ПоддержатьУкраїнська

ЗМІ: Обвинувачений у держзраді Тарас Козак у 2020 році володів російською нафтовидобувною компанією "Пурнєфть"

Артем Некрасов
Артем Некрасов

Журналист, редактор

ЗМІ: Обвинувачений у держзраді Тарас Козак у 2020 році володів російською нафтовидобувною компанією 'Пурнєфть'

Народний депутат України, який перебуває під санкціями, член фракції ОПЗЖ і близький соратник обвинуваченого в держзраді Віктора Медведчука — Тарас Козак через довірених осіб володів російською нафтовидобувною компанією "Пурнєфть", чистий прибуток якої у 2020 році склав $10 млн. Про це стало відомо під час нового розслідування OCCRP.

 Тарас Козак Фото: ZAGITTYA.COM.UA

Про це повідомляє ZN.ua.

Стало відомо, що надалі Козак продав компанію дочірньому підрозділу білоруської "Білорусьнафти".

Російська «Пурнєфть» має 69 нафтових свердловин у Росії неподалік Полярного кола. Білоруські ЗМІ оцінили угоду на купівлю цієї компанії в 50 мільйонів доларів. За інформацією ЗМІ, президент Росії Владімір Путін та Аляксандр Лукашенко наприкінці 2020 року особисто обговорювали ймовірну покупку білоруськими нафтовиками російської «Пурнєфті», яка, як з'ясували OCCRP, має зв'язок з Тарасом Козаком.

За даними журналістів-розслідувачів, за російською компанією "Пурнєфть" стояла фірма Brimipana Trading, зареєстрована на Британських Віргінських островах. Завдяки витоку документів Pandora Papers було встановлено ім'я власника Brimipana Trading —  Олександр Кисіль із Угорщини.

Кисіль у цій компанії міг виступати довіреною особою підсанкційного проросійського народного депутата Тараса Козака, який, ймовірно, ховається в Росії.

Так, завдяки документам Pandora Papers журналісти дізналися, що Козак надав Олександру Киселю довіреність на кіпрську фірму Hakail Ltd, що належить депутату.

Також OCCRP з'ясували, що віргінська Brimipana Trading фінансувала кіпрську фірму Soferco Trading Ltd, яка належить громадянській дружині Козака Наталії Лавренюк. Brimipana надала пряме фінансування Soferco за допомогою грошових переказів, а не позик або кредитів, що свідчить про те, що за Brimpana, а також за Soferco стояла родина Козак.

У ході розслідування було виявлено низку інших зв'язків Олександра Киселя, зокрема з помічником нардепа Яном Марченком, якого називають менеджером бізнесгрупи Тараса Козака.

"Ці факти свідчать про те, що Олександр Кисіль, мабуть, є довіреною особою Тараса Козака, а отже, Тарас Козак може бути реальним бенефіціаром Brimipana Trading Ltd", — цитують OCCRP аналітикиню Центру протидії корупції Антоніну Волкотрубу.

Тарас Козак на журналістський запит щодо коментаря за результатами розслідування цілком очікувано не відповів.

Другие новости