ПоддержатьУкраїнська

Антикорупційна коляда: на Донеччині активісти відроджують народні традиції

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Антикорупційна коляда: на Донеччині активісти відроджують народні традиції

Не тільки корупціонерів викривають, а ще й на акордеоні грають, і колядки співають. У Святогірську довели: на Донеччині знають і шанують українські народні традиції.

 Гурт Тетяни Міхай ''Свято'' Святогірськ Фото: Тетяни Міхай

На різдвяні свята середмістям Святогірська на Донеччині лунають колядки. Виконавці національних українських пісень -  місцевий аматорський гурт «Свято» за музичним супроводом активіста місцевого підрозділу організації «Стоп корупції».

Вбрані в національні костюми артисти-аматори у свят-вечір 6 січня завітали до кафе-салуна "Белая Лошадь", готельного комплексу "Шервуд", мотузкового парку "Стрекоза", готелів "Лесной", "Грин-Хаус", "Роше Роял", "Грінвуд". У виставі беруть участь артисти різних поколінь: дорослі разом із дітьми під акомпанемент скрипок і акордеону сповіщають про різдвяні події господарів і гостей різноманітних закладів Святогірська.  В регіоні, де майже не чутно української мови на вулицях міст (традиційно Донеччина – російськомовний регіон), колядників зустрічають із щирим серцем і душею, підспівувають їм.

https://www.facebook.com/100011365903579/videos/pcb.3164523277149243/397082798824594

Про це розповів очільник Святогірського регіонального осередку ВГО «Стоп корупції» Володимир Рибалкін.

Борець з корупцією разом з донькою бере активну участь у різдвяному вертепі – акомпанує колядникам на акордеоні під час їхніх виступів.

«На вихідних приділив час різдвяним українським традиціям. Щоб не думали, що в Донецькій області не знають Коляду.  В наш час особливо на Донеччині і в  інших прилеглих до окупованих територій регіонах дуже важливо запроваджувати українські народні традиції, демонструвати їхню красу. Щоб жителі нашого регіону відчули гордість за те, що вони є українцями, щоб вшановували і передавали дітям саме українські національні традиції і пісні», - зазначив Рибалкін.

Володимир ще до війни на Донбасі захопився народними традиціями України і ідеєю запровадження їх на Донеччині.  Створив аматорський дитячий міні-театр і ініціював виступи маленьких акторів на Коляду та Маланку. Цього року познайомився з однодумцями з аматорського фольклорного гурту Тетяни Міхай «Свято» і з захопленням приєднався до колядників.

 Колядники у Святогірську Фото:

«Це дуже важливо – донести до жителів Східного регіону, що Коляда – це не збирання грошей, а перш за все – побажання добра, Божої ласки, благословення. Колядники, як волхви у давнину – розносять по оселях благу звістку про народження Сина Божого, бажають родинам щастя і щедрот. Такі вертепи ходять по оселях аж до Водохреща – співають колядки, щедрівки. Те, що зараз відбувається на Донеччині – це відродження національної спадщини на донецькій землі», - вважає Володимир Рибалкін.

Виставу до Коляди аматори-актори поставили за тиждень. А справжні колекційні старовинні костюми, в які були вбрані колядники, збирали роками. Їх автентичності здивувались навіть гості з Ворохти. Певним елементам одягу – більше 150 -200 років!

«Коли у 2014-му я повернулась з Києва до Святогірська, загорілась мрією створити у рідному місті український простір, проводити народні фестивалі, вистави. Для того, щоб показати нашім землякам, які переважно дивляться російські канали по телебаченню, що українське – то цікавіше», - розповідає керівниця аматорського фольклорного гурту «Свято» Тетяна Міхай.

 Аматорський гурт ''Свято'' співає колядки у Святогірську Фото: Тетяна Міхай

Майстриня почала збирати традиції і костюми з різних регіонів України. Їздила на різні народні фестивалі і консультувалась з фахівцями з музеїв народної творчості ім. Гончара і Пірогова. Купувала аутентичний одяг і музичні інструменти власним коштом або за допомогою благодійників. Іноді доводилось брати кредит. Натомість тепер святогірські артисти можуть похизуватись справжньою верховинною трембітою, цимбалами, колядним рогом зі смереки і старовинним гуцульським колядним рогом, якому 200 років. А ще – аутентичними елементами одягу з кількох регіонів України у повній відповідності до національних традицій.

«Цього року ми представили на колядниках справжній колекційний аутентичний український стрій з 5-ти регіонів України. Наші актори вдягнені у Буковинський святковий кожух, покутський байбарак, святковий гуцульський сердак з Верховини, полтавську зимову юпку з тканою крайкою,  а також хустку часів Речі Посполитої. Окремим елементам одягу ручної роботи більше 150 років», - розповідає хранителька традицій пані Тетяна.

 Аутентичні костюми з 5-ти регіонів Фото: Тетяна Міхай

Чотири року тому жінка створила аматорський фольклорний гурт «Свято». З того часу щороку влаштовує народні виступи на різдвяні свята.

«В мене є мрія: щоб Святогірськ став містом-святом. Щоб тут проводились загальнонаціональні фольклорні фестивалі, відчувався національний дух, як на Західній Україні. Саме тому багато відвідую фестивалів, набуваю досвіду і ідей, запрошую колективи до нас в місто», - ділиться Тетяна.

Цьогоріч артисти аматори дивували жителів і гостей міста виставою лише на свят-вечір.  Наступного року планують значно розширити репертуар і час виступів.

Глядачі, гості закладів щиро дякували артистам-аматорам за виставу, атмосферу національного свята і позитивні емоції.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв «СтопКор», 3-4 грудня у Харкові пройшов І Всеукраїнський форум журналістики рішень. У ньому взяв участь керівник Святогірського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» і журналіст Володимир Рибалкін. Нове віяння громадської журналістики - журналістика рішень – це коли журналіст висвітлює проблему та надає певну інструкцію, алгоритм дій, як можна цю проблему розв'язати.  Рибалкін 2 роки навчався у школі громадської журналістики, організованої за ініціативи «Дойче веллє». І щороку бере участь у спеціальних заходах для громадських журналістів.
  • Як раніше повідомляв «СтопКор», Володимир Рибалкін також 8 місяців навчався  в Академії  громадського активізму. Комплексна програма «Академія громадського активізму» запроваджена Фондом «Східна Європа» та «Інтерньюз-Україна», за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» для активістів і волонтерів з прикордонних з окупованими територій Донецької та Луганської областей та міста Херсон.

Другие новости