ПоддержатьУкраїнська

За лаштунками українського футболу - журналіст

Кирилл Вольный
Кирилл Вольный

Журналист

За лаштунками українського футболу - журналіст

Поміж ґвалту та дискусій щодо ухвалення Закону про ринок землі у новинній стрічці майже непомітно промайнула новина про створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії, яка перевірить, чи займався корупцією Андрій Павелко в Асоціації футболу України. У постанові вказано: "завдання комісії – розслідування можливого порушення законодавства президентом УАФ Андрієм Павелком при будівництві футбольних полів у 2017-2018 роках".

 Фото: скріншот

Екскурс в історію

У жовтні в ефір вийшло моє розслідування "Корупційний хет-трик Андрія Павелка", де я розповідав про корупційні схеми заробітку Асоціації футболу України та розкішний спосіб життя її очільника. Розпочалась ця історія з соціальної програми "Хет-трик", в рамках якої УЄФА щороку виділяв 6 мільйонів євро на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям. Та тоді Павелко вирішив витратити ці гроші на будівництво заводу з виробництва штучного покриття, мовляв, потім будемо для себе робити його безкоштовно і не витрачати гроші. В той час Андрій Павелко очолював бюджетний комітет Верховної Ради. Завод дійсно побудували, а замість безкоштовних футбольних майданчиків підприємство забезпечили державним фінансуванням на 270 мільйонів гривень на рік. Ба більше, вітчизняне покриття виявилось дорожчим, ніж закордонні аналоги: 16 євро за квадратний метр замість 12. Та це лише верхівка айсберга. Під час розслідування ми з'ясували, що для реалізації цієї корупційної схеми Павелку потрібні були "кишенькові" керівники обласних федерацій. Масово почалася зміна керівників в усіх регіонах, а на їхні місця призначали лояльних прокурорів, губернаторів і депутатів. Під час проведення цього розслідування ми зібрали багато доказів та документів, навіть ті, які поспіхом було вилучені з відкритого доступу.

 Фото: скріншот

Що тепер?

15 листопада Верховна Рада ухвалила постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування можливого порушення законодавства президентом УАФ Андрієм Павелком. За постанову проголосувало 260 депутатів. У пояснювальній записці до постанови сказано, що ТСК створюється за зверненням громадських організацій: "Ініціативи майбутнього", "Стоп корупції", "Народ проти корупції" та "Стоп Мангул" щодо можливих фактів корупції керівництва Української асоціації футболу (Федерації футболу України). А у своїй доповіді нардеп Анатолій Костюк зауважив, що матеріали, оприлюднені у журналістських розслідуваннях, лягли в основу відкриття декількох кримінальних справ та стали підґрунтям для створення ТСК. Члени цієї комісії повинні отримати доступ до всіх матеріалів справ, одержати інформацію, до якої у журналістів доступу немає. Впевнений, там вони знайдуть багато цікавого! Вважаю, що це гарний прецедент, коли матеріали журналістських розслідувань спонукають владу та правоохоронців до активніших дій. За справою Павелка ми, звичайно, будемо стежити, будемо спілкуватись та контактувати з представниками ТСК й усіляко допомагати у встановлені істини. Про головні новини на цю тему обіцяю інформувати наших читачів та підписників!

З п'яти кримінальних проваджень, у яких фігурує президент Української асоціації футболу, колишній нардеп від Блоку Петра Порошенка Андрій Павелко, два стосуються виключно його. Правоохоронці підозрюють Павелка у ймовірному зловживанні службовим становищем, яке призвело до закупівлі полів за завищеними цінами коштом Державного бюджету, а також у неправдивому декларуванні статків.

Другие новости