси односельців за довіреністю. Оприлюднювала усі махінації агрорейдерів у соціальних мережах. Її та інших депутатів, які, на відміну від «кабінетних» колег, активно взаємодіяли з громадою, навіть називали «народниками».

Боротьба селян за свої паї триває і досі. У 2018-му «Стопкор» навіть зняв сюжет про протистояння селян з агромагнатом Ханагяном на Миколаївщині.

Звичайно, така активність вчительки-депутатки не сподобалася місцевому агромагнату Ханагяну. Тричі аграрій позивався до суду про захист честі та гідності, намагаючись довести, що інформація про його злодіяння неправдива. Та після першого програшу – два інших позови підприємець просто забрав.

«За кожне своє слово я несу відповідальність. Дуже ретельно всю інформацію перевіряю. Тому у своїй правоті я впевнена», - каже Світлана.

 Фото: з особистих архівів С. Бунієвської

Зрештою, боротьба за чужу землю обернулася для жінки таким же протистоянням за свою.

«На землі моєї родини Ханагян запустив трактори. Ще на початку 2010-х мій чоловік надав свою ділянку Ханагяну в користування. Без жодних угод. Та повернути її виявилося дуже складно. Ми пройшли усі суди. Зіткнулися з підробленням документів, незаконною реєстрацією, підтасовуванням кадастрових номерів. Суд виграли. А Ханагян бере витяг з реєстру, швидко оформлює документи на себе – і знову запускає судові процеси!» - ділиться Бунієвська.

Тоді Світлана разом із сином заходять на землю їхньої родини і розставляють межові знаки. Син трактором заїжджає на ділянку. Назустріч йому один з охоронців кидається на «Ниві». Охоронці Ханагяна з шокером вдираються до кабіни трактора і беруться лупцювати сина Світлани. Мати кидається захищати голову сина від ударів – і теж потрапляє під гарячу руку кремезних чоловіків. Вона викликає поліцію. Відео цієї бійки зафільмував один із колег Світлани – депутат райради.

Справу про побиття і досі розглядає Кривозерський районний суд.

«У той час я шукала антикорупційні організації, журналістів для підтримки. Так дізналася про ГО «Стоп корупції». Познайомилася з командою. Восени 2017 вже брала участь у з’їзді осередків в Умані.  Дуже корисними були усі навчальні тренінги, які проводила організація для своїх активістів з усієї України: з журналістики, пошуку інформації, механізмів громадської боротьби. Крім того, «Стоп корупції» - це підтримка і висвітлення», - пояснює врадіївська активістка свою позицію.

 Тренінг для регіональних осередків ''Стоп корупції''. Фото: СтопКор

Світлана пишається тим, що не здалася тоді, коли інші вже склали руки. Жінка продовжує воювати за права, у тому числі родин інвалідів. Вона як особисту образу сприймала знущання з таких родин, а тому безплатно захищала їхні інтереси.

У 2020 році Бунієвська балотувалася на посаду сільського голови. Отримала третій результат: після чинного очільника селища та свого багаторічного опонента Ханагяна, які активно використовували адмінресурс. А на виборах депутатів її підтримала більшість на її дільниці. Утім, нові виборчі правила не дали жінці змоги потрапити до ради новоствореної Врадіївської ОТГ.

Світлані пропонували стати депутатом.  Та вона  вважає свою нинішню позицію – незалежного контролера органів самоврядування – більш соціально значущою.

ПРОБЛЕМИ

Серед кричущих проблем регіону Світлана Бунієвська називає рейдерство. З цією проблемою жінка бореться вже кілька років. Місцевий агромагнат Ханагян став для неї уособленням порушень прав селян, які часто не розуміються на юридичних нюансах.

 Протест проти бездіяльності правоохоронців. Фото: особисті архіви С. Бунієвської

Також Світлану обурює корупція у правоохоронних органах. Адже злочини, які скоїли місцеві «царики», майже не розслідуються. З цього приводу активістка разом з однодумцями проводили акції протесту під будівлями місцевих управлінь поліції і прокуратури.

Ще одна проблема – це кумівство. До органів місцевого самоврядування, за її словами, увійшли друзі, куми, подружки, партнери, родичі тощо.

Жінка критикує адвокатську монополію на представництво в судах.

Кілька років тому вона представляла інтереси селян. Та після скасування такої можливості на законодавчому рівні вона та інші активісти втратили таку можливість, адже в судах можуть захищати інтереси лише адвокати зі спеціальними ліцензіями. Для її односельців це стало великою проблемою. По-перше – фінансові витрати на адвокатів багато кому не по кишені. По-друге, адвокати не завжди так ретельно «зсередини» вивчають нюанси справи. І навіть адвокатські гонорари не гарантують відповідальності представника.

«У своїй судовій боротьбі зіткнулася з ситуацією, коли найняті за чималі гроші адвокати просто не приїздили на судові засідання, бо в них були інші справи. Гроші повертали, утім, у відповідальний момент представник просто кидав клієнта напризволяще», - обурюється жінка.

 Світлана Бунієвська підтримує селян у судах. Фото: з особистого архіву

РІШЕННЯ

Громадська діячка вважає: повернення громадським представникам можливості захищати інтереси людей в судах є необхідністю. Це відкриває можливості для простих людей – таких, як більшість її односельців – відстоювати правду в судах. Для реалізації цієї ідеї Світлана разом з активими депутатами штурмує правовий комітет Верховної Ради, вимагаючи надати права громадським діячам на представництво в судах.

«Законопроєкт 1013 уже підтриманий у першому читанні. Утім, чомусь друге читання затягується», - каже Бунієвська.

Жінка  розповідає про те, що селяни, як правило, погано розуміють, як має працювати місцева влада, що насправді відбувається в органах місцевого самоврядування. Саме тому Світлана засвоїла навички журналістської роботи. Вона веде прямі трансляції роботи органів влади, проводить громадські розслідування, викриває порушення й активно висвітлює події.

 Фото: з особистого архіву С.Бунієвської

«Завдяки відкритості люди стали розуміти, хто є хто з їхніх обранців, як ці люди працюють і як мають працювати, що робиться в раді. Односельці дякують мені. Попри те, що багато кому з нинішніх керманичів ОТГ це дуже не подобається», - пояснює Бунієвська.

Сьогодні її запеклий ворог Ханагян став заступником голови ОТГ і, зі слів жінки, прибрав до рук владу.

«Заступник своїм розпорядженням скасовує розпорядження голови ОТГ! Це ж порушення прав виборців: люди іншого керманича обрали!» - обурюється громадська діячка.

Попри непрості для неї та її родини часи, Світлана Бунієвська активно моніторить роботу місцевої влади й органів самоврядування разом із  чинними депутатами місцевої ради Дмитром Цихонею та Валерієм Салтановським, які й складають регіональний осередок «Стоп корупції».

Світлана згадує, як під її будинком до ранку сиділи охоронці Ханагяна - стежили чм "охороняли"?. Каже про моральний і юридичний тиск на неї та її сина. Та запевняє, що боятися їй нічого. Адже упевнена у своїй правоті та в тому, що робить суспільно значущу справу. Заради справедливості та рідної громади.

Другие новости