ПоддержатьУкраїнська

Заколот: у Лебедині депутати захопили владу, громада підтримує мера

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Заколот: у Лебедині депутати захопили владу,  громада підтримує мера

21-шу сесію Лебединської міської ради на Сумщині зірвано. 29 вересня місцеві депутати заявили про усунення від влади міського голови. Місцеві жителі назвали це заколотом і захопленням влади. Громада вийшла на підтримку керівника міста. Про це повідомили у Лебединському міському підрозділі ВГО «Стоп корупції».

 Громада Лебедина вийшла на підтримку голови ОТГ Фото: скриншот

Засідання 21-ї сесії Лебединської міської ради перетворилося на поле битви. 36 питань порядку денного залишилися без розгляду. У залі засідань — суцільний гармидер: депутати кричали, дуділи у дудки та перекрикували один одного, намагаючись не дати міському голові провести засідання.

«Я 30 років знімаю кіно, такого ще не бачив. Це бандитське свавілля!» — розповідає представник Лебединського осередку ВГО «Стоп корупції» Сергій Усенко.

https://www.youtube.com/watch?v=t_EkakMBDRE&t=6s

Стопкорівець пояснив причини конфлікту між головою ОТГ Олександром Бакликовим і місцевими депутатами.

«У нас в ОТГ 165 тисяч га родючої землі. Місцеві "князьки" прибрали цю землю до своїх рук. На виборах-2020 прийшов чесний мер: сам не бере хабарів і іншим красти не дає. За нього проголосували 4,5 тисячі жителів – дуже великий відсоток! Бакликов обійшов конкурентів з великим відривом. Тому громада його дійсно підтримує. А за певних депутатів – по 10-15 людей проголосували. Мер взявся наводити лад із землею, оголосив, що буде проведений аудит. Звісно, це не сподобалося "князькам", у тому числі з Сум», — пояснює активіст.

Мер Лебедина напередодні сесії підписав розпорядження про тимчасове усунення секретаря міської ради Дмитра Коваленка від обов’язків через службове розслідування за колективною скаргою жителів села Кам’яне.

На секретаря поскаржилися через непрозорий розподіл земельних ділянок, а саме — виділення земель ОСГ у приватну власність. Голова ОТГ призначив службове розслідування і на 2 місяці усунув секретаря від справ.

«На ім’я Лебединського міського голови Олександра Бакликова надійшло звернення від жителів села Кам’яне з проханням розібратися у питанні зловживання службовим становищем секретарем міської ради Дмитром Коваленком.

Олександр Бакликов пдо уваги звернення жителів громади і підписав розпорядження про відсторонення від виконання службових обов’язків секретаря міської ради Дмитра Коваленка на час проведення службового розслідування», — зазначено на офіційному сайті міськради.

Напередодні мер зачитав секретарю текст розпорядження. Чиновник обурився, мовляв, його депутати призначали – їм і усувати.

https://lebedynrada.gov.ua/2021/09/28/%d0%b2%d1%96%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d1%96%d0%b4-%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b1%d0%be%d0%b2%d0%b8/

«З приводу цієї скарги хочу сказати, що вона повністю сфабрикована – підписувати нічого не буду… Розпорядження буде оскаржене, це все видумано і сфабриковане. Я не здивуюсь, що ви у цьому зіграли не останню роль», — відповів підозрюваний у корупції чиновник, ретельно ознайомившись із документом.

Усунутий напередодні секретар 29 вересня вийшов на трибуну сесії та взявся проводити засідання, посунувши міського голову Олександра Бакликова. Самопроголошений головуючий секретар ради запропонував до розгляду лише одне питання – про дострокове припинення повноважень Лебединського міського голови.

«На спільному засіданні постійних комісії, яке відбулося учора, 28 вересня, було прийнято рішення про розгляд на сесії проєкту рішення про дострокове припинення повноважень міського голови. Оскільки він має конфлікт інтересів і не може оголошувати порядок і вести сесію під час розгляду цього рішення. Ситуація в місті дуже складна, є проблеми з підготовкою до опалювального періоду. Наші дитячі садочки та школи не забезпечені повною мірою твердим паливом. Тобто питань, претензій до роботи дуже багато", – говорить секретар Лебединської міської ради Дмитро Коваленко.

 У Лебедині заявляють про захоплення влади Фото: Суспільне Суми

Місцеві активісти зазначили: саме ці болючі питання були винесені на розглід сесії 10 і 29 вересня.

Утім депутати зірвали розгляд. На думку активістів, навмисно. Три тижні тому депутати теж не дали очільнику міста провести сесію місцевої ради. Уперше питання усунення міського голови винесли на розгляд 10 вересня. Після чого депутати зібрали 31 підпис для скликання позачергової сесії міськради.

Причин для усунення депутати написали аж 15. Серед них – комунальні проблеми, закриття лікарень і навіть висохле озеро. Жодна з них не дає підстав для усунення обраного жителями голови ОТГ, упевнені учасники народного віче, що зібралося під стінами міськради на підтримку пана Бакликова.

Громада вийшла на підтримку керівника Лебедина. На віче за міського голову Олександра Бакликова під Лебединську міську раду зібралися кілька сотень людей із плакатами. Активісти громади тримали плакати з вимогами провести інвентарізацію землі ОТГ і обурювалися спробами депутатів створити хаос та дестабілізувати ситуацію у Лебединській громаді. На сесію 29 вересня місцеві обранці пробиралися під крики учасників акції "Ганьба!" - своєрідним коридором ганьби, який влаштували їм незадоволені жителі.

 Народне віче на підтримку голови ОТГ в Лебедині Фото: скриншот

Усунутий від обов’язків через звинувачення у корупції секретар міськради, посунувши міського голову, без офіційної процедури і гімну, оголосив про відкриття сесії. І запропонував таємне, а потім і відкрите голосування за усунення голови ОТГ. 32 із 34-х депутатів міськради підтримали рішення про відсторонення очільника громади.

«Депутатів купили та залякали», — упевнені в Лебединському осередку «Стоп корупції».

Голова ОТГ Олександр Бакликов викликав поліцію і написав заяву про незаконне захоплення влади. Утім, за спостереженнями свідків, поліція у цій ситуація не діяла.

«Жодних підстав для усунення немає. Жодного судового рішення депутати не надали, — повідомив мер. — Коли постало питання непрозорого розподілу землі, коли депутати набрали землі собі, своїм родичам, я побачив, що відбувається щось не те. Я підписав проєкт рішення про інвентарізацію землі, як і обіцяв під час виборчої кампанії. Друге рішення – для того, щоб провести цю інвентарізацію, це… припинення будь-яких дій із землею сільськогосподарського призначення до того моменту, поки ми проведемо цю інвентарізацію. Тобто ланцюжок цих рішень був послідовним.  І от якраз у Кам’янській сільраді було вже багато заяв на ті землі, де люди випасають худобу», — розповів Олександр Бакликов.

Голова ОТГ заявив, що готує документи для розпуску міської ради та ініціювання перевиборів.

Натомість секретар міськради, взявши на себе повноваження мера,  оголосив перерву в засіданні сесії на невизначений час. Бакликов оскаржуватиме у суді всі рішення, які прийняли і приймуть депутати під головуванням секретаря.

«Громада наділила мене такими повноваженнями, і я не збираюся нікого зраджувати», — резюмував голова Лебединської ОТГ.

Другие новости