ПоддержатьУкраїнська

9 грудня світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією: що він означає для України

Игорь Корж
Игорь Корж

Общественный деятель

9 грудня світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією: що він означає для України

9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

Ілюстрація: СтопКор

Словосполучення «боротьба з корупцією» настільки часто згадується, що стало заїждженим поняттям, таким собі кліше ...

Тобто якщо політику немає про що говорити, то він просторікує на тему боротьби з корупцією.

Але ж насправді саме наявність чи відсутність корупції є тим фактором, який визначає економічну успішність країни і рівень добробуту її громадян.

Недарма в економічно найбільш розвинених країнах навіть найбільш високопоставлені чиновники, президенти і прем'єр-міністри, опиняються на лаві підсудних за незначні, здавалося б, прояви корупції. А в більшості країн пострадянського простору найбільш кричуще і нахабне збагачення чиновників залишається безкарним. На превеликий жаль, до числа останніх доводиться віднести й Україну.

Але ж «розруха», як завжди, насамперед у головах.

Своїм корінням вона походить від сприйняття можновладців якимись «государевими людьми», дворянами, які за замовчуванням стоять вище за звичайну людину. І нашому суспільству просто необхідно нарешті усвідомити, що чиновник – це найнятий громадянами менеджер, який отримує зарплату коштом платників податків і несе особливу відповідальність за чесність своїх дій.

Тому в вільних демократичних країнах корупція мінімальна, а розростається вона якраз при тоталітарних або олігархічних режимах.

«Чесність невіддільна від свободи, як корупція від деспотизму»

Ці слова належать письменнику Анатолю Франсу і донині відображають нашу реальність, а значить, в Україні ще дуже багато чого потрібно змінити, щоб вона могла назватися по-справжньому вільною країною!

Довідково:

Міжнародний день боротьби з корупцією — Міжнародний день ООН, встановлений резолюцією A/58/4 Генеральної Асамблеї ООН 31 жовтня 2003 року, який відзначається щорічно 9 грудня.

Цього дня у 2003 році у мексиканському місті Мерида на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції і вже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами.

На кінець 2009 Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року. Документ зобов'язує країни, які підписали його, встановлювати відповідальність за корупцію за законом. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції.

Другие новости

В Закарпатье вздули авто с 'водолазами': пенсионер помогал мужчинам пересечь границу в водолазных костюмах

В Закарпатье вздули авто с "водолазами": пенсионер помогал мужчинам пересечь границу в водолазных костюмах

Пенсионер из Тячева задержан за попытку нелегальной переправы людей через границу

Коммунальщики Киева завысили цены на аренду техники на 24 млн грн во время строительства Подольского моста

Коммунальщики Киева завысили цены на аренду техники на 24 млн грн во время строительства Подольского моста

Прокуратура Киева направила в суд обвинительный акт по и.о. директора КП за служебную халатность