ПоддержатьУкраїнська

Діалог щодо України треба супроводжувати жорсткими заходами стримування РФ – Боррель

StopCor
StopCor

StopCor

Діалог щодо України треба супроводжувати жорсткими заходами стримування РФ – Боррель

Як передає Укрінформ, про це у власному блозі на сайті Європейської Служби зовнішніх дій написав високий представник ЄС Жозеп Боррель за підсумками нещодавнього візиту до України та поїздки на контактну лінію на сході.

«В цілому напруга зростає для всієї європейської безпеки… Наша головна мета – добитися від Росії деескалації напруги. Повна імплементація Росією Мінських угод є фундаментальною умовою. Ми будемо продовжувати підтримувати дипломатичні зусилля з вирішення конфлікту в рамках Тристоронньої контактної групи (Росія, Україна та ОБСЄ) та у нормандському форматі (Росія, Україна, Франція та Німеччина). Рівною мірою важливо, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ могла повністю виконувати свій мандат», - зауважив Боррель.

Він наголосив, що діалог є обов’язковим у пошуку шляхів до зниження напруги, але також обов’язковою є політика стримування, тверда підтримка суверенітету та територіальної цілісності України. Боррель ще раз підкреслив, що будь-яка подальша російська агресія проти України матиме значні наслідки та високу ціну для Росії. У цьому Європейський Союз підтримує тісний контакт із своїми трансатлантичними партнерами та іншими державами, близькими за переконаннями.

«Не може бути безпеки в Європі без безпеки України. Окрім України, під питанням вся архітектура європейської безпеки. Російське керівництво, навмисно виключивши будь-яке згадування про ЄС зі своїх «проєктів угод» від минулого грудня, схоже, намагається перевести годинники назад до старих часів та до логіки «холодної війни». Ці російські пропозиції відображують дійсну позицію російської влади, її спробу повернути у зворотному напрямку еволюцію, що мала місце з 1990 року», - написав високий представник ЄС.

Він підкреслив, що мета таких дій російського керівництва - підірвати європейську єдність, порушуючи незалежність і суверенітет колишніх радянських держав. За його словами, такий тип розмежування сфер впливу неможливий для 2022 року, в якому не може бути місця для «Ялти 2».

«Ті часи за визначенням відійшли у минуле. Ми маємо бути дуже чіткими в тому, що нічого не буде обговорюватися відносно безпеки Європи без європейців. Ми погодилися з США та іншими партнерами, що такі дискусії будуть продовжені у координації та за участі ЄС. На додаток, не має бути жодних обмежень для незалежності України або для її права визначати власну зовнішню політику. І, безумовно, будь-які дискусії щодо України мають обов’язково відбуватися за присутності України за столом переговорів», - наголосив високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 4-6 січня високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель здійснив візит до України та разом із міністром закордонних справ Дмитром Кулебою відвідав лінію розмежування в Луганській області. Головний дипломат ЄС ознайомився з актуальною безпековою ситуацією в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Джерело: Укрінформ

Другие новости