ПоддержатьУкраїнська

Екокатастрофа на Київщині: ІТ-шники забруднюють Канівське водосховище?

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Екокатастрофа на Київщині: ІТ-шники забруднюють Канівське водосховище?

Мешканці села Циблі Переяслав-Хмельницького району б‘ють на сполох. Паркан на набережній, фекалії у річці та намив піску, і все це – через базу відпочинку для заїжджих ІТ-шників. Хто знищує Канівське водосховище? Дізнавалась Наталія Дігтяр.

Канівське водосховище знову під загрозою еколиха? На території села Циблі несанкціоновано видобувають пісок у промислових масштабах та вирубують ліс. А нечистоти стікають прямісінько у воду, зазначають місцеві.

Жителі села кажуть: це результат діяльності ІТ–шників, які облаштували собі у лісі базу відпочинку.

«На березі, де басейн той, там срібні фільтри стоять. Але ж фільтри стоять там, де вони купаються. А де люди наші ходять, там фекалії викидають. Розумієте? Самі вони купаються там, де потрібно, вони туди не лізуть, у зелену воду з фекаліями.  У мене відео є, як воно бурлить, викидає, зелене чи синє, незрозуміло якого кольору», – емоційно розповідає староста Циблівської ОТГ Олександр Палагута.

 Олександр Палагута Фото: СтопКор

Через це набережна Канівського водосховища, вздовж приватного обійстя, з обох боків огороджена парканом.

Журналісти з’ясували, що земельна ділянка у Циблівському лісі площею аж 23 га. належать ІТ-компанії «МАКПАУ ПРОПЕРТІ». Її статутний капітал сягає 900 млн. грн. Фірма зареєстрована в офшорному Белізі. Вона розробляла програми для Apple і є партнером цього технологічного гіганта. Власник компанії – Олександр Косован.

За словами місцевих, він має досить впливові зв‘язки.

«Знаєте, що вже до того дійшло, що приїжджають їхні представники, просто тут сидять і розповідають, що розуміють, що це незаконно. Один з них такий собі Василь Михайлович, цього Саші дядько, у Черновецького працював, шулер якийсь, і оце він оце все творить», – зазначає староста села.

Другие новости