ПоддержатьУкраїнська

«Дриц-тиц, холодильник»: кооператив Гордійчука вкрав у держави 7 мільйонів на морозильниках для молока

StopCor
StopCor

StopCor

«Дриц-тиц, холодильник»: кооператив Гордійчука вкрав у держави 7 мільйонів на морозильниках для молока

Кинути мешканців кількох сіл, видуривши у них молоко, та нагріти на сотні мільйонів державний банк – далеко не повний перелік оборудок хмельницького депутата Гордійчука. Здається, агромагнат має справжній талант до організації хитромудрих корупційних схем. Як одну з афер кооперативу пана Андрія профінансувала держава – довідувалась Альона Середа.

https://www.youtube.com/watch?v=E7xKGC63N4I

Редакції «СтопКору» вдалось дізнатись ще один цікавий факт про кооперативи Гордійчука. Під час розслідування з’ясувалося, що крім багатомільйонного боргу перед банком є ще одне кримінальне провадження.

Його відкрили проти мешканців декількох сіл, зокрема Сохужинців, що за 100 км від Хмельницького. Саме тут проживають люди, яких одурили майже на 200 тисяч гривень.

А тепер пояснюємо цю геніальну схему, на якій кооператив перед банкрутством заробив щонайменше 7 мільйонів.

За програмою агропромислового розвитку кооператив отримав від держави допомогу у розмірі 104 тисячі на одиницю товару. Закупити за планом мали 50 холодильників для молока. Однак фактична вартість кожного становить 26 тисяч гривень. І виходить, що вже 78 тисяч з кожної одиниці осідає на рахунках кооперативу, в сумі – 3,9 млн грн.

На цій схемі кооператив ''заробив'' майже 4 млн грн

Та окрім того, додатково підприємство отримує відшкодування в розмірі 70% за один холодильник, отже, у підсумку виходить ще близько трьох з половиною мільйонів гривень.

«Ця програма була затверджена сесією обласної ради 23 березня 2017 року. І для обслуговуючих кооперативів ми відшкодовували кошти за закупівлю аналізаторів молока й охолоджувачів молока», – зазначає начальник відділу економіки, прогнозування, розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Галина Стаднійчук.

Виходить, що оборудку профінансувала держава, а різницю вартості кожного холодильника повісили на простих селян.

І тут виникає логічне запитання: як виділили такі кошти, якщо вартість холодильного обладнання для молока є набагато нижчою, і чому ніхто не побачив жодних порушень?

Як нам вдалося дізнатись, з півсотні холодильників, які проплатили з бюджету, кооператив закупив лише шість. А селянам взагалі дали тільки два. І саме на село Сохужинці за документами мали виділити аж три, але ж це тільки на папері.

Щоб розібратися в цій ситуації, ми звернулись до правоохоронних органів Хмельницької області. Однак на момент виходу сюжету в ефір відповіді так і не отримали.

Другие новости

После расследования СтопКора скандальные пророссийские 'охранники' Маркушина забрались из мэрии Ирпеня (видео)

После расследования СтопКора скандальные пророссийские "охранники" Маркушина забрались из мэрии Ирпеня (видео)

После расследования СтопКора "охранники" мэра Ирпеня из агентства "ЧУР" покинули горсовет