ПоддержатьУкраїнська

Жителів Донбасу і Криму з паспортом Росії не будуть позбавляти українського громадянства

StopCor
StopCor

StopCor

Жителів Донбасу і Криму з паспортом Росії не будуть позбавляти українського громадянства

Жителів тимчасово окупованого Донбасу і анексованого Криму, які отримали російський паспорт, не будуть позбавляти громадянства України.

Про це в інтерв'ю "LB.ua" повідомив заступник голови української делегації в Тристоронньої контактній групі, нардеп Олександр Мережко, передає "Inshe.tv".

"Українська конституція забороняє позбавляти українського громадянства. Це імперативна норма. Отже, ми не можемо позбавити людей, які отримали російське громадянство, українського паспорта. Якщо ми так зробимо, то порушимо Конституцію", - сказав він.

Глава делегації не вважає за потрібне змінювати Конституцію України з точки зору регулювання питання подвійного громадянства. Мережко зазначає, що люди, які проживають на тимчасово окупованих територіях, все ще є громадянами України.

"Не впевнений, що сьогодні доцільно змінювати текст Конституції. Припустимо, ми повертаємо Крим і Донбас. Там за фактом виявляється маса людей з російським громадянством. Ми їм скажемо, що відмовляємося від них тільки тому, що вони не здали український паспорт, як цього вимагає процедура? З точки зору права і Конституції України, вони як і раніше є громадянами нашої країни", - заявив Мережко.

Україні було б доцільно, за словами політика, прийняти законопроект, який регулює подвійне громадянство.

Цим законом пропонується розширити коло осіб, які набувають громадянство України за територіальним походженням. Для отримання громадянства України замість подання зобов'язання припинити іноземне громадянство можна буде подавати декларацію про відмову від іноземного громадянства.

До переліку осіб, які претендують на українське громадянство, зможуть увійти і громадяни держави-агресора, визнаного Верховною Радою, які зазнали в цій країні переслідувань за політичні переконання.

Другие новости